Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

13.3. Моніторинг навколишнього природного середовища

З ініціативи Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Одеській області розпорядженням голови Одеської облдержадміністрації від 31 березня 2006 року №782-ІУ розпочато організацію системи моніторингу довкілля, затверджено Програму на 2006-2010 роки, створено Міжвідомчу комісію з питань моніторингу довкілля в Одеській області та затверджено її склад.

Згідно з Програмою система моніторингу довкілля Одеської області передбачається як інтегрована інформаційна система, що здійснює збирання, оброблення та збереження екологічної інформації для відомчої та комплексної оцінки стану природних середовищ, умов життєдіяльності, виконання зобов’язань України з міжнародних природоохоронних угод.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області

Згідно наказу Мінприроди №253 від 28 травня 2009 року «Про внесення змін до наказів» лабораторний комплекс Придунайського сектору моніторингу та оповіщення Держуправління передано на баланс Держекоінспекції з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря.

Держекоінспекцією з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря здійснювався забір проб по басейну р. Дунай у наступних створах: м. Ізмаїл 89 км; 69 миля (м. Рені); 70 миля (м. Рені); 45 км (м. Вилкове);19 км (м. Кілія).

За даними Державної екологічної інспекція з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, екологічна ситуація на українській частині річки Дунай екологічно стабільна, погіршень не виявлено.

Державна екологічна інспекція в Одеській області.

У 2009 році інструментально-лабораторний контроль якості поверхневих вод суші та якості зворотних вод у відділі інструментально-лабораторного контролю здійснювали два спеціаліста.

За звітний період контролювались 3 водних об’єкта що відносяться до категорії рибогосподарських водоймищ: річка Дністер, Кучурганське водосховище та Хаджибейський лиман, а також 25 підприємств Одеської області, що скидають зворотні води в природні водоймища.

Відбір проб поверхневих вод р. Дністер здійснювався 9 разів по 4 затвердженим створам: кордон України та Республіки Молдова (Осетровий завод), с. Маяки, с. Біляївка (Одеський водозабір) та с. Троїцьке. Усі відібрані проби аналізувались по 15 показникам. У порівнянні з 2008 р. якість води р. Дністер не зазнала значних змін та у цілому відповідає вимогам ГДК для водоймищ рибогосподарського призначення, але (як завжди) спостерігалося незначне перевищення вмісту заліза загального (1,4 ГДК).

Відбір проб поверхневих вод Кучурганского водосховища здійснювався 9 разів по 3 затвердженим створам: с. Кучургани, с. Лиманське та с. Граданиці. Усі відібрані проби аналізувались по 15 показникам. У порівнянні з 2008 р. якість води водосховища практично не змінилася. Як і в попередні роки спостерігалися незначні перевищення нормативів ГДК для водоймищ рибогосподарського призначення по хлоридам - 1,4 ГДК, сульфатам - 7 ГДК, сухому залишку - 2 ГДК, магнію – 3 ГДК, БСК5 - 1,2 ГДК та залізу загальному – 1,7 ГДК. Концентрації цих показників відповідають природному фону даного водоймища. В цілому сольовий склад водосховища стабільний, кисневий режим задовільний.

Відбір проб поверхневих вод Хаджибейського лиману здійснювався 1 раз по 5 затвердженим створам: СБО “Північна”, НАТІ – Гідропорт, с. Холодна Балка – с. Черевичне, с. Алтестово – с. Морозівка, с. Маринівка – с. Коса. Усі відібрані проби аналізувались по 13 показникам. Якість води лиману за більшістю показників незначне коливається на протязі багатьох років спостережень і є стабільною. Близьке розташування лиману біля Чорного моря значно впливає на постійний (на протязі усіх років досліджень) підвищений вміст хлоридів (7,6 ГДК), магнію (5,3 ГДК), сульфатів (8,5 ГДК) та заліза загального (2,5 ГДК). Концентрації решти гідрохімічних показників у межах норми.

Також, у зв’язку з аварійною ситуацією, відібрані проби поверхневих вод р. Киргиж-Китай. За результатами вимірювань показників складу та властивостей проб води р. Киргиж-Китай спостерігалися перевищення встановлених нормативів ГДК для рибогосподарських водоймищ по БСК5 (238 ГДК), сульфатам (8,2 ГДК), сухому залишку (3,4 ГДК), залізу загальному (2,4 ГДК), ортофосфатам (28 ГДК) та амоній-іонам (81 ГДК). Дані результати підтверджують факт нанесення екологічної шкоди Одеському регіону скидами неочищених стоків у річку Киргиж-Китай підприємством, розташованим на території села Твардиця (Республіка Молдова).

