Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

13.11.2. Громадські рухи

Великим кроком при взаємодії з громадськими екологічними організаціями, громадськістю стало створення Орхуського інформаційного центру” на базі сектору моніторингу, інформації та по зв’язках з громадськістю Держуправління згідно наказу начальника Держуправління від 06.04.2007р. №33 «Щодо роботи Орхуського центру».

Координатором центру призначено заступника начальника Держуправління заступником координатору – завсектором моніторингу, інформації та по зв’язках з громадськістю, а контактною особою – спеціаліста по зв’язках з громадськістю Наказом начальника Держуправління від 06.04.2007 р. №30 затверджено Положення про Орхуський інформаційний центр, оприлюднено на веб-сторінці Держуправління: www.ecology.odessa.gov.ua. Орхуський інформаційний центр при Держуправлінні діє у відповідності до положень Орхуської конвенції від 25.06.1998р.

Згідно основних засад Положення, до функцій Центру відноситься: додержання діючого законодавства України; збір і формування інформаційно-довідкової бази (бібліо-,аудіо-,відеотеки); налагодження механізмів отримання екологічної інформації; підготовка інформаційних довідок на запити відвідувачів; інформування населення та громадськості з питань охорони стану навколишнього природного середовища на території Одеської області, оформлення інформаційних оголошень; організація плідної взаємодії з Громадською радою при Держуправлінні; надання консультацій громадським екологічним об’єднанням, консультації за “гарячим телефоном” та надання інформації факсом, електронною поштою; систематичне оновлення інформації на веб-сайті Держуправління; підготовку відповідей на звернення громадян за електронною поштою; збір нових методичних матеріалів, навчальних посібників тощо забезпечення високого рівня виконання всіх видів робіт Центру.

Орхуський інформаційний центр при Держуправлінні діє у відповідності до положень Орхуської конвенції: інформує населення та громадськість з питань охорони стану навколишнього природного середовища на території Одеської області, надає консультації громадським екологічним об’єднанням, проводить прес-конференції, семінари, прямі телефонні лінії, круглих столів, відповідно до затвердженого Орієнтовного плану консультацій з громадськістю та за запитами громадських організацій, забезпечує систематичне надання матеріалів до друкованих видань.

Перелік громадських організацій природоохоронного характеру,

які входять до складу Громадської ради при Держуправлінні

п/п

Громадська організація

Прізвище, ім’я та по батькові

1

2

3

1.

Екологічний центр сталого розвитку

Геращенко Юрій Євгенійович (голова ГР)

2.

Чорноморське гайдамацьке з’єднання українського козацтва

Гуцалюк Сергій Борисович

(заступник голови)

3.

Міжобласна громадська організація “Чорноморське козацтво”

Гайду Василь Дмитрович

(заступник голови)

4.

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області

Яцков Анатолій Володимирович

(Долгова Юлія Анатоліївна куратор громадської ради при Держу правлінні)

5.

Всеукраїнська Екологічна Ліга

Авксентьєва Ольга Миколаївна

6.

«Мама – 86 – Одеса»

Слесарьонок Світлана Федорівна

7.

“Жінки за довкілля”

Галушкіна Тетяна Павлівна

8.

“Одеське регіональне відділення асоціації міст України та громад”

Шукліна -Матюшкіна Олена Анатоліївна

9.

Фонд соціального захисту громадян

Гурьєва Олімпіада Віталіївна

10.

Громадська організація “Благодійність та захист природного середовища Одещини”

Марканов Микола Михайлович

11.

Громадська екологічна організація “Дельта”

Жуков Анатолій Петрович

12.

Одеська обласна організація Українського товариства охорони природи

Долинський Слава Кирилович

13.

Одеський обласний благодійний фонд “Честь і милосердя”

Гордіян Валерій

Олександрович

14.

Одеський екологічний семінар “Будинок вчених”

Крісілов Анатолій Данилович

15.

БПФ “Рутенії Одеса”

Булат Тамара Петрівна

16.

Державна Інспекція з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря

Лихачев Сергій Анатолійович

17.

Державна екологічна інспекція в Одеській області

Лісовський Олег Вікторович

18.

Голова постійної комісії з питань екології, природокористування, надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків

Степаненко Сергей

19.

Одеський обласний гуманітарний центр позашкільної освіти та виховання

Галюткіна Валентина Василівна

20.

Управління екологічної безпеки Одеської міської ради

Дербоглав Ігор Альбінович

21.

