Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

5.4.4. Туризм як фактор впливу на довкілля

Станом на 01.01.2010 року туристична інфраструктура області налічує 940 об’єктів туристично-рекреаційного призначення, з них 197 підприємств готельного комплексу. Туроператорську та турагентську діяльність, на підставі відповідних ліцензій, здійснювало 300 суб’єктів господарювання.

Послугами туроператорів і турагентів області у 2009 році скористалось 143,72 тис. осіб, а послугами санітарно-курортних та інших оздоровчих закладів області – 272,5 тис. осіб.

За даними Головного управління статистики в Одеській області загальний обсяг прямих іноземних інвестицій залучених у 2009 році в сферу туризму і рекреації склав 38797,4 тис. дол. США, що в порівняні з 2008 роком менше на 0,25 %.

На виконання статті 2 Указу Президента України від 14.08.2009 р. № 611/2009 „Про додаткові заходи щодо розвитку природно-заповідної справи в Україні ” суб’єктами туристичної діяльності, спільно з адміністраціями установ ПЗФ області, у 2009 році запроваджено екологічні маршрути „Подорож до Королеви рік”, „Пташине царство”, „Дністровська Амазонія”, „Секрет очерету”.

Розробка туристично-екскурсійних маршрутів на території об’єктів ПЗФ здійснювалось з дотриманням допустимих навантажень визначених адміністраціями установ ПЗФ для кожного об’єкта у відповідності з його природними і історико-культурними особливостями.

Серед найбільш популярних об’єктів, де розвинений екологічний туризм, є Дунайський біосферний заповідник (далі - ДБЗ).

У 2009 році відвідування території ДБЗ здійснювалось за трьома маршрутами: «0 км», «Лісове озеро» та «Кордон Євросоюзу». В межах ліміту протягом 2009 року ДБЗ відвідали понад 23 тис. осіб. Враховуючи стрімкий ріст екологічного туризму в Дельті Дунаю і об’єктивну потребу в нових маршрутах, адміністрація ДБЗ, підтримуючи ініціативу туристичних фірм, запропонувала два нових маршрути: «Шлях до птахів» та «Острів Єрмаків».

Рекреаційна діяльність на територіях ДБЗ законодавчо оформлена і здійснювалась лише на основі наукового обґрунтування, оскільки запроваджувалась на різних ділянках. У деяких відпочинок людей суворо обмежений, як, наприклад, на кінцевій точці «0 км» на заповідній території заповідника.

З відвідуючими ДБЗ, природокористувачами та школярами в Інформаційно-туристичному центрі працювали наукові співробітники заповідника. Всім туристичним фірмам пропонувалось ознайомити туристів з краєм. У інформаційно-туристичному центрі туристи отримували необхідну інформацію щодо цінності і вразливості обраних для відвідування куточків заповідника.

Значні напрацювання у сфері сільського зеленого туризму та екологічного туризму мають такі туристичні підприємства області, як: ТПП «Вилково-Тур», ТОВ «Вилково-Пелікан-Тур», ТОВ «Салікс», «Тукало Н.В.», ВАТ «Українське Дунайське пароплавство» тощо.

Серед перспективних для розвитку екологічного туризму об’єктів є регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» та новостворений Нижньодністровський національний природний парк. У 2010 році на території Нижньодністровського національного природного парку планується ввести шість екологічних маршрута: „Старий Турунчук”, „Дністровська Амазонія”, „Царство птахів”, „Блискучий ібіс”, „Стежкою Євсея”, „Тудорово”. Адміністрація Нижньодністровського національного природного парку зможе забезпечити прийом значної кількості осіб на зазначених екологічних маршрутах на протязі року без збитків природним комплексам Дністра.

В рамках проекту ЄС „Зміцнення інтеграції прикордонних регіонів у сфері розвитку сільського зеленого туризму ” у поточному році відбувся семінар «Формування мережі сільського зеленого туризму в Одеській області». В роботі семінару взяли участь керівники туристичних підприємств області, власники приватних агросадиб, представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

В рамках проекту «Зміцнення інтеграції прикордонних регіонів в сфері розвитку сільського туризму» розроблено та запроваджено триденний етно-екологічний маршрут Кодимщиною з проживанням на базі приватної садиби у с. Шершенці Кодимського району та видано картосхему «Бессарабія» з нанесенням створених учасниками проекту туристичних маршрутів, садиб зеленого туризму та основних об’єктів туристичного показу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]