Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

5.2.4. Адвентивні види рослин

Для проведення комплексу заходів по ліквідації амброзії полинолистної та визначення основних напрямків щодо ліквідації карантинного бур’яну рішення сесії Одеської обласної ради від 22.08.2005 р. № 660-ІУ затверджено Регіональну програму «Про локалізацію та ліквідацію амброзії полинолистної на території Одеської області протягом 2005-2010 років». За інформацією Державної інспекції з карантину рослин по Одеській області стан виконання Програми органами місцевого самоврядування та виконавчої влади незадовільний, як і законів України «Про карантин рослин» і «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», а також наказу Мінагрополітики України від 16.11.2004 р. № 464 «Про схвалення проекту концепції по ліквідації амброзії полинолистої на території України протягом 2005-2010 років».

З метою комплексного підходу до запобігання розповсюдженню амброзії полинолистої та інших карантинних організмів і шкідників на території Одеської області, враховуючи висновки та рекомендації розширеного засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики з обговорення питання «Загальні проблеми поширення та організація боротьби з карантинним організмом – амброзією полинолистою на території Одеської області» проведені наступні заходи: моніторинг території районів на підтвердження та виявлення нових вогнищ карантинного бур’яну на площі 10991,05 га, обстеження посівів кукурудзи та соняшнику для узгоджених дій по ліквідації на площі 17050 га, запроваджені фітосанітарні заходи, проведені суботники з ліквідації карантинних рослин, висвітлення проблеми у засобах масової інформації, надані рекомендації органам місцевого самоврядування та виконавчої влади.

У флорі Одеської області відмічено близько 200 видів адвентивних рослин, які є бур’янами. Вони розповсюджені у сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, ростуть вздовж шляхів. Серед них рослини, які відносяться до 61 роду та 28 родин, мають високу інвазійну активність. Майже чверть складають одновидові роди, що входять до складу 10 родин. До них належать Cenchrus (ценхрус), Acroptilon (гірчак), Grindelia (грінделія), Conium (болиголів), Conyza (коніза) та інші бур’яни, які є карантинними або дуже розповсюдженими у регіоні.

Серед двовидових родів слід відмітити роди Saponaria (мильнянка), Cannabis (коноплі), Galinsoga (галінсога), Azolla (азола), що належать до 4 родин. Серед 3-5-видових родів відзначимо роди Bidens (череда), Anisantha (анізанта), Phalacroloma (фалакролома), Cardaria (кардарія) та інші. Кількість родин, у склад яких входять ці роди, становить шість. Роди, що включають 7-9 видів, належать до 4 родин. Серед них слід вказати такі як Helianthus (соняшник), Brassica (капуста), Hordeum (ячмінь), Setaria (мишій) та інші. Серед 10-15-видових родів, що належать до 7 родин, звертають на себе увагу роди Xanthium (нетреба), Atriplex (лутига), Cuscuta (повитиця) та інші.

Два 17-видові роди, що належать до 2 родин, це Amaranthus (щириця) та Carduus (будяк). Найбільшою кількістю видів – 77 представлено рід Centaurea (волошка). Далі йдуть Chenopodium (лобода), Vicia (горошок), Artemisia (полин), Salix (верба), Senecio (жовтозілля) та Acer (клен).

Кількість адвентивних видів кожного роду, що мешкає у регіоні, не корелює з загальним обсягом роду. Так, для зазначеного регіону найбільше адвентивних видів у родах Chenopodium (11), Amaranthus, Xanthium (по 7), Sisymbrium (сухоребрик), Vicia (по 6), Solanum (паслін), Atriplex, Brassica (по 5), Setaria, Papaver (мак), Malva (мальва) (по 4), Artemisia, Centaurea, Sonchus (жовтий осот), Lepedium (хрінниця), Elaeagnus (дика маслинка), Hordeum (по 3). Якщо розповсюдження видів родів Vicia, Papaver, Malva та деяких інших не спричиняє екологічної катастрофи, то поява представників родів Chenopodium, Amaranthus, Xanthium та деяких інших викликає серйозні наслідки для сільськогосподарського виробництва. Так, представники роду Chenopodium (Лутига) засмічують посіви майже всіх зернових, овочевих, технічних культур, які вирощуються в Одеській області; рослини з роду Amaranthus (Щириця) широко розповсюджені в посівах кукурудзи, ячменю, вівса, люцерни, еспарцету, сої, соняшника, овочевих та технічних культур, види з роду Xanthium (Нетреба) розповсюджені не тільки на полях але й на пасовищах вздовж доріг