«Літературне товариство» Світ Паустовського»

Глушаков Віктор Іванович

22.

Союз мариністів м. Одеса

Лекарева-Нікітіна Галина Вікторівна

23.

«Одеська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок»

Янушевський Віктор Іванович

24.

Громадська організація «Еко-порт»

Перфльев Сергій Сергійович

З метою поглиблення заходів взаємодії органів влади з неурядовими організаціями Держуправлінням взято участь у розроблені Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадського суспільства в Одеській області (Розпорядження ОДА від 22.04.2009 року №240/А-2009), згідно якої заплановано проведення сумісних природоохоронних акцій та «гарячих» телефонних ліній з природоохоронних питань протягом поточного року.

За участю природоохоронних органів - проведено ряд заходів до Всеукраїнських та регіональних акцій: “День довкілля-2009“, “Дня водно-болотних угідь“, “Дня захисту Чорного моря“, «Всесвітній День охорони навколишнього природного середовища». Екологічним центром сталого розвитку щоквартально на каналі НТН анонсується передача “Екологія з Юрієм Геращенком”. В рамках телепередачі “Екологія з Юрієм Геращенко“ проводилося ряд круглих столів і бесід із запрошенням до розмови депутатів всіх рівнів, відповідальних чиновників і керівників громадських організацій, наукових і культурних діячів. В рамках передачі освітлювала робота суспільної ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області і його членів. Ряд передач були присвячені рейдам, що проводилися, по охороні навколишнього природного середовища і дотриманню природоохоронного законодавства “Чорноморським гайдамацьким з'єднанням українського козацтва “, отаман Гуцулюк Сергій Борисович. Керівник громадської організації “Мама – 86“ Слесарьонок Світлана Федорівна розповіла про їх організацією експериментальній програмі, що проводилася, в багатоповерховому будинку на вулиці Балківській міста Одеси, по енергозбереженню і роздільному збору сміття з подальшою його утилізацією і поверненню виручених засобів. Ця програма як економить засоби жителів будинку, так і сприяє поліпшенню екологічної обстановки, про що було детально розказано в передачі.

З метою забезпечення суттєвого поліпшення стану довкілля, поєднання зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств, установ, широких верств населення у вирішенні екологічних завдань та на виконання указів Президента України від 06.08.1998 р. № 855 та від 01.04.2005 р. №571 в області проведено День довкілля.

Для анонсування Всеукраїнського свята «День довкілля – 2009» та залучення до нього широких верств населення Одеської області було розміщено 6 оголошень на веб-сайті Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області та 3 фото-матеріали, (http://ecology.odessa.gov.ua), на сайті Одеської обласної державної адміністрації розміщено 2 інформації (http://odessa.gov.ua), а також 3 на сайті Мінприроди України (http://www.menr.gov.ua).Протягом святкового тижня громадськості та представникам державних установ Держуправлінням направлено вітальні листівки з нагоди Дня довкілля – 2009.

Першим заступникам начальника Держуправління 03.04.2009р. надано інтерв’ю для ТК «Медіа інформ» з нагоди Дня Довкілля, а також стану вирішення основних екологічних проблем області. Завідуючою сектором моніторингу, інформації та по зв’язках з громадськістю 02.04.2009р. надано інтерв’ю для ТК «ГЛАС», «Град» та «Медіа інформ» під час відкриття виставки ландшафтного дизайну «Садиба-2009» щодо проведення природоохоронних акцій. 21.05.2009р. проведено прес-конференцію за участю начальника Держуправління на тему: «Благоустрій Одещини».

Проведення Дня довкілля трансльовано на таких теле- та радіоканалах, серед яких: «Град», «ГЛАС», «Одеса плюс», «Медіа інформ», «31 канал», «РИАК-ТВ», «НТН», «Нова Одеса» та «Армянське радіо», «Одеса інформ».

У місцевих та районних ЗМІ протягом тижня опубліковано 14 статей.

До порядку денного засідання Громадської ради при Держуправлінні, яке відбулось 25.03.2009р., внесено питання «Щодо підготовки до Дня довкілля – 2009». Громадськість сумісно з Держуправлінням обговорили заходи, які мають бути проведені під час святкових днів.

29.04.2009р. на засіданні Громадської ради було оголошено підсумковий звіт щодо роботи громадськості до Дня довкілля-2009, а також заохочено грамотами та подяками активних представників громадського руху.

