Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

11.3. Вплив на навколишнє середовище енергетичної галузі

В структуру промислового потенціалу області значний внесок у викиди від стаціонарних джерел вносять підприємства, які виробляють електроенергію, так за даними Головного управління статистики в Одеській області в середньому одним підприємством викинуто забруднюючих речовин в атмосферне повітря 62,1т в рік. Загальний обсяг викидів по регіону склав 10,672 тис. т., що на 72,5% менше ніж у 2008 році. Основні шкідливі речовини, що надходять в атмосферне повітря діоксид азоту, оксид вуглецю та сірки діоксид та твердих речовин.

11.4. Використання альтернативних джерел енергії

Важливим фактором у комплексі заходів з енергозбереження має бути широкомасштабне залучення до використання у паливно-енергетичному комплексі поновлювальних, а також нетрадиційних для сучасної енергетики джерел енергії.

У місті Одесі впроваджено три пілотні проекти по переведенню об’єктів соціальної сфери та житлово-комунального господарства на електричне опалення та гаряче водопостачання.

Також плануються до переведення на електричне опалення загальноосвітні школи у селі Антонюки Миколаївського району, у селі Фурманівка Кілійського району, у с. Вільшанка Савранського району, Одеську загальноосвітню санаторну школу-інтернат № 3 для дітей із захворюванням серцево-судинної системи.

З метою використання тепла побутових стоків в місті Одеса розроблена теплоутилізаційна теплонасосна система гарячого водопостачання з використанням тепла стічних вод для п’ятиповерхового житлового будинку по вул. Генерала Петрова, 76. Прийнята в експлуатацію і теплонасосна система гарячого водопостачання з використанням тепла зовнішнього повітря у смт Лиманське Роздільнянського району.

На території Одеського припортового заводу змонтовано шість вітроустановок, потужність кожної складає 107 кВт. Впровадження вітроустановок дозволить замістити приблизно 70 % споживання електроенергії якою забезпечується завод та інші споживачі, які живляться від заводу.

Потенціал сонячної енергії на території Одещині є достатньо великим для широкого впровадження як геліо- так і фотоенергетичного обладнання, яке може використовуватись з квітня по жовтень, так розроблена та впроваджена у дитячому дошкільному закладі № 275 по вул. Королева, 108 сонячна система гарячого водопостачання потужністю 1 куб. Метр гарячої води на добу.

В Усть-Дунайському морському торгівельному порту експлуатуються сонячні фотоелектричні панелі виробництва німецької фірми "Siemens", які забезпечують електроенергією об`єкти порту, що не мають централізованого електропостачання. Успішно функціонують фотовольтажні системи в інформаційно-аналітичному центрі обласної державної адміністрації в м. Одесі.

Один з пріоритетів державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища є використання альтернативних джерел моторного палива, одним з яких є біопаливо.

У смт Сарата Саратського району введено в експлуатацію завод по виробництву дизельного біопалива ТОВ „Біодизель Бессарабії”, потужність – 7 тисяч тонн на рік, в якості сировини використовуються маслянисті культури.

Ведеться будівництво комплексу по виробництву біоетанолу в Котовського району, с. Борщі.

Проведена реконструкція електропостачання підприємства ПАТ «Лукойл - Одеський нафтопереробний завод». Будівництво власного енерго джерела – енергоблоку (когенераційна установка з комбінованого виробництва теплової і електричної енергії з утилізацією атмосферного залишку вісбрекінгу). У якості основного палива використовується залишок процесу вісбрекінгу.

Розглядається питання щодо розвитку альтернативного джерела енергії – енергії повітря, а саме будівництво установок з використанням енергії повітря в Татарбунарському, Овідіопольському, Арцизькому та Болградському районах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]