Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать
  • Регулярні гідрологічні і гідрохімічні спостереження на мережі стаціонарних пунктів. Комплексні сезонні обстеження. Спеціальні дослідження за різними напрямками:

  • іхтіологічний моніторинг;

  • дослідження наземних екосистем на території Дунайського біосферного заповідника;

  • дослідження якості води і ґрунтів безпосередньо при проведенні днопоглиблення;

  • дослідження впливу берегових відвалів ґрунту;

  • спеціальні дослідження щодо адаптації методів дистанційного моніторингу екологічного стану району дослідження.

Результати моніторингу постійно обговорювались на робочих нарадах суб'єктів моніторингу за участю представників громадських організацій.

У березні 2009 року в рамках проекту ЄС «Співпраця щодо довкілля Чорного моря» відбувся міжнародний семінар неурядових організацій (НУО) Чорноморського регіону «Формування громадської платформи щодо Конвенції про захист Чорного моря від забруднення з огляду на регіональну зустріч Сторін". Зустріч відбуватиметься протягом двох днів у приміщенні готелю «Пуща Озерна», в Києві.

Метою зустрічі стало формування громадської платформи стосовно Конвенції про захист Чорного моря від забруднення (Бухарестська Конвенція). На зустріч запрошено понад 50 учасників з більш ніж 40 організацій Болгарії, Грузії, Молдови, Росії, Румунії, Туреччини, України. Представники Делегації Європейської комісії в Україні, а також Постійного секретаріату Чорноморської комісії в Стамбулі братимуть участь в цьому важливому заході.

Учасники були зосередженні на обговоренні та перегляді положень Бухарестської Конвенції, інших ключових документів та їх впровадженні, зокрема що стосується доступу до інформації, участі громадськості, механізмів погодження і вимог до звітності. Підготовку до семінару координує організація «Чорноморське відділення Української екологічної академії наук», яка є членом Чорноморської мережі НУО.

12 березня 2009 року в м. Ізмаїл відбулося засідання Міжвідомчої наради з питань «Забезпечення стабільної екологічної ситуації безперебійного водопостачання населення і галузей народного господарства, збереження водних ресурсів в басейні Придунайських водосховищ та установлення відповідних режимів на водосховищах в весняно-літній період 2009р. ». Нарада проведена з ініціативи Дунайського басейнового управління водних ресурсів.

У ході засідання обговорено установлення водогосподарських режимів робот Придунайських водосховищ та управлення водними ресурсами басейну р. Дунай в межах Одеської обл. у осінньо-зимовий період 2008-2009 р.

На Одещині в м. Ізмаїл з 18 по 20 березня поточного року центром регіональних досліджень було представлено новий проект «Покращення можливостей для ефективного управління ризиками паводків в українській частині дельти Дунаю ».

Метою цього проекту стало сприяння у поліпшенні можливостей для управління ризиками паводків, мінімізації їх наслідків для населення і економіки, а також з урахуванням необхідності створення системи управління навколишнім середовищем в українській частині дельти Дунаю для досягнення сталого розвитку території.

Проект здійснюється в партнерстві з компанією Soresma NV (Бельгія) і Дунайським басейнового управління водних ресурсів, фінансова підтримка уряду Фландрії (Бельгія). Тривалість проекту 24 місяці. На Одещині на базі ДП «Савранське лісове господарство» проведено виробничу нараду «Лісове господарство Одещини: проблеми та перспективи розвитку», за участю керівництва області, районів, територіальних підрозділів виконавчої влади та державної лісової охорони.

Після наради керівництво мало можливість відвідати заповідний об’єкт «Слюсарівський віковий дуб». А також за участю шкільної молоді та керівництва було висаджено дерева породи береза у дендропарку лісгоспу у рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках».

23 квітня 2009 року в Одесі на засіданні Університету екологічних знань Одеської державної бібліотеки ім. М. Горького відбулася презентація збірки наукової праці Університету «Екологія і суспільство», до якої увійшли статті 50 авторів.

В статтях багато приділено уваги з питань зміни клімату, екологічної безпеки, функціонування паливно-енергетичного комплексу в прибережній зоні Придунав’я, також висвітленні екологічні проблеми Одеської області, міста, Чорного моря та надана інформація по прийняттю відповідних рішень природоохоронними органами. Дане порівняння оцінки сучасної української і світової практики берегоукріплення в рекреаційній зоні міста, а також представлена інформація щодо туристичної діяльності в Україні, Одеському регіоні та місті Одеса.