Так, представниками ГО «Екологічний центр сталого розвитку України», президентом якої є голова Громадської ради, в рамках Дня довкілля - 2009 проведено роботу по розчищенню лиманів, малих річок, озер і водойм, а також організовано санітарне прибирання та озеленення берегів вздовж каскаду озер за течією річки Дальник в районі села Нова Долина. Центром проведено пропаганда щодо здорового способу життя, любові до природи та збереженню живих ресурсів.

За даними Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання під час Дня довкілля на території області проведено наступну роботу:

- висадку зелених насаджень та територіях закладів освіти, парків і скверів населених пунктів (дерев – 56652 шт., кущів – 19274 шт.) спільно з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями;

- проведено упорядкування 1258,447га території навчальних закладів та закріплених за ними територій, парків, скверів, пам'ятників, меморіалів;

- 3467 тематичних виховних заходів природоохоронного та екологічного спрямування (лекції, диспути, семінари, тощо – прийняли участь 80,345 тисяч учнів області);

- 1537 масових заходів (свята, конкурс, турніри та природоохоронні акції – прийняли участь 62,027 тисяч учнів);

- 379 науково-практичних конференцій, у яких взяли участь 28,182 тисяч учнів 4-11 класів („Юні дослідники”, „Юні друзі природи”, „Юні екологи”, тощо);

- з метою вшанування пам'яті жертв голодомору та політичних репресій висаджено 88 «Калинових Гаїв» пам'яті на 12,3 га спільно з громадськими організаціями.

Міжобласною громадською організацією “Чорноморське козацтво” та Одеським обласним благодійним фондом “Честь і милосердя ” сумісно проведено ряд екологічних заходів, в тому числі прибирання сміття на схилах біля парку ім.Т.Г. Шевченка в м. Одеса, а також висадку нових фруктових дерев у с. Вільне Б.-Дністровського району та с.Бурдовка Роздільнянського району.

Громадською організацією «Чорноморське гайдамацьке з’єднання» 4, 11 і 16 квітня в селі Мар’янівка Овідіопольського району Одеської області проведено заходи з благоустрою села і впорядкування сільського кладовища, було розповсюджено звернення до жителів села приєднатися до збору безхазяйних відходів. В місцях несанкціонованих сміттєзвалищ в селі встановлені попереджувальні знаки. Козаки організували транспорт для вивозу зібраного сміття на сміттєзвалище, а також ремонт огорожі сільського кладовища. В смт. Овідіополь прибрали пляжну зону Дністровського лиману. Також прийняли участь у впорядкуванні та благоустрою вул. Центральної с.Олександрівка Комінтернівського району.

Громадською організацією «Благодійність і захист природного середовища Одещини» підготовлено і реалізовано проект на тему: «Культурно-просвітницька діяльність серед населення Одеської області». Для школярів навчальних закладів області в дельфінарії проводяться заняття з екологічних питань, перед кожним поданням морських ссавців глядачам висвітлюється екологічна інформація.

Громадською організацією «Українська орнітологічна спілка з вивчення птахів» сумісно із студентами проведено моніторинг місць зупинки мігруючих птахів у Придунайському регіоні.

Представниками організацій Фонд “Природна спадщина ”, “Мама – 86-Одеса”, Молодіжний екологічний центр ім. В.І. Вернадського в рамках Міжнародної акції «Дня водних ресурсів» та з нагоди Дня довкілля - 2009 у Біляївському районі біля с. Паланка (Молдова) висаджено близько сотні дерев породи тополь, верба.

Літературним товариством «Світ Паустовського» разом зі студентами Національного університету ім. Мечникова прибрано від побутового сміття схили пляжу Ланжерон по вул. Чорноморська м.Одеса.

Університетом екологічних знань при Одеській державній наукової бібліотеці ім.М.Горького за участю студентів Одеського Національного політехнічного університету проведено соціологічне опитування населення з різних природоохоронних питань, за результатами чого проведено брифінг основних екологічних проблем. 23.04.2009р. проведено презентацію екологічного вернісажу творів благоустрою острова Зміїний (фото, живопис, графіка) громадської організації «Арт-туризм», а також 3-го збірника наукових праць Університету екознань.

23 квітня 2009 року проведено «круглий стіл» «Правовий режим використання морської економічної зони і континентального шельфу України прилеглої до острова Зміїний» у Одеській державній науковій бібліотеці ім.М.Горького.

До Дня довкілля в рамках роботи міського екологічного семінару в Одеському будинку вчених проведено «круглий стіл» на тему «Теорія гіпервипадкових явищ як інструмент пізнання природи».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]