Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

1.2. Соціальний та економічний розвиток Одеської області

2009 рік став для економіки регіону одним із найскладніших за останні роки. Проте, незважаючи на труднощі, економіка та соціальна сфера регіону витримала виклики та випробування. Спільні зусилля місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування протягом 2009 року сприяли вирішенню конкретних питань розвитку економіки регіону, збереженню рівня добробуту та соціального захисту мешканців області. Вжиття своєчасних заходів дозволило максимально пом’якшити негативний соціальний ефект наслідків кризи, запобігти некерованому спаду виробництва у ключових галузях.

У 2009 році аграріями області у намолочено зернових та зернобобових (без пізніх культур) 2, 84 млн. тонн, середня урожайність склала 24,0 ц/га, область посіла четверте місце серед регіонів України.

У будівельній галузі за 2009 рік введено в експлуатацію 537,2 тис.м2 загальної площі житла – третій результат після м. Київ та Київської області.

Середньомісячна номінальна заробітна плата за 2009 рік зросла на 9,4% (по Україні – на 5,5%). Зафіксовано зниження рівня зареєстрованого безробіття до рівня 1,2%, що в півтора рази нижче від загальнодержавного показника.

Тривав процес створення нових робочих місць. В умовах спаду виробництва та скорочення чисельності працівників підприємств в усіх сферах економічної діяльності створено 31,3 тис. нових робочих місць.

У порівнянні з початком року вдалось зменшити загальну заборгованість із виплати заробітної плати на 4,1% - за цим показником область посіла місце серед регіонів України. Зменшився податковий борг за податковим зобов’язаннями платників по обов’язковим платежам до Зведеного бюджету України на 16,5 %.

Покращується демографічна ситуація. Протягом останніх років в області спостерігається уповільнення природного скорочення населення з – 6,7 до – 2,9 осіб на 1000 населення, а в деяких районах та в містах вперше за останнє десятиріччя відмічено приріст. Утворено 27 прийомних сімей, в які влаштовані 38 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлено 318 дітей, встановлено опіку та піклування над 846 дітьми. З вересня 2009 року розпочались заняття у нових приміщеннях 5 загальноосвітніх шкіл та 1 навчально-виховного комплексу.

За результатами комплексної оцінки соціально-економічного розвитку України за 2009 рік Одеська область посіла загальне 8 місце, водночас, незважаючи на позитивні зрушення другого півріччя 2009 року, за підсумками знизились обсяги промислового та сільськогосподарського виробництва, будівельних робіт, транспортних перевезень.

Залишається складною ситуація у сільському господарстві, особливо у галузі тваринництва. Продовжує скорочуватися виробництво м’яса та молока в усіх категоріях господарств області, хоча поголів’я всіх видів худоби та птиці збільшується.

Зросла заборгованість економічно активних платників зі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Неоднозначна ситуація у зовнішньоекономічній сфері – експорт товарів та послуг зменшився на 30,8%. Водночас суттєво скоротилося від’ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу.

Протягом року продовжувалась реалізація низки антикризових заходів, розроблених обласною державною адміністрацією з метою мінімізації впливу наслідків світової фінансової кризи на соціально-економічні процеси в області,досягнення економічної стабілізації; створення умов для відновлення економічного зростання; забезпечення дотримання державної дисципліни цін, законодавства про працю. Зайнятість та соціальний захист населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]