Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТУП ДО ФАХУ 5 КУРСспеціалісти.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
804.86 Кб
Скачать

16

Міністерство аграрної політики та продовольства україни

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Економічний факультет

Кафедра менеджменту і маркетингу

ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ З ФАХУ

для студентів 5 курсу економічного факультету спеціальності „ Менеджмент організацій і адміністрування” для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня „спеціаліст”(7.03060101)

Одеса-2011

Рецензент:

Макуха С.М.– завідувач кафедри фінансів ОДАУ, кандидат економічних наук, доцент

Рекомендовано до друку методичною комісією економічного факультету Одеського державного аграрного університету.

Протокол № ___ від «____»_______________________ 2011 р.

Програма та методичні вказівки щодо проведення виробничої практики з фаху для студентів 5 курсу економічного факультету спеціальності „ Менеджмент організацій і адміністрування” для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів „спеціаліст” (7.03060101) та „магістр”(8.03060101) / Укладачі: кандидати економічних наук, доценти кафедри менеджменту і маркетингу Курносенко В.Г., Запша Г.М., Козуб Н.М., Смирнова Н.В., Грабко Н.М., асистент Соловйова О.М.– Одеса: ОДАУ, 2011. – с.

ЗМІСТ

Вступ

4

І Тематичний план виробничої практики

5

ІІ Завдання та методичні рекомендації щодо проведення виробничої практики

6

РОЗДІЛ І. УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ ПІДПРИЄМСТВА ТА РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

6

1.1. Управління організаційною підсистемою підприємства

6

1.2. Управління матеріально-технічною підсистемою

8

1.3. Управління соціально-психологічною підсистемою підприємства

11

РОЗДІЛ ІІ. УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ (ОПЕРАЦІЙНОЮ, МАРКЕТИНГОВОЮ, КОМЕРЦІЙНОЮ, ЗБУТОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ)

13

2.1. Управління операційною діяльністю підприємства

13

2.2. Управління збутовою діяльністю підприємства

14

РОЗДІЛ ІІІ. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ ПІДСИСТЕМОЮ

17

3.1. Управління фінансовою підсистемою

17

3.2. Управління економічною підсистемою

21

РОЗДІЛ ІV. УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ТА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

22

4.1. Управління інноваційною діяльністю

22

4.2. Управління змінами та проектами

23

РОЗДІЛ V. УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

27

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

33

ІІІ Вимоги до захисту звіту про проходження практики та порядок його оформлення

38

Додатки

40

ВСТУП

Метою виробничої практики з фаху є розвиток навичок і вмінь іформаційно-аналітичної, проектно-дослідницької, діагностичної, інноваційної та консалтингової діяльності для вирішення прикладних проблем управління підприємницькими структурами, удосконалення системи управління їх діяльністю в сучасних умовах господарювання; набуття вміння адаптації теоретичних положень, методичного іструментарію передового досвіду підприємництва до умов діяльності конкретного підприємства; закріплення практичних навичок проведення економічного дослідження, формування його інформаційного, правового та методичного забезпечення, виходячи із суті проблем, що вирішуються, та обмежень, пов'язаних з діяльністю конкретного підприємства; впровадження розроблених рекомендацій та пропозицій практичну діяльність підприємства.

Практична підготовка студентів передбачає безперервність та послідовність засвоєння потрібного обсягу практичних знань і умінь відповідно до кваліфікаційних рівнів «спеціаліст» і «магістр».

Завдання виробничої практики. Під час виробничої практики студент повинен опанувати систему вмінь і набути навички щодо вирішення типових завдань відповідно до посад, які може обіймати випускник вищого навчального закладу, основним видом діяльності якого є управлінська діяльність.

Результатами виробничої практики з фаху є:

  • проведення комплексного аналізу діяльності організації з використанням сучасних методик з позицій системного підходу;

  • проведення наукових досліджень та впровадження їх результатів у практику діяльності підприємства;

  • планування організаційних змін з урахуванням розроблених стратегій організаційного розвитку, у тому числі з використанням інструментарію реінжинірингу бізнес-процесів, реструктуризації та реорганізації;

  • формування пропозицій щодо створення сприятливих умов для навчання та розвитку персоналу організації; заходів з оцінювання та стимулювання персоналу;

  • дотримання професійної етики консультанта в процесі здійснення наукових досліджень на об'єкті практики, формування плідних консультант-клієнтних відносин тощо.

Загальна тривалість виробничої практики з фаху для спеціалістів 6 тижнів, для магістрів - 4 тижні.

Виробнича практика проводиться на базах практики, які відповідають певним вимогам.

Об'єктами практики можуть бути підприємства різних форм власності, видів господарської діяльності, організаційно-правового статусу, які є юридичними особами і функціонують на ринку не менше двох років. Підприємства повинні відповідати сучасним вимогам, тобто мають застосовувати передові форми та методи управління й організації планово-економічної роботи, комерційної й маркетингової діяльності, бухгалтерського обліку, впроваджувати прогресивні технології виробництва, організації праці та управління. Крім того штат підприємства має бути укомплектований висококваліфікованими фахівцями, здатними створити відповідні умови студентам у здобуття професійних навичок.

Розподіл студентів за об'єктами практики і призначенню керівників здійснюється випускового кафедрою, погоджується деканом та навчальним відділом і оформлюється наказом ректора Після підписання наказу зміни в організаційних питаннях виробничої практики не допускаються.

До керівництва виробничою практикою залучаються досвідчені викладачі випускової кафедри. Загалом керівництво практикою викладачами полягає у видачі студентам індивідуальних завдань та необхідних інструкцій щодо проходження практики, а також наданні щотижневих (за графіком) консультацій в університеті, перевірці прийомі звітів з практики.

Керівництво студентами-практикантами на робочих місця: здійснюється керівниками підприємств, провідними фахівцями т; іншими кваліфікованими спеціалістами з повною вищою освітою.