Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

13.11.1. Діяльність громадських екологічних організацій

З урахуванням досвіду роботи Держуправління, що тісно співпрацює з громадськими організаціями області з метою реалізації екологічної політики регіону, сумісно з громадськістю відбувається вирішення екологічних проблем регіону. Понад 25 громадських організацій екологічної спрямованості входять до складу Громадської Ради при Держуправлінні. Для кожного з них властиві - активність, громадянськість і принциповість. Робочий рік громадськості розпочався обговоренням різних екологічно важливих питань, а саме:

На початку 2009 року, у ході рейду, громадською організацією Чорноморське гайдамацьке з’єднання українського козацтва встановлено, що екосистеми лиману погрожують незворотні зміни. Схили в районі села Северинівка порушені незаконними піщаними кар'єрами, що знаходяться прямо на схилах, у водоохоронній зоні. Мала річка, що впадає в лиман, перекрита насипом, по якій їздять вантажівки. Кількома кілометрами вище села Адамовка , прямо в руслі річки, що впадають у Куяльницький лиман, вириті величезні котловани, це техногенне втручання негативно впливає на екосистему лиману.

В результаті чого за ініціативою Держуправління вирішено створити оперативну робочу групу з метою затримання незаконних правопорушників до складу якої увійдуть:

Держуправління, Державна екологічна інспекція в Одеській області, органи МВС України в Одеській області, а також громадська організація «Чорноморське гайдамацьке з’єднання».

15 січня відбулась робоча зустріч груп по гармонізації український и румунської систем гідрометеорологічного моніторингу в рамках проекту "Розвиток трансграничного співробітництва в сфері інтегрованого управління водними ресурсами в Єврорегіоні "Нижній Дунай". В рамках зустрічі обговорені питання щодо транскордонного співробітництва у сфері екологічного моніторингу, створення загальної бази даних, а також обміну режиму інформації між організаціями, залучених до моніторингу водних ресурсів в Єврорегіоні "Нижній Дунай".

У січні відбулась робоча нарада з питань щодо результатів виконаної науково-дослідницької роботи на тему: «Поліпшення екологічного стану озера Сасик».

В рамках зустрічі обговорені питання щодо можливих варіантів подальшого використання гідротехнічних споруд, які розташовані на водосховищі Сасик та функціонують як єдиний цілісний водогосподарський комплекс. А також про визначення необхідності подальшого існування робочої групи, створеної на виконання доручення облдержадміністрації.

19 січня організовано зустріч з громадськістю на березі міського пляжу Ланжерон, щоб відсвяткувати Водохреща традиційним купанням у зимовій воді. Захід організовано за ініціативою громадської екологічної організації Чорноморського Гайдамацького З’єднання та Українською Народною партією. Подивитися на християнський ритуал водосвячення, якій проводив святий отець разом зі школярами, які оживили захід чудовим співом різдвяних колядок.

У лютому Держуправління разом з громадськістю обговорювала створення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Філофорне поле зернове»

Створення в Південно-західному регіоні Чорного моря ботанічного заказника загальнодержавного значення обумовлено нагальною потребою збереження та відтворення унікального природного комплексу,одним із компонентів якого є скупчення водорості Філофора псевдорогата (Phyllophora pseudoceranoides) та Сфацелярія наскельна (Sphacelaria saxatilis), які занесені до Червоної книги України та які поширюються лише в цій частині Чорного моря.

Оголошення частини акваторії Чорного моря природоохоронною територією сприятиме не лише поліпшенню якості морського середовища, припиненню деградаційних процесів та збереження зазначеної морської акваторії як цілісної морської екосистеми, що в свою чергу сприятиме покращенню стану довкілля Чорного моря та відтворенню морських природних ресурсів, а й забезпечить виконання міжнародних зобов’язань України в рамках Конвенції про захист Чорного моря від забруднення.

Крім цього, вжиття заходів із збереження водорості Філофора псевдорогата відповідає вимогам Протоколу про збереження біорізноманіття та ландшафтів Чорного моря до Конвенції про захист Чорного моря від забруднення, який ратифіковано Законом України від 22.02.2007 № 685-V.

Таким чином, оголошення ботанічного заказника загальнодержавного значення «Філофорне поле зернове» є логічним і послідовним кроком, спрямованим на збереження для майбутніх поколінь унікального морського природного комплексу, який має науково-практичне, культурне, природоохоронне значення, а також є складовою процесу формування національної екомережі.

2 лютого 2009 року на Одещині в м. Татарбунари відбулись Громадські слухання по результатам проведених досліджень по Сасику у 2008 році. Ініціаторами проведення слухань стала громадська екологічна організація «Відродження», яка входить до складу Громадської ради при Держуправлінні.

В рамках обговорення громадськість була ознайомлена з науковими дослідженнями з вивчення проблем Сасика у 2008 році, про затрачені кошти з державного бюджету на утримання непрацюючої Дунай-Дністровської зрошувальної системи що нанесла непоправних збитків народному господарству і має негативні еколого-соціальні наслідки. А також про виділення коштів на поліпшення екологічного стану, переважно з фонду охорони навколишнього середовища, які насправді витрачаються на боротьбу з наслідками віддамбування лиману Сасик замість того, щоб вирішити одноразово проблему і тим самим реально поліпшити ситуацію в регіоні.

В Одеському “Будинку вчених ” у березні відбулася чергова зустріч громадськості під головуванням міської екологічної організації «Таубмановске читання» спільно з секцією урбоекології “Будинку вчених ”.

Громадськість обговорювала питання щодо пошуку нових територій в межах міста , які придатні для створення нових природоохоронних парків.

Проект було представлено громадською організацією « Одеське регіональне відділення Асоціації міст України та громад», нею запропоновано територію району Жевахової гори, створення інформаційної бази по збору та попередньому розгляду наукової інформації про стан цієї території, а також розглянути різні запропоновані варіанти громадськістю.

Держуправління у березні прийняло участь у огляді реалізації проекту відновлення ГСХ Дунай-Чорне море.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області є організацією - співвиконавцем робіт по проведенню комплексного моніторингу ГСХ Дунай – Чорне море, до обов’язків якого відносяться контрольні виміри якості води при проведенні днопоглиблювальних робіт, а також збір та узагальнення відомчих даних про якість води р. Дунай в районі траси ГСХ.

Територіально Програма охоплює всю українську ділянку дельти Дунаю та українську частину придунайського узмор’я. Вона складається з двох великих блоків: Екологічного (Генеральний підрядник – УкрНДІЕП) та Інженерного (Генеральний підрядник – ін-т “Річтранспроект”).

Екологічний блок програми включає в себе:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]