Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Укр. 21 Теория организации.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
7.51 Mб
Скачать

6.4. Pest-Аналіз

Ближнє оточення впливає на системи, а далеке - опосередковане.

Далеке зовнішнє середовище (або макрооточення) є частиною зовнішнього середовища, але частиною універсальної - загальної для всіх організацій. Але реакція кожної конкретної організації на вплив макрооточення специфічна, вона відображає особливість кожної організації й ту конкретну ситуацію, у якій та перебуває.

Макрооточення організації як система включає наступні підсистеми: політику, економіку, суспільство, технологію, інститути, природно-географічні підсистеми й т.д.

Для дослідження макрооточення найчастіше проводиться PEST-Аналіз. Абревіатура PEST являє собою сполучення перших букв чотирьох англійських слів: Policy – політика, Economy – економіка, Society – соціум (суспільство), Technology – технологія (мал. 6.3).

Політична складова зовнішнього середовища впливає на всі сторони життєдіяльності організації й проявляється не тільки в зміні положення держави в міжнародному співтоваристві, але й у відносинах організації з усіма галузями влади.

Економічні аспекти впливу зовнішнього середовища на організацію проявляються в зміні темпів курсу національної валюти, темпів інфляції (дефляції), ставки рефінансування Центрального банку РФ (ЦБ РФ) і інших параметрів, що впливають на ділову активність організації.

Соціальні фактори зовнішнього середовища в значній мірі пов'язані зі зміною базових соціокультурних параметрів населення, образа його життя й середовища перебування, а також демографічної ситуації в країні й у конкретному регіоні.

Рис. 6.3. Структура факторів зовнішнього середовища муніципального утворення

Вплив технологічних змін на організацію проявляється в прагненні організації випередити своїх конкурентів за рахунок своєчасного використання результатів НИОКР.

Всі зазначені компоненти зовнішнього середовища взаємозалежний, тому аналіз їхнього впливу на організацію повинен бути скоректований з обліком того, що зміна одного з факторів може як створити нові можливості для організації, так і нести нові погрози. Пріоритетність даних факторів для кожної організації має свою специфіку.

У якості ближнього зовнішнього середовища аналізується вплив на організацію з боку постачальників, споживачів, конкурентів і місцевого співтовариства (див. мал. 6.3).

Структурна схема аналізу зовнішнього середовища організації наведена на мал. 6.4 і 6.5.

Рис. 6.4. Структура параметрів ближнього зовнішнього середовища

Рис. 6.5. Структура параметрів далекого зовнішнього середовища

6.5. Прим-Аналіз

Внутрішнє середовище організації являє собою стратегічний ресурс її розвитку.

Як і будь-яка система, організація допускає опис її втримування за допомогою різних мов (економічного, технічного, управлінського, соціологічного, екологічного й т.д.) і подання її за допомогою різних підсистем: це обумовлено постановкою конкретного завдання. Тому аналіз внутрішнього середовища організації завжди індивідуальний, неповторний. Але загальними для всіх організацій є повнота аналізу і його многофакторность.

Іноді аналіз проводиться по функціональному принципі, коли об'єктом аналізу виступають функціональні підрозділи організації, однак такий підхід не забезпечує необхідної повноти й цілісності результату. Або ж проводиться стратегічний аналіз по окремих видах бізнесу або бізнес-процесам.

Доцільніше проводити аналіз внутрішнього середовища організації по двох напрямках: аналіз ефективності переробки основних видів ресурсів в організації (мал. 6.6) і аналіз рівня (параметрів) менеджменту в організації (мал. 6.7).

Як ресурси варто розглядати час, енергію, фінанси, матеріали, інформацію й людські ресурси. Аналіз характеристик менеджменту в організації включає аналіз рівня стратегії, якості торговельної марки, організаційної структури, іміджу, структури витрат і инновационности організації. Подібний аналіз внутрішнього середовища назвемо Прим-Аналізом (переробка ресурсів і менеджмент).

Наведемо як приклад перелік погроз, що містить результати аналізу параметрів зовнішнього й внутрішнього середовища, отриманий у процесі консультаційної діяльності в період розробки стратегій розвитку муніципальних утворень (Гусевского району Владимирської області й дев'яти селищ, що входять у район) в 2003–2004 р.

Перелік погроз

1. Залежність (економічна, політична) від держави, перекіс міжбюджетних відносин убік центра.

2. Старіння населення і його зменшення.

3. Невір'я в проведені реформи й апатія населення.

4. Конкуренція з боку муніципальних утворень.

5. Імовірність насичення російського ринку подібною продукцією, поява нових конкурентів.

6. Висока питома вага імпорту.

Рис. 6.6. Структура ефективності ресурсної складової організації

Рис. 6.7. Структура параметрів менеджменту в організації

7. Недолік об'єктів по утилізації твердих побутових і промислових відходів, каналізаційних стоків.

8. Високе зношування інженерних комунікацій (водопровід, каналізація, теплопостачання).

9. Низький рівень суспільної безпеки. 10. Високий ризик для підприємців.

Результати SWOT-Аналізу обробляються в такий спосіб. Проблемне поле впорядковується, і методом парних порівнянь визначаються найбільш значимі проблеми.

Можливості й погрози, а також сильні сторони організації не мають між собою яскраво виражених причинно-наслідкових зв'язків. Тому визначення найбільш значимих параметрів із числа сильних сторін і параметрів зовнішнього середовища здійснюється методом експертних оцінок.

Виявлені з отриманих переліків найбільш значимі параметри SWOT-Аналізу дозволяють скласти матрицю рішень.

Контрольні питання

1. Що являє собою зовнішнє середовище організації?

2. У чому проявляється адаптація організації до зовнішнього середовища?

3. Як розшифровується абревіатура SWOT?

4. У чому укладається основне втримування SWOT-Аналізу?

5. Що являють собою сильні сторони організації?

6.  Чи можна сказати, що слабкі сторони організації є її проблемами?

7. У чому проявляються можливості організації?

8.  Чи можуть ті самі події зовнішнього середовища нести в собі як можливості, так і погрози?

9. З яких підсистем складається макрооточення організації?

10. Як впливає на організацію далеке зовнішнє середовище?

11. Що являє собою _ Рдот-Аналіз?

12. Як впливають на організацію постачальники?

13. Яка може бути чинність споживачів продукції організації?

14. У чому складається аналіз конкурентних чинностей?

15. Яка структура аналізу внутрішнього середовища організації?

16. З яких елементів складається аналіз менеджменту в організації?

17. Що включає аналіз ефективності трансформації ресурсів у готову продукцію?

18. Як можна використовувати результати SWOT-Аналізу?

Розділ II Класифікація систем керування