За часом появи у регіоні адвентивні рослини були поділені на археофіти і кенофіти. Їх співвідношення для вказаних родів складає 1 : 2,1, як і для виділених для країни інвазійно небезпечних бур’янів.

Флорогенетичний аналіз цієї групи рослин показав, що переважають види середземноморського походження. Далі йдуть американські, азіатські та європейські види. Найменшою кількістю представлені вихідці з Африки і Австралії (по 1), як і середземноморсько-азіатські, південно європейсько-азіатські та середземноморсько -західноєвропейсько-західноазіатські види. До рослин невідомого походження належать 3 види.

Слід відмітити, що у регіоні знайдено види, що потенційно небезпечні саме для цієї зони. Наприклад, це Xanthium spinosum L. – вид, який досить часто зустрічається у різних місцезростаннях, X. californicum Greene, X. pensylvanicum Wallr. Такі види як Ipomoea hederacea (L.) Jacq., Euphorbia dentatа Michx., Eragrostis cilianensis (All.) Vign.-Lut., Panicum dichotomiflorum Michx., що почуваються як колонофіти, але потенційно дуже небезпечні.

Серед археофітів високу інвазійну активність можна спостерігати у таких видів: Ballota nigra L. s.l., Lepidium ruderale L., Echinochloa crus-gali (L.) P. Beauv., Lycium barbatum L. Найбільш активно розповсюджуються і натуралізуються такі кенофіти: Amaranthus retroflexus L., Cardaria draba (L.) Desv., Centaurea diffusa Lam., Iva xanthifolia Nutt., Sisymbrium loeselii L., Xanthium albinum (Widd.) Holub. До особливо небезпечних інвазійноактивних видів слід віднести: Ambrosia artemisiifolia L., Cenchrus longispinus Benth., Cuscuta campestris Yunk., Sorghum halepense (L.) Pers. Карантинні бур’яни відмічені в усіх адміністративних районах області.

Викликає занепокоєння розповсюдження Ambrosia artemisiifolia L не тільки на полях, узбіччях доріг, залізниці. Там чисельність популяцій цієї рослини контролюється, особини знищуються в кінці літа при обстеженнях Цей небезпечний вид останнім часом з’являється у місті Одесі біля нових забудов при озелененні прилеглої території. Рослини амброзії полинолистої виростають з насіння, яке було у ґрунті, привезеному з полів, заражених амброзією. Крім того, цей бур’ян розповсюджений на узбережжях лиманів, де відбувається випас худоби, і він входить у склад флорокомплексів трансформованих ділянок.

Таким чином, найбільше адвентивних рослин, схильних до інвазії, потрапили до регіону у новітні часи завдяки посиленню торгівельних зв’язків з іноземними країнами. Види середземноморського походження за хронотипом відносяться до археофітів і займають чільне місце у регіональній флорі.

Співвідношення географо-генетичних груп адвентивних видів флори наведено у таблиці 5.2.4.1.

Співвідношення географо-генетичних груп адвентивних видів флори

Таблиця 5.2.4.1.

Географо-генетичні групи антропофітів

Число антропофітів

% від всіх

антропофітів

Число

кcенофітів

% від всіх кcенофітів

Європейська

112

27,6

34

11,9

Південноєвропейсько-азіатська

17

8,4

17

5,9

Східноєвропейсько-азіатська

-

-

-

-

Азіатська

230

56,6

84

29,4

Американська

34

8,3

34

11,9

Африканська

4

1,0

4

1,5

Невизначеного походження

9

2,2

5

1,7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]