Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. 21 Теория организации.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
7.51 Mб
Скачать

6.3. Процедура оцінки сильних і слабких сторін

П. Дженстер і Д. Хасси у своїй книзі «Аналіз сильних і слабких сторін компанії» [1] затверджують, що інформація про параметри сильних і слабких сторін організації може надходити як із внутрішньої, так і із зовнішнього середовища, чим, на наш погляд, допускають деякий відступ від системності аналізу параметрів організації. Дженстер і Хасси виділяють такі параметри внутрішнього середовища організації, як гнучкість, ефективність, ресурси, потенціал працівників організації й уразливих місць, а також динаміку результативності бізнесу організації, види її діяльності, функціональні стратегії (політики), проекти й програми.

Під уразливими місцями автори книги розуміють ризики діяльності організації, а під гнучкістю - здатність організації швидко адаптуватися до змін. Незважаючи на універсальність такого показника діяльності організації, як ефективність, варто розрізняти ефективність поточна й стратегічну, оцінка кожної з яких може містити як сильні, так і проблемні параметри.

Внутрішні ресурси, як правило, обмежують можливості розвитку організації (їх не вистачає для реалізації стратегічно значимих рішень), і до них, у першу чергу, ставляться фінанси, люди, матеріали, устаткування.

Здатності, знання й кваліфікація, виділювані фахівцями в області аналізу параметрів організації, визначають оцінку потенціалу працівників організації.

Крім відзначених параметрів, варто визначити відповідність (або невідповідність) очікувань споживачів тої цінності, що для них представляє продукція організації. Варто також оцінити показники рентабельності з позицій власників організації й зрівняти їх з показниками конкурентів. Важко розраховувати на те, що всі елементи будуть реально оцінюватися, однак навіть вибіркове порівняння може принести чималу користь для аналізу параметрів організації.

Як параметри зовнішньої оцінки можна розглядати ситуацію на ринку товарів і послуг, виконувати аналіз зовнішній бізнес-оточення й аналіз тої галузі, у якій функціонує організація.

У ході процесу оцінки вдається визначити ті відмінні риси організації, які можуть лягти в основу стратегії розвитку організації.

Результати аналізу сильних і слабких сторін організації дозволяють використовувати такий інструмент визначення значимих дій, що Д. Хасси визначає як «рівноважний підхід». Його суть полягає в тім, що будується діаграма, де зображується положення рівноваги організації по якому-небудь параметрі виходячи з умови рівноваги: сукупність позитивних факторів і їхня чинність урівноважуються сукупністю негативних (мал. 6.1).

Рис. 6.1. Графічна модель «рівноважного підходу» до аналізу параметрів організації

Діаграма використовується для знаходження відповідей на питання, пов'язані з формулюванням найбільш значимих заходів і визначенням напрямків стратегічного розвитку організації в цілому.

Розроблений алгоритм проведення SWOT-Аналізу заснований на тім припущенні, що вся реальна дійсність як би ділиться на дві частини: організацію як таку й все інше (зовнішнє середовище), а втримування кожної із частин - на сприятливі й несприятливі складові.

Матриця аналізу параметрів організації наведена на мал. 6.2. У місці перетинання стовпців і рядків одержуємо наступні оцінки стану організації:

Рис. 6.2. Матриця аналізу параметрів організації: а, б, в, г – елементи зазначених підсистем аналізу

ближнє зовнішнє середовище - можливості й погрози;

далеке зовнішнє середовище - можливості й погрози;

аналіз менеджменту - сильні й слабкі сторони організації;

аналіз процесу трансформації ресурсів у продукцію й послуги - сильні й слабкі сторони організації.

Таким чином, внутрішнє середовище представлене аналізом параметрів трансформації всіх видів ресурсів у готову продукцію й аналізом специфіки керування організацією, а зовнішнє середовище - далеким і ближнім оточенням.