Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

5.1.2. Загрози та вплив антропогенних чинників на структурні елементи екомережі, біо- та ландшафтне різноманіття, а також заходи щодо їх зменшення

З метою недопущення знищення унікальних степових природних комплексів при виконанні Указу Президента України від 04.11.2008 р. № 995/2008 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів і зелених насаджень» направлено листи до голів райдержадміністрацій та інших зацікавлених держорганів з проханням при визначенні ділянок під заліснення на місцях розглядати, у першу чергу, деградовані та техногенно-забруднені землі, а також землі після рекультивації відпрацьованих кар’єрів, і не заліснювати землі, які є перспективними для оголошення їх територіями та об’єктами природно-заповідного фонду та зарезервовані для наступного заповідання.

При проведенні державної екологічної експертизи проектів відведення та вибору місця розташування для розміщення об’єктів звертається увага на наявність водно-болотних угідь міжнародного значення, а також надається ряд умов, які необхідно дотримуватись при веденні певної діяльності на їх території.

У зв’язку зі зверненням Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена Національної Академії Наук щодо вжиття заходів з охорони рідкісних видів рукокрилих України, занесених до Червоної книги України та міжнародних конвенцій і угод, ратифікованих Україною (копії додаються), які виявлені у відпрацьованих Іллінських та Ковальській каменоломнях (поблизу с. Іллінка та с. Ковалівка Біляївського району) з видобутку пиляного вапняку, Горячівських шахтах та відпрацьованих частинах шахт в видобутку пиляного вапняку (на території та в найближчих околицях с. Горячівка Красноокнянського району), недіючої Загнітківської шахти з видобутку пиляного вапняку (на західній околиці с. Загнітків Кодимського району), включених у список найважливіших місцезнаходжень рукокрилих України, Держуправління звернулось до голів Біляївської, Красноокнянської та Кодимської районних державних адміністрацій, Іллінської, Загнітківської та Цеханівської сільських рад з проханням не допустити погіршання середи існування вказаних тварин при плануванні розвитку сіл, здійсненні господарських та інших робіт на території сільських рад, відведенні земельних ділянок, а також при розробленні та погодженні проектної та проектно-планувальної документації.

Організовані і проведені ряд еколого-просвітницьких акцій та заходів: «Операція Первоцвіт», «День водно-болотних угідь», «День довкілля-2009», Всесвітній день мігруючих птахів, Міжнародний день біорізноманіття. Розміщено 8 статей у друкованих обласних та районних засобах масової інформації.

Взято участь та проведено 31 захід масового характеру (наради, конференції, виїзди, перевірки) з питань природно-заповідного фонду.

З метою звернення уваги на визначну роль водно-болотних угідь у підтриманні екологічного балансу території, наданні належної уваги збереженню цінних водно-болотних природних комплексів та залучення громадськості Держуправлінням організовано проведення 2-го лютого 2009 року Всесвітнього дня водно-болотних угідь. В рамках його відзначення Держуправлінням, органами виконавчої влади, міськвиконкомами, адміністраціями установ природно-заповідного фонду, у межах яких знаходяться водно-болотні угіддя міжнародного значення, проведено ряд еколого-просвітницьких заходів, у тому числі: підготовлені статті у друковані засоби масової інформації, проведені екскурсії, тематичні уроки у закладах освіти, конкурси малюнків тощо.

Держуправлінням розроблено та затверджено паспорти на 4 водно-болотні угіддя міжнародного значення, а саме: «Міжріччя Дністра-Турунчука», «Озеро Кугурлуй», «Озеро Сасик» і «Озеро Картал».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]