Опублікована стаття на тему: «Реалізація Орхуської конвенції в Одеському регіоні – участь громадськості у прийнятті рішень, що стосуються навколишнього природного середовища», автор якої, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Громадськість у березні проведено засідання круглого столу на тему: «Правовий режим використання морської економічної зони і континентального шельфу України прилеглої до острова Зміїний» у Одеській державній науковій бібліотеці ім. М.Горького.

Для студентів, громадськості було продемонстровано відеофільм про острів Зміїний «На краю світу», а також виступив доктор біологічних наук, академік НАН України, з інформацією про експедиційні наукові дослідження з вивчення екосистеми острова Зміїного та Чорного моря

А також у головному залі бібліотеки було представлено екологічний вернісаж творів благоустрою острова Зміїний (фото, живопис, графіка) громадської організації «Арт-туризм», яка входить до складу Громадської ради при Держуправлінні.

В травні пройшли громадські слухання, щодо будівництва високовольтної лінії електропередачі 330 кВ між підстанціями, розташованими біля м. Арциз та с. Мирне (Лінія Новоодеська-Арциз) з підтримки міжнародних фінансових організацій, (Державне підприємство «Національна енергетична компанія «Укренерго»).

Проект спрямований на попереднє встановлення мети оцінки та презентацію Плану залучення зацікавлених сторін, а також на покращення надійності та якості енергозабезпечення в південно-західному регіоні Одеської області.

Зустрічі з більш детальною інформацією будуть, після оприлюднення результатів проекту «Оцінка соціального і екологічного впливу».

А також відбулось громадське обговорення щодо містобудівного обґрунтування розміщення торгівельного комплексу будівельних матеріалів зі складом торгівельних матеріалів на території Фонтанської сільської ради Комінтернівського району Одеської області. Розроблене ТОВ «Консалтингова компанія ЮгСтар».

В Одеському “Будинку вчених ”, у травні під головуванням міської екологічної організації «Таубмановске читання» спільно з секцією урбоекологія “Будинку вчених”. відбулася зустріч громадськості та доцентів вузів різних кафедр:

  • Одеська Державна академія холоду;

  • Одеський Національний університет ім.. І.І. Мечникова;

  • Одеський Державний екологічний університет.

Викладачі представили своїх студентів що в майбутньому отримають вищу екологічну світу.

Студенти показали свої знання в напрямку розв’язання найбільш актуальних екологічних проблем таких як: забруднення атмосфери автомобільним транспортом проблеми Хаджибейського лиману, проблеми озеленення міста Одеса, та запропонували розглядати як єдину комплексну задачу .

У травні в м. Саврань відбувся семінар на тему: «Проблеми інтегрованого управління в басейні річки Південний Буг на Одещині», в якому прийняли участь представники органів місцевих адміністрацій та рад, Державного управління водними ресурсами, Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області та громадських організацій.

Під час семінару було розглянуто наступні теми:

  • Стратегічний план дій для басейну р. Південний Буг;

  • Підготовка пропозицій щодо вирішення екологічних проблем та інтеграції питань збереження біорізноманіття у водне господарство, використовуючи екологічну мережу, залучення громадського суспільства та збалансоване ведення сільського господарства;

  • Проблеми управління водними ресурсами в басейні р. Південний Буг в межах області;

  • Обласна схема екологічної мережі;

  • Проблеми збалансованого ведення сільського господарства.

У липні відбулася робоча нарада під головуванням Держуправління та Українського наукового центру екології моря з метою вирішення проблемних питань щодо екологічного стану Тилігульського лиману та експлуатації з’єднувального каналу «лиман – море», у зв’язку з поступовим підвищенням солоності води у лимані, яка викликала негативні зміни видового складу рибного господарства лиману.

Під час наради було розглянуто дану проблему та вирішено розробити програму по покращенню екологічного стану «Тилігульського лиману».

У липні відбувся інформаційний семінар у рамках Програми прикордонного співробітництва «Румунія-Україна-Республіка Молдова». Організатори якого – Спільний технічний секретаріат Програми прикордонного співробітництва «Румунія-Україна-Республіка Молдова» та за підтримки головного управління зовнішньоекономічної діяльності та європейської інтеграції облдержадміністрації.

Метою цього семінару стало поширення інформації серед потенційних заявників, щодо пріоритетів програми, критеріїв подання та фінансування заявок. Семінар обумовив початок конкурсного відбору проектів у рамках програми.

А також семінарі з питань проекту укріплення інтеграції прикордонних регіонів у сфері розвитку сільського та зеленого туризму.

У семінарі прийняли участь суб’єкти туристичного бізнесу, представники органів виконавчої влади Одеської області і районів та власники сільських садиб.

Проект представлено за фінансової підтримки Європейського союзу, метою семінару стало поширення інформації серед потенційних заявників, щодо пріоритетів програми, критеріїв подання та фінансування заявок. Семінар обумовив початок конкурсного відбору проектів у рамках програми.

Під час семінару вирішено створити сайт де буде представлено інформацію для 26 районів області, створення інформаційно-просвітницьких центрів в РЛП «Тилігульський».

У липні відбулося чергове засідання обласної робочої групи з питань забезпечення встановлення меж в натурі меж територій та об’єктів природо заповідного-заповідного фонду.

Начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області, доповів про стан виготовлення і затвердження проектної документації по встановленню в натуру меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду, яка виконується за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, виділених протягом 2005 -2008 років, а також внесення земель до земельного кадастру.

На засіданні визначились з першочерговими заходами, які необхідно прийняти, для активізації робіт з виготовлення необхідної проектної документації та використання виділених коштів.

У серпні відбулось засідання "круглого столу" на тему: «Діалог Україна-НАТО. Досвід співпраці громадських організацій та державних установ країн НАТО з охорони навколишнього середовища».

Розглянули питання такі як:

1. Досвід країн НАТО у вирішенні екологічних проблем;

2. Європейська практика подолання наслідків екологічних проблем. Проблема утилізації відходів шкідливих виробництв;

3. Практичний досвід співпраці громадських організацій та державних установ України з охорони довкілля;

4. Досвід вирішення екологічних та прикордонних конфліктів в Європі.

Метою засідання стало об’єднання потенціалу, зусиллями фахівців Одещини та досвід ЄС і НАТО в вирішенні відповідних актуальних проблем, що пов’язанні з негативним впливом небезпечних речовин на навколишнє середовище.

У серпні 15-ть молодіжних і громадських організацій провели прес-конференцію і підписали Меморандум, метою якого стало – спасіння Куяльницького лиману. 

Одеська молодь звернулася до Президента України, Уряду України та Генеральної Прокуратури, з вимогою врятувати Куяльницький лиман і покарати місцеву владу.

Під час прес-конференції отаман Чорноморського Гайдамацького з’єднання, зазначив, що це об`єднання – лише перший крок до вирішення соціально важливих проблем, зроблений Одеською молоддю за особистою ініціативою.

У підписанні Меморандуму взяли участь наступні організації:

ГО "Тельміра", "Сам себе ART", "Молода Просвіта", "Молодий Рух", Молодіжна організація УНП, " Мама-86", Молодіжна організація "Юність", Молодіжна організація Всеукраїнської партії народної довіри, Одеське обласне відділення Національної спілки письменників України, Одеська обласна організація Національної спілки художників України, Чорноморське Гайдамацьке З'єднання, Молодіжна організація "Колокол", молодіжний мер Одеси В. Друмов, Благодійний фонд "Співвітчизник", Благодійний фонд А. Азарова, Благодійний фонд Місцевої ініціативи.

14 серпня поточного року відбувся регіональний навчальний семінар з відстоювання екологічний прав громадськості щодо стану водних ресурсів.

У засіданні семінару прийняли участь представники Держуправління, а також представники Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Під час семінару було розглянуто наступні питання:

  • Екологічний стан відкритих водойм України;

  • Проблеми забрудненості і водних екосистем як результат господарювання;

  • Шляхи вирішення проблем, пов’язаних із забрудненням місцевих водойм у сільській місцевості;

  • Шляхи подолання інертності громадського руху у вирішенні екологічних проблем на селі;

  • Відновлення місцевого ставка у с. Тростянець Великомихайлівського району Одеської області як приклад успішної співпраці місцевих органів влади та громади.

Метою семінару стало об’єднання потенціалу у вирішенні відповідних актуальних проблем пов’язаних із забруднення навколишнього середовища.

На Одещині 22 серпня на березі річки Великий Куяльник відбудеться перший молодіжний екологічний фестиваль «Сіль Землі».

Організаторами цього не політичного проекту стали молодіжні громадські організації, а також організації які входить до складу громадської ради при Держуправлінні по захисту та збереженню Куяльницького лиману.

Цей фестиваль створений з метою привернення уваги широких верств громадськості до вирішення питання заборони незаконного видобутку піску кар’єрним шляхом, роботи міцного земснаряду, що порушило екологію лиману та призвело до зникнення питної води, а також вирішення питання щодо створення ландшафтного парку «Куяльницький» в Одеській області.

16-18 вересня поточного року в Одесі на території Одеської державної академії холоду відбудеться ХІІІ науково-методична конференція «Людина та навколишнє середовище – проблеми безперервної екологічної освіти в вузах», організаторами якої стали:

  • Міністерство освіти і науки України;

  • Інститут інноваційних технологій та змісту освіти;

  • Управління освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації;

  • Одеська державна академія холоду Українське відділення Міжнародної академії холоду;

  • Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Тематичним напрямком конференції стануть концептуальні, наукові та методичні засади безперервної екологічної освіти в напрямах реалізації положень Рішення колегії Міністерства освіти і науки України «Про концепцію екологічної освіти в Україні», поглиблення знань шляхом висвітлення екологічних проблем у навчальних дисциплінах.

За участю громадськості Держуправлінням проведено щорічну Всеукраїнську науково-практичну конференцію “Екологія міст та рекреаційних зон”.

У вересні поточного року на Одещині підвели підсумки VІ обласного екологічного конкурсу “Збережемо Україну – козацьку державу”, який тривав протягом року, а започаткований він ще з 2003 року. За активну участь грамотами Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області нагородили учасників VІ обласного екологічного конкурсу “Збережемо Україну-Козацьку державу” з різних районів області таких як: Татарбунарський, Біляївський, Арцизький, Ізмаїльський, Болградський, Ананьївський та м. Одеса.

29-30 жовтня проведена Міжнародна науково-практична конференція «Екологічні проблеми Чорного моря», організаторами якої стали:

Мінприроди України, Держуправління, Одеська обласна рада, Державна екологічна інспекція з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря, Управління екологічної безпеки Одеської міської ради, Південний науковий центр НАН і МОН України, Одеський державний екологічний університет та Одеський інноваційно - інформаційний центр «ІНВАЦ».

Ціллю конференції стало, визначення сучасного стану і екологічних проблем Чорного моря, розібратись з основними причинами виникненнях в ньому негативних змін, а також знайти шляхи вирішення та покращення екологічного стану

У грудні проведено засідання Ради Єврорегіону «Нижній Дунай» та Генеральної Асамблеї Асоціації транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай».

Ціллю засідання стало затвердження плану дій комісії зі сфер діяльності Єврорегіону на 2010 рік, а також внесення змін до поіменного складу Комісії зі сфер діяльності та змін Координаційного центру Єврорегіону.

Держуправлінням було запропоновано включити до плану роботи на 2010 рік наступні питання:

  1. Обмін досвідом у сфері збереження та відтворення біологічного різноманіття територій, нормування та регулювання використання природних ресурсів, управління природоохоронними територіями.

  2. Затвердження на міжпородному рівні переліків видів діяльності, які відносяться до еколого -небезпечних.

  3. Підготовка до плану спільних заходів щодо зниження ризику для життя і екосистем, у тому числі водно-болотних угідь міжнародного значення , при катастрофічних випадках.

  4. Обмін досвідом та спільне впровадження міжнародних стандартів щодо систем управління навколишнім середовищем.

Громадськість приймала активну участь у проведенні напору проти райрад у вирішенні питання створення НПП “Тузловські лимани”. Створення заповідного парку й досі затягується і пов’язано це, перед усім, із створенням до цієї проблеми Татарбунарських райради та райдержадміністрації. Разом із тим, за останній рік на території Тузловської групи лиманів посилилася господарська діяльність, через яку руйнується Приморська коса, що, на думку науковців, громадськості та екологів є найціннішим природним утворенням даного регіону. Найбільш ціною ділянкою Тузловських лиманів - є Приморська коса, від села Приморське до курорту Лебедівка, оскільки там спостерігаються найбільш численні скупчення птахів в період зимівлі міграції та гніздування. На даній території регулярно перебуває велика кількість качок, гусей, куликів та іншої птиці, які є індикаторами екологічного стану угіддя. Саме на цих лиманах більшу частину свого життя проводять ряд видів птахів, які перебувають під охороною не лише Червоної книги України, але й Європейського Червоного списку, саме всі ці види рятуються завдяки Тузловським лиманам. Результати нарад за участю співробітників Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області в районній раді разом з райдержадміністрацією в м. Татарбунари та участь у сесіях сільських рад показали, що в районі окремі представники органів місцевого самоврядування та депутатського корпусу негативно та упереджено ставляться до створення ландшафтного парку “Тузловські лимани”.

На початку 2010 року Президентом України підписано Указ «Про створення Національного природного парку “Тузловські лимани” на території Татарбунарського району Одеської області, в якій погоджено у встановленому порядку включення у територію парку “Тузловські лімани” 27865 га земель державної власності. Документ було опубліковано на офіційному сайті голови держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]