Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління змінами.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
315.02 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра менеджменту та маркетингу

САМОСТІЙНЕ ІНДИВІДУАЛЬНЕ

ЗАВДАННЯ З УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ

Виконала:

студент економічного факультету

1 групи 5 курсу

денної форми навчання

спеціальності:

«Менеджмент організацій»

Пурчел Д.В.

Одеса 2011

1 тема: Теоретичні основи управління змінами

  1. Природа виникнення змін

Індивідуальні зміни лежать в основі всіх досягнень організації. Як тільки у окремої людини з'являється стимул зробити щось нове, починає змінюватися світ. У правових нормах про відповідальність за злочинну змову в Сполученому Королівстві визнається можливість переростання маленьких змін у великі. У деяких випадках навіть простий кивок або підморгування може вважатися вірною ознакою змови. Даний тип законів вказує па вражаючу здатність людини кидати виклик існуючому порядку і змінювати стан речей.

Однак індивідууми в якійсь мірі підпорядковуються нормам групи, до якої вони належать, а групи складають цілу систему взаємопов'язаних компонентів. Все не так-то просто. Окремі люди, команди і організації - всі грають свою роль в процесі змін, але керівникам дісталася особливо тяжка задача: ініціювати зміни.

Кожна людина у своєму житті хоч раз , але стикалась з ситуацією коли в її житті наступали якісь зміни. Неважливо в якій сфері її життя вони відбувалися, були вони вимушеними, чи вона сама вирішила змінити своє життя. Світ не стоїть на місці , так як і не стоїть на місці науково-технічний прогрес, все йде вперед, змінюється навколо нас , тому і в кожної людини починается змінюватися її життя – а інколи від цього і міняються самі люди. Тому зміни є невідємною частиною цілого світу - та кожної людини окремо.

2 Тема: Індивідуальні зміни

  1. Навчання та зміни

Б'юкенен та Хажінскі (1985) визначив і навчання як «процес при ¬ набуття знань через досвід, що веде до змін у поведінці». Навчання - це не тільки придбання знань, але застосування їх шляхом перетворення світу.

У багатьох сценаріях змін необхідно навчитися чомусь новому, або пристосуватися до іншого способу дій, або забути про що-небудь. Звичайно, так буває не завжди - одна компанія поглинає іншу, але залишає назва бренду, керівну команду, і бізнес йде як раніше - але часто навіть при найменших змінах потрібно щось дізнаватися: наприклад, пристрасті нового боса.

Щоб зрозуміти суть будь-яких змін, можна для початку пригадати, як ми навчаємося чогось нового. Припустимо, ви в перший раз сідайте за кермо нової машини. Для багатьох людей радість покупки пов'язана із занепокоєнням через першої поїздки. Ви сідаєте у водійське крісло - це автоматична реакція, так само ви здійснюєте і звичайні перевірки - повертаєте ключ запалювання і заводите мотор. Проте в новій машині всі важелі і панелі управління розташовані по-іншому. Ви визначаєте їх місцезнаходження методом проб і помилок або з побожним увагою читаєте керівництво для водія. Але це тільки початок, тому що за кермом може виникнути будь-яка ситуація, яка вимагатиме блискавичного відповідь дії: посигналити, мигнути фарами, включити дальнє світло або «двірники»

Раніше ви справлялися з цим машинально, а тепер доводиться думати. Роздуми вимагають не тільки часу, а й «психологічного простору», яке не так легко створити на звичній швидкості руху. До того ж ви напевно нервуєте, тому що автомобіль - новенький і до нього треба уважніше ставитися, щоб, не дай бог, не подряпати.

У глибині душі ви розумієте, що зменшили в ефективності на якийсь час. І, якщо визначити ваш рівень самооцінки, швидше завжди здається, що він теж упав. Природно, трохи пізніше занепокоєння зникне. Це залежить від вашої здатності засвоювати нову інформацію, регулярності зміни машин і частоти водіння.

  1. Особа і зміни

Ми розглянули різні підходи до змін і припустили, що людина не завжди переживає їх послідовно. Але ми не задавалися питанням, чи відрізняються люди один від одного, і якщо так, то яким чином це впливає на їхнє ставлення до змін.

У процесі роботи з командами і конкретними індивідуумами ми зіткнулися з необхідністю визначати і відкрито обговорювати типи особистості учасників. Це допомагає розуміти реакцію людини на зміни. Людина бачить, чим він відрізняється від інших і які фактори можуть привести його до гармонії чи конфлікту з оточуючими.

Найбільш ефективний засіб визначення типу особистості - типологія Майєрс-Бріггс (МВТІ). Дану модель розробила Катерина Бріггс і її дочка Ізабелла Майерс. МВТІ заснована на роботі швейцарського психоаналітика Карла Юнга. МВТІ визначає вісім різних переваг особистості в певні моменти, з яких створюється індивідуальна комбінація.

Вісім характеристик типів особистості можна представити наступними парами:

Джерело енергії

Екстраверсія - енергія черпається з зовнішнього світу, завдань та об'єктів, інтроверсія - з внутрішнього світу, думок і почуттів.

Центр уваги і способи отримання інформації

Відчуття пов'язані з п'ятьма почуттями, теперішнім і минулим, інтуїція - з можливостями і моделями, з майбутнім.

Спосіб прийняття рішень

Мислення - рішення приймаються об'єктивно і логічно на основі поняття вірного і невірного, почуття - емпатичне прийняття рішень на основі особистих цінностей.

Стиль життя Індивідуум

Судження - життя в упорядкованому та передбачуваному світі, сприйняття - життя в більш гнучкому і стихійному світі, де відкриті варіанти вибору і рішення не приймаються до останнього моменту.

Наприклад, людина, що віддає перевагу інтроверсію, інтуїцію, мислення і судження (ІІМС), володіє одними характеристиками, а віддає перевагу екстраверсію, відчуття, почуття і сприйняття (ЕОЧВ) - зовсім іншими.

МВТІ застосовується і підтверджується ось уже п'ятдесят років, причому люди рідко відхиляються від свого первісного типу. Звичайно, екстраверти можуть провести якийсь час наодинці з собою в роздумах, а інтроверти - у великих групах за обговоренням широкого кола питань. Просто певний тип особистості має конкретні переваги і відрізняється від інших типів. Тобто, коли справа доходить до змін, люди з різними вподобаннями реагують по-різному, неважливо, в якій ролі вони виступають - агентів або реципієнтів.

Для простоти аналізу типи МВТІ можна об'єднати в чотири категорії. Перша - обережні і завбачливі люди - задумливі реалісти (інтроверт, що віддає перевагу відчуття). Друга - люди створюють концепції, яка відображає реальний стан справ, - задумливі новатори (інтроверти, які віддають перевагу інтуїцію). Треті мають енергію та ентузіазмом для вико-нання задуму - активні реалісти (екстраверт, що віддає перевагу відчуття). Четверті - активні новатори (екстраверти, які віддають перевагу інтуїцію) - дуже скоро захочуть досліджувати нові області