Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

2.1.3. Варикапи

Варикапами називають напівпровідникові діоди, у яких використовується бар’єрна ємність закритого n-p переходу. Ця ємність залежить від величини прикладеної до діода зворотної напруги.

При відсутності зовнішньої напруги між р- і n-областями існує контактна різниця потенціалів (потенціальний бар’єр Eбар = U0, див. ч. 2, п. 1.3.1) і внутрішнє електричне поле. Якщо до діода прикласти зворотну напругу, то висота потенціального бар’єра між р- і n-областями зросте на величину прикладеної напруги, зросте і напруженість електричного поля в n-p переході. Зовнішня зворотна напруга виштовхує електрони глибше всередину n-області, а дірки – всередину р-області. У результаті відбувається розширення області n-p переходу тим більше, чим вища зворотна напруга.

Величина бар’єрної ємності діода C може бути визначена з формули

,

де ε – відносна діелектрична проникність напівпровідника; S – площа, n-p переходу; d – ширина n-p переходу.

Наведена формула аналогічна формулі визначення ємності плаского конденсатора. Однак, у звичайному конденсаторі відстань між його пластинами, а отже, і його ємність не залежать від напруги, прикладеної до конденсатора. Ширина ж n-p переходу залежить від величини прикладеної до нього напруги, отже і бар’єрна ємність залежить від напруги: при зростанні закриваючої напруги ширина р-п переходу збільшується, а його бар’єрна ємність меншає.

Отже, зміна зворотної напруги, прикладеної до n-p переходу, призводить до зміни бар’єрної ємності між р- і n-областями.

О сновною характеристикою варикапа є залежність його ємності від величини зворотної напруги (вольт-фарадна характеристика). Типова характеристика Сб = f(Uзв) показана на рис. 2.10.

В залежності від призначення величина номінальної ємності варикапів може бути в межах від кількох пікофарад до сотень пікофарад. Залежність ємності варикапа від прикладеної напруги визначається технологією виготовлення р-п переходу.

Параметри варикапів:

  • Номінальна ємність Сном – ємність між виводами варикапа при номінальній напрузі зміщення.

  • Максимальна ємність Смах – ємність варикапа при заданій напрузі зміщення.

  • Мінімальна ємність Сmin – ємність варикапа при заданій максимальній напрузі зміщення.

  • Коефіцієнт перекриття КС – відношення максимальної ємності діода до мінімальної.

  • Добротність Q – відношення реактивного опору варикапа до повного опору втрат, виміряного на номінальній частоті при температурі 20°С.

  • Максимально допустима напруга Umах – максимальне миттєве значення змінної напруги, що забезпечує задану надійність при тривалій роботі.

  • Температурний коефіцієнт ємності (ТКЄ) – відношення відносної зміни ємності при заданій напрузі до зміни абсолютної температури навколишнього середовища, що її викликала.

  • Максимально допустима потужність Рмах – максимальне значення потужності, що розсіюється на варикапі, при якому забезпечується задана надійність при тривалій роботі.

Основне застосування варикапа – електронна настройка коливальних контурів. На рис. 2.11-а наведена схема включення варикапа в коливальний контур. Контур утворений індуктивністю L і ємністю варикапа Св. Розділовий конденсатор Ср запобігає закорочування варикапа по постійному струму індуктивністю L. Ємність конденсатора Ср повинна бути в кілька десятків разів більшою за ємність варикапа.

а) б)

Рис. 2.11.

Керуюча постійна напруги U подається на варикап з потенціометра R2 через високоомний резистор R1. Перенастройка контуру здійснюється переміщенням движка потенціометра R2. Наведена схема має певний недолік – напруга високої частоти, що утворюється в контурі впливає на варикап, змінюючи його ємність. Це призводить до розстроювання контуру. Включення варикапів по схемі, наведеній на рис. 2.11-б, дозволяє значно зменшити розстроювання контуру при дії змінної напруги. Тут варикапи включені по високій частоті послідовно назустріч один одному. Тому при будь-якій зміні напруги на контурі ємність одного варикапа збільшується, а іншого меншає, отже загальна ємність в контурі залишається незмінною По постійній керуючій напрузі варикапи включені паралельно.