З метою вжиття заходів по припиненню скидів стічних вод в р. Киргиж-Китай, виявленню порушників та отримання інформації про об’єми стічних вод, які потрапили в ріку, Держекоінспекцією в Одеській області направлено листи до Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 13.05.09р. № 973/08 та начальнику Держекоінспекції Кострову М.М. від 01.06.09 р. № 1098/08 з проханням сприяти вирішенню цього питання на міждержавному рівні.

Всього за 2009 р. відібрано 213 проб вод, у т.ч. 84 проби поверхневих вод, 58 проб зворотних вод при здійсненні державного контролю та 71 проба зворотних вод у межах надання платних послуг; виконано 6408 визначень, у т.ч. 2783 визначення поверхневих вод, 1602 визначення зворотних вод при здійсненні державного контролю та 2023 визначення зворотних вод у межах надання платних послуг. У порівнянні з 2008 роком кількість проб зменшилась на 17 % та кількість визначень зменшилась на 12 % за рахунок зменшення кількості працюючих підприємств.

Перевищення встановлених нормативів ГДС, у т.ч. скиди забруднюючих речовин без встановлених нормативів, виявлені на 20 підприємствах по наступним речовинам: завислим речовинам, БСК5, ортофосфатам, амоній-іонам, нітратам, нітритам, хлоридам, сульфатам, сухому залишку, залізу загальному, АПАР, фенолам.

На підставі протоколів вимірювань показників складу та властивостей проб вод по фактах перевищень встановлених нормативів ГДС в 2009 році інспекційними відділами Держекоінспекції в Одеській області виставлено 7 позовів на загальну суму 1 тис. 550 грн.

На протязі року, крім планових робіт, спеціалісти відділу виконали 49 робот в межах надання платних послуг на загальну суму 28 тис. 170 грн.

Державна екологічна інспекція з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря

Відповідно до „Положення про Державну екологічну інспекцію з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря” (наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України №282 від 27.08.04) Інспекцією проводиться державний контроль за дотриманням природоохоронної діяльності об’єктів, розташованих у прибережній частині (порти, суднобудівні, судноремонтні заводи, тощо) та судноплавства, які мають значний вплив на екологічний стан Чорного моря. Одним з основних завдань Інспекції, як суб’єкту проведення державного моніторингу внутрішніх морських вод та територіального моря України, є паспортизація та інвентаризація джерел забруднення морського довкілля та моніторинг впливу їх діяльності на екологічний стан морського середовища.

Державна екологічна інспекція з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря проводить постійний моніторинг в підконтрольній зоні:

  • якості зворотних вод, що відводяться до Чорного моря;

  • впливу скидів зворотних вод на морське середовище;

  • стану забруднення морського середовища;

  • кризовий моніторинг стану морських вод при аварійних ситуаціях.

Відбір проб води для здійснення постійного моніторингу проводиться по 29 створним точкам, які узгоджені Міністерством охорони навколишнього природного середовища України та входять до „Регіональної програми моніторингу довкілля Одеської області”.

Хімічні аналізи морських та зворотних вод проводяться в лабораторіях відділу державного аналітичного контролю та моніторингу довкілля Інспекції. Відділ атестований на право проведення вимірювань у сфері поширення державного метрологічного нагляду Мінприроди та Держстандартом України у відповідності з діючим законодавством України. Для виконання аналізів у лабораторіях використовується атестоване сучасне аналітичне обладнання, у відділі працюють висококваліфіковані фахівці.

Відділом аналітичного контролю Інспекції проводився постійний моніторинг якості морських вод по затвердженим 29 створам, які враховують вплив на Чорне море основних джерел забруднення. При цьому аналізувався стан забруднення морської води основними хімічними компонентами, такими як: рН, солоність, завислі речовини, азот амонійний, нітрати, нітрити, фосфати, залізо загальне, феноли, детергенти, нафтопродукти, рівень розчиненого у воді кисню, БСК5, тощо.

За 2009 рік відділом державного аналітичного контролю та моніторингу довкілля було відібрано 4903 проби поверхневих та зворотних вод, в яких було виконано 35893 визначень показників забруднюючих речовин.

Аварійні забруднення об’єктів навколишнього природного середовища

Впродовж 2009р. відбулось 24 випадки аварійного забруднення морського середовища (з них у 5 випадках розрахунок не проводився у зв’язку з тим, що джерело забруднення не було встановлено) та 1 випадок аварійного забруднення атмосферного повітря в результаті викиду аміаку, яке відбулося на території ТОВ “Іллічівський МРП”.

13.01.2009 р. - забруднення внутрішніх морських вод України в акваторії ОМТП з т/х “ICE BASE” (прапор Кіпр). Кількість скинутих нафтопродуктів – 0,81 кг.

13.02.2009 р. - забруднення акваторії Сухого лиману (ДП “Іллічівський морський торговельний порт”) нафтопродуктами з т/х “YONG AN 3” (прапор Панама) та т/х “IRMAG” (прапор Панама) в результаті розриву гідравлічного обладнання. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,2 кг та 0,32 кг.

08.03.2009 р. - забруднення 32,5 – 31 км р. Дунай з т/х “Дмитрий Кантемир” (прапор України) нафтопродуктами. Кількість скинутого нафтопродукту – 81,5 кг, сума збитків склала – 26813,5 доларів США. Всі матеріали листом Інспекції від 17.03.09 р. № 901/01 передано до Дунайської транспортної прокуратури. Господарським судом Дніпропетровської області позов Інспекції задоволено у повному обсязі. 10.11.2009 р до Інспекції надійшов наказ Господарського суду Дніпропетровської області від 29.10.2009 р. по справі № 35/223-09 про примусове виконання рішення суду Дніпропетровської області від 30.07.2009 р. та постанови Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.10.2009 р., які набрали законної сили 20.10.2009 р. Інспекцією 11.11.02009 р. подано заяву за вих. № 4159/10 про примусове виконання наказу Господарського суду Дніпропетровської області від 29.10.2009 р. по справі № 35/223-09 до Головного управління юстиції у Дніпропетровській області. На теперішній час наказ Господарського суду Дніпропетровської області від 29.10.2009 р. по справі № 35/223-09 про примусове виконання рішення суду Дніпропетровської області від 30.07.2009 р. та постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 20.10.2009 р., які набрали законної сили 20.10.2009 р. знаходиться на виконанні у Жовтневому ВДВС ДМУЮ.

19.03.2009 р. – забруднення нафтопродуктами зовнішнього рейду ДП “МТП Южний” з т/х “MONERON” прапор Україна, порт приписки Одеса, судновласник GOOD TIMING MANAGEMENT LIMITED. Кількість скинутого нафтопродукту – 63,370 кг, сума збитків складає – 20848,73 долари США. Інспекцією подано позовну заяву про стягнення збитків до Господарського суду Одеської області.

31.03.2009 р. - забруднення нафтопродуктами акваторії Сухого лиману в районі причалу № 19 ДП “Іллічівський МТП” з т/х “M. FARUK” прапор Туреччина, судновласник: DENAK SHIPPING CO.LTD. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,896 кг.

29.04.2009 р. - забруднення соняшниковою олією акваторії ДП “Іллічівський МТП” в районі причалу № 10 з т/х “ALIZE” прапор Мальта, Валлета, судновласник: GEMDEN CHEMICAL SHIPPING. Судновласнику пред’явлено претензію на суму 482755,46 доларів США, яку сплачено у повному обсязі.

15.05.2009 р. - забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “МТП Южний” в районі причалу № 3 з т/х “HAVKONG” прапор Норвегія, судновласник: PARTREDERIET HEKABE DA. OSLO NORWAY. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,47 кг.

28.05.2009 р. - забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “МТП Южний” в районі причалу № 1 з т/х “HAY” прапор Туреччина судновласник: “HAY DENIZCILIK TICARET A.S.”. Кількість скинутого нафтопродукту – 8 кг.

18.06.2009 р. – відбулося забруднення атмосферного повітря в наслідок потрапляння у забірний колектор ракушок та морських водоростей стався зрив тиску подачі води на охолодження конденсаторів, підвищення тиску аміаку у системі до 18 кг/см., внаслідок чого спрацював аварійний захист та запобіжний клапан на конденсаторі. Відповідальну особу притягнуто до адмінвідповідальності на суму 136 грн., ТОВ “Іллічівський МРП” пред’явлено претензію на суму 6,68 грн.

24.06.2009 р. - забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “Ренійський МТП” в районі причалу №2 з несамохідного танкера ЮРБ-81520, судновласник: “Югославське річне пароплавство”. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,16 кг.

02.08.2009 р. - забруднення нафтопродуктами 87,6-88 км. р. Дунай з несамохідного танкера Т-229, судновласник на підставі Рішення Кілійського районного суду Одеської області від 27.02.08р. є гр. Стоянов Ф.І., який проживає в с. Холмське, Арцизського району, Одеської області. Кількість скинутого нафтопродукту – 31 кг, сума збитків складає 10199 долари США. Всі матеріали листом Інспекції передано до Дунайської транспортної прокуратури.

10.09.2009 р. - забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “Іллічівський МТП” в районі причалу № 28 з т/х “Суворово” прапор Камбоджі. Кількість скинутого нафтопродукту – 1,0048 кг.

07.10.09 р – забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “МТП Южний” в районі причалу № 17 з т/х “PIONEER EPOS” прапор Китай, судновласник PIONEER EPOS ІNС. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,08 кг.

14.10.09 р. – забруднення нафтопродуктами акваторії Сухого лиману в районі Іллічівського судноремонтного заводу з т/х “ОРТІМА” прапор MALTA, порт приписки VALLETTA. Кількість скинутого нафтопродукту – 12 кг, сума збитків складає 3948 доларів США. Штраф та претензія сплачені у повному обсязі.

14.10.09 р. – забруднення нафтопродуктами акваторії ДП “Іллічівський МТП” в районі причалу 22 з т/х “ANGELA” прапор ANTIGUA & BARBUDA, судновласник ARGO TRANSPORT INC. Кількість скинутого нафтопродукту – 0,245 кг.

Гідрометцентр Чорного та Азовського морів

Гідрометцентр Чорного та Азовського морів надають дані спостережень по 9 ПОСТам у м. Одесі, з них біля 47 тис. визначень концентрацій домішок виконано ЛСЗА ГМЦ ЧАМ. Замірялись концентрації 14 шкідливих домішок.

При хімічному аналізі вмісту речовин використані методики “Руководства по контролю загрязнения атмосферы”, РД 52.04-186-89, Ленинград, Гидрометиздат, 1991 г.

Визначення оксиду вуглецю проводилось на газоаналізаторі “Паладій-3”, визначення бенз/а/пирену і важких металів виконувалися в ЛКЗА Донецька і Києва.

Місця розташування постів:

  • ПСЗ № 10 (вул. Чорноморського козацтва, 175);

  • ПСЗ № 15 (Херсонський сквер);

  • ПСЗ № 16 (Олександрівський проспект, 32);

  • ПСЗ № 17 (Автовокзал);

  • ПСЗ № 18 (Балківська дорога, 199);

  • ПСЗ № 19 (1 ст. Люсторфської дороги, 36);

  • ПСЗ № 20 (вул. Канатна, 81);

  • ПСЗ № 7 (с. Григорь´ївка).

У м. Одесі розташовано майже 187 найбільш потужних підприємств.

Викиди шкідливих речовин в атмосферу від стаціонарних джерел -17,625 тис. т/р, від усіх видів транспорту (крім діоксиду вуглецю) - 66,173 тис. т/р склали 83,798 тис. т/р, в тому числі тверді – 1,622 тис. т/р, діоксид сірки – 1,432 тис. т/р, оксид вуглецю – 50,052 тис. т/р, діоксид азоту – 10,173 тис. т/р, оксид азоту – 0,99 тис. т/р, сірководні – 0,013 тис. т/р, метан (вуглеводні) – 9,928 тис. т/р. та неметанові летючі органічні сполуки (НМЛОС) – 9,385 тис. т/р, інші – 1,193 тис. т/р. Крім того викиди діоксиду вуглецю склали 1926,4 тис. т; у тому числі стаціонарними джерелами 1025,5 тис.т, пересувними джерелами 900,9 тис. т.

Хімічний склад викидів шкідливих речовин від стаціонарних та пересувних джерел у 2008 р.: оксид вуглецю – 59,7 %; сполуки азоту – 12,1 %; вуглеводні – 11,85 %, НЛОС – 11,2 %; сполуки сірки – 1,7 %; інші – 1,4 %.

Основна частина шкідливих речовин, викинутих у повітряний басейн протягом 2008 р., потрапила від усіх видів транспорту – 66,173 тис. т, у тому числі від автотранспорту – 59,172 тис. т, авіаційного, залізничного та морського транспорту – 7,001 тис. т.

Основними токсичними інгредієнтами, якими забруднювалось повітря під час експлуатації рухомих транспортних засобів,були: оксид вуглецю – 72,0 %, оксид азоту – 13,5 %, сажа – 1,2 %, діоксид сірки – 1,2 %, вуглеводні – 0,3 %.

89 % сумарних обсягів забруднювальних речовин надійшла у повітря від автомобілів, що перебували у приватній власності населення; в порівнянні з 2008 роком ці викиди збільшились з-за зростання кількості приватного автотранспорту.

Основним видом палива, яке використовується на автотранспорті, є бензин. Від його споживання в атмосферу протягом 2008 р. потрапило 48,225 тис. т (72,9 %) шкідливих речовин. Від двигунів, які працювали на дизельному паливі, в повітря надійшло 16,4 тис. т (24,8 %) шкідливих речовин, та стисненому і зрідженому газах – 0,892 тис. т (1,3 %).

Інтенсивність забруднення атмосфери автомобільним транспортом безперервно збільшується через зростання кількості приватного автотранспорту. Основні причини цього є в тому, що викиди від усіх видів транспорту у 3,8 рази більше, ніж від промислових підприємств і складають 79 % від сумарної кількості викидів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]