Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 2.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.15 Mб
Скачать

4.6.3. Лічильники.

4.6.3.1. Загальне уявлення і класифікація.

Лічильник уявляє собою послідовнісний пристрій (цифровий автомат), призначений для підрахунку числа сигналів, які надходять на його вхід, і фіксації цього числа у вигляді коду, що зберігається в тригерах лічильника. Кількість розрядів лічильника, а відповідно і кількість тригерів, визначається найбільшим числом, яке повинно бути отримано в кожному конкретному випадку. Для підрахунку і видачі результатів в лічильниках є один вхід і n виходів, де n – кількість розрядів лічильника. В загальному випадку лічильник має M = 2n стійких станів, включаючи нульовий. Встановлений в певний стан вхідними сигналами, лічильник зберігає цей стан доки на вхід не надійде наступний вхідний сигнал. Кожному стану лічильника відповідає порядковий номер 0, 1, 2, …, M1. Якщо в момент часу t лічильник знаходиться в i–тому стані, то цей стан визначає число сигналів, що надійшли до лічильника. При подачі на вхід лічильника M–того вхідного сигналу на виході його виникає сигнал переповнення і лічильник повертається в початковий стан, тобто лічба одиничних сигналів здійснюється в ньому за модулем M або з періодом лічби Т = М.

За цільовим призначенням лічильники розділяються на прості (додаючи і віднімаючи) та реверсивні. На прості лічильники сигнали надходять з одним знаком, тобто ці лічильники мають переходи від стану до стану тільки в одному напрямку. Сумуючи лічильники призначені для лічби в прямому напрямку, тобто для додавання. З подачею на вхід чергового поодинокого сигналу вміст лічильника збільшується на одиницю (інкрементація стану). Лічильники, що віднімають, призначені для виконання лічби поодиноких сигналів в режимі віднімання. Кожний сигнал, що надходить на вхід такого лічильника, зменшує його вміст на одиницю (декрементація стану). Реверсивні лічильники призначені для роботи в режимі додавання і в режимі віднімання (в режимі інкрементації і в режимі декрементації).

За способом організації лічби лічильники розділяються на асинхронні (несинхронні) та синхронні. В асинхронних лічильниках сигнал від розряду до розряду передається природнім шляхом в різні інтервали часу в залежності від збігу вхідних сигналів. В синхронних лічильниках сигнал на вході сприймається і сигнали від розряду до розряду передаються за наявністю тактових (синхронізуючих) імпульсів.

За способом організації кіл переносу між розрядами розділяють лічильники з послідовним, паралельним і частково паралельним (тільки в групах розрядів) переносом.

Основними характеристиками лічильників є модуль лічби (період лічби або коефіцієнт лічби, або ємність), роздільна здатність, час реєстрації. Модуль лічби характеризує число стійких станів лічильника, тобто максимальне число вхідних сигналів, яке може підрахувати лічильник. Роздільна здатність – це мінімально допустимий період надходжень вхідних сигналів, при якому зберігається надійна робота лічильника, тобто два вхідних сигнали сприймаються лічильником роздільно, а не як один. Чим більша частота надходження сигналів, що підраховуються, тим більша швидкодія, більша роздільна здатність вимагається від лічильника. Час реєстрації – інтервал часу між моментами надходження вхідного сигналу і закінчення самого тривалого перехідного процесу в лічильнику.

Реалізуються лічильники частіше за все на Т- або JK- тригерах.