Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

6.3. Якість грунтів

6.3.1. Якість ґрунтів сільськогосподарського призначення

Ґрунти області різноманітні. Розміщення їх має добре виражений зональний характер. У північно-західній частині області поширені опідзолені чорноземи, у степовій зоні – малогумусні чорноземи і темно-каштанові слабосолонцюваті ґрунти. Ґрунти області мають добру структурну будову і при застосуванні правильних агротехнічних методів обробітку та зрошення дають стійкі високі врожаї. Ґрунтово-кліматичні умови сприяють розвитку сільського господарства, а теплий клімат і приморське положення – перетворенню району на велику здравницю.

Одним з головних факторів, що впливає на якість ґрунтів, є солонцюватість. Відомо, що слабкий ступінь солонцюватості знижує врожай сільськогосподарських культур на 5 – 10%, середній – на 15 – 30%, сильний - на 40 – 50%. Зниження якості солонцюватих ґрунтів пов’язане, перш за все, із погіршенням агрофізичних властивостей – порушенням структури, кіркоутворенням, ущільненням ґрунтової маси, що веде до погіршення водно-фізичних, поживних і повітряних властивостей ґрунтів. В області під впливом ґрунтотворних процесів відбувається трансформація площ солонцюватих ґрунтів. В досліджуваних районах площа солонцюватих ґрунтів зменшилась на 16,4%. Як і раніше, в обстежених районах переважають несолонцюваті ґрунти - вони займають 85,4% від обстежених земель, слабосолонцюваті ґрунти складають 14,3%, середньо- і сильносолонцюваті – 0,3%, солонців не виявлено. Така трансформація солонцюватості у ґрунтах Одещини відбувається за рахунок зміни відносного вмісту вбирного натрію у ємності катіонного обміну.

6.3.2. Забруднення ґрунтів

Одеським центром «Облдержродючість» у 2009 році було проведене агрохімічне обстеження земель сільськогосподарського призначення у семи районах Одеської області: Ананьївському, Березівському, Біляївському, Іванівському, Котовському, Фрунзівському та Ширяївському.

На території цих районів не виявлено забруднення залишковими кількостями пестицидів. По всім обстеженим районам щільність забруднення цезієм-137 не перевищує 0,5 Кі/км2, стронцієм-90 – 0,15 Кі/км2. Вміст солей важких металів кадмію, свинцю і ртуті не перевищує гранично допустимі концентрації (ГДК). Лише на деяких полях у селах Качурівка, Новоселівка, Борщі, Петрівка і Чапаєвка у Котовському районі та селах Жовтень і Бранкованове у Ширяївському районі виявлено забруднення свинцем.

6.4. Охорона земель

З метою недопущення шкоди земельним ресурсам і забезпечення їх охорони, чинне законодавство, базуючись на конституційних положеннях, передбачає комплекс вимог та обмежень, дотримання яких є обов’язковим для всіх суб’єктів земельних відносин під час здійснення ними господарської діяльності.

Так, 4 червня 2009 року прийнято Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості ґрунтів”.

Згідно Закону України внесено доповнення до статті 22 Земельного кодексу України щодо можливості використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва виключно відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель.

За використання сільськогосподарських земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без таких проектів, або з самовільним відхиленням від них встановлена адміністративна відповідальність ст. 55 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зазначенні вимоги поширюються на період до 1 січня 2015 року на тих власників та користувачів, які використовують вищевказані землі площею понад 100 га.

Одним із вагомих внесків для виконання вищезазначеного закону на території області є те, що у минулому році завершена робота зі складання схем землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць області. Тобто основа для розробки зазначених проектів є.

Згідно статей 25, 52 Закону України “Про землеустрій ” проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, розробляються з метою організації сільськогосподарського виробництва і впорядкування сільськогосподарських угідь у межах землеволодінь та землекористувань для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, раціонального використання та охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів.

Проект землеустрою передбачає впровадження науково-обґрунтованої та ринково-орієнтованої системи сівозміни з гнучким чергуванням сільськогосподарських культур, як однієї з найважливіших складових формування сталого сільськогосподарського землекористування (тобто землекористування, при якому швидкість природно-антропогенних процесів ґрунтовідтворення, накопичення у ґрунті поживних речовин, покращення структури ґрунтів та екологічної якості агроландшафтів не поступається швидкості ерозійних та інших деградаційних процесів, руйнуюча дія яких нівелюється за допомогою реалізації передбаченого проектом комплексу природоохоронних та ґрунтозахисних заходів); впорядкування угідь, в тому числі розміщення виробничих будівель і споруд, формування інженерної та соціальної інфраструктури тощо (наприклад, трансформація зруйнованих господарських дворів у сільськогосподарські угіддя, залуження або заліснення розораних ділянок у прибережних захисних смугах водних об’єктів); комплекс заходів з охорони земель, створення сприятливого екологічного середовища і покращення природних ландшафтів (основу яких становлять сільськогосподарські угіддя та лісові насадження (зокрема лісосмуги та інші захисні насадження).

Обласною радою 03.12.2009 року було прийняте рішення “Про внесення змін та доповнень в додаток до рішення обласної ради від 22 грудня 2006 р. № 126-V “Про затвердження Регіональної програми використання коштів на освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель і Одеській області на 2007-2010 роки”, в якому одним із заходів є розробка проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь.

На теперішній час головне управління спільно з ДП “Одеський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” приймає активну участь в розробці Еталону проекту землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь, опрацьовуються зразки креслень та змістовної частини проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]