Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

12.2. Заходи щодо зменшення впливу транспорту на довкілля

На стан атмосферного повітря населених міст області значною мірою впливають викиди пересувних джерел, і особливо, автомобільного транспорту. Надходження шкідливих речовин від автотранспорту домінують над викидами від стаціонарних джерел, майже в усіх районах та містах області і складають 85 відсоток від загальної кількості забруднюючих речовин, що надходять в атмосферне повітря.

Кліматичні особливості Одеського регіону, несприятлива територіально-планувальна структура міста Одеси, значне збільшення автомобільного парку, незадовільний технічний стан автотранспорту через його значний вік, низька якість палива, відсутній дійовий контроль за якістю пального стали причиною збільшення рівня забруднення атмосферного повітря викидами автотранспорту.

Найбільше навантаження від пересувних джерел припадає на атмосферне повітря м. Одеси.

З метою покращення стану атмосферного повітря у міст Одеса здійснюються слідуючи заходи:

  • розглядається питання щодо впровадження паливного катализатора «Тонус» і фільтра –катализатора КТ-4Б (д) на автобусах, які працюють на міських маршрутах;

  • ограничено в»їзд вантажного автотранспорту в центральну частину міста та встановлені відповідни дорожні знаки, які забороняють рух вантажного автотранспорту;

  • здійснено ремонт дорожного покриття вулиц міста;

  • збільшена частка електротранспорту в загальному обсязі міських пасажирських перевезень, введено в експлуатацію 16 тролейбусів;

  • на автотранспортних підприємствах впроваджуються стандарти «Евро-2», Евро-3».

12.3. Використання альтернативних видів палива

Альтернативні види палива не використовувались.

13. Державне управління у сфері охорони навколишнього природного середовища

13.1. Екологічна політика регіону

Охорона довкілля є одним з основних пріоритетів, що впливає на соціально-економічний розвиток регіону. Для стабілізації екологічної ситуації протягом року 2009 року в регіоні здійснювалася реалізація практичних природоохоронних дій, на які були спрямовані фінансові ресурси державного та місцевих бюджетів, а також залучені інвестиції.

На здійснення природоохоронних заходів і поліпшення стану довкілля регіону з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2009 році профінансовано 8130,5 тис.гривень. ( будівництво та реконструкція каналізаційних очисних споруд, КНС, розчистка русел річок, захист від підтоплення, поводження з токсичними відходами, проведення заходів щодо збереження об'єктів природно-заповідного фонду, виконання науково-дослідних, проектних робіт, тощо).

Згідно з Комплексною програмою захисту від шкідливої вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь України у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року за рахунок коштів держбюджету в сумі 5013, 6 тис. грн. виконано роботи – регулювання русел річок, капітальний ремонт мереж водовідведення, підпірних та регулюючих споруд, створення системи попередження шкідливої дії вод.

Для поліпшення водопостачання населення в області реалізується Державна програма пошуку питних підземних вод та буріння