Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. 21 Теория организации.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
7.51 Mб
Скачать

5.3. Агрегування й эмерджентность систем

Агрегування як процедура об'єднання декількох елементів у єдине ціле дозволяє одержати систему, що прийнято в цьому випадку називати агрегатом. Розглянемо докладніше агрегати-оператори й агрегати-структури.

Всі агрегати володіють тим самим властивістю - эмерджетностью (від англ. emergere - з'являтися, виникати). Эмерджентность - особливість систем, що складає в тім, що властивість системи не зводиться до сукупності властивостей частин, з яких вона складається, і не виводиться з них.

Наведене визначення засноване на тім, що при об'єднанні частин у ціле виникає щось якісне нове, таке, чого не було й не могло бути без цього об'єднання. Наприклад, освітлювальна система приміщення, у тому числі й навчального, що складається із проводів, освітлювальних елементів, перемикачів, кріпильних елементів і т.д., стає системою й здобуває нова якість (висвітлювати приміщення) тільки тоді, коли перераховані елементи будуть об'єднані й зв'язані між собою цілком певним чином. Тобто, незважаючи на те що жоден з перерахованих елементів не має здатність висвітлювати приміщення, разом вони утворять систему висвітлення.

Коротко эмерджентность системи іноді ілюструють простим математичним вираженням: 2 + 2 > 4.

У самому загальному виді агрегування можна визначити як установлення відносин на заданій безлічі елементів. Якщо тепер представити, що відносини будуть описані на різних мовах (економічному, філософському, юридичному, технічному й ін.), то можна одержати кілька агрегатів того самого об'єкта.

Агрегат, що складається з якісно різних мов опису системи й обладающий тим властивістю, що число цих мов мінімально, але необхідно для заданої мети, називається конфигуратором.

Звичайно, розглядаючи кандидатуру на заміщення вакантної посади, особа, що приймає рішення, становить подібний конфигуратор на претендентів. Розглядаються професійні дані (утворення, досвід роботи й т.д.); аналізуються ділові якості (характеристики, просування по роботі й т.д.); визначається стан здоров'я (вік, хронічні захворювання й т.д.) і ін.

У реальному житті не буває проблем чисто фізичних, хімічних, економічних, соціальних або інших. Ці терміни відображають не саму проблему, а точку зору фахівця в якій-небудь області знань.

Агрегати-Оператори. Їх можна розглядати як механізми зменшення розмірності досліджуваної системи. Найпростіший спосіб агрегування складається у встановленні відносини еквівалентності між агрегируемыми елементами, тобто  в утворенні класів.

Розглянемо класифікацію на прикладі навчальної групи студентів. Безліч студентів (состоящее, скажемо, з 20 чоловік) можна представити у вигляді двох агрегатів - дівчинок (15) і хлопчиків (5).

Принцип класифікації, застосований ще К. Линнеем, лежить в основі морфологічного аналізу систем.

Агрегати-Структури. Структура є моделлю системи й, отже, визначається потрійною сукупністю: об'єктом, метою й коштами моделювання. Цим пояснюється різноманіття типів структур.

Проект будь-якої системи повинен містити стільки структур, скільки мов включене в його конфигуратор. Опис зв'язків повинне здійснюватися на всіх мовах конфигуратора. Якщо говорити про типи структур, то до них можна віднести вже відомі нам мережі, матриці, деревоподібні й лінійні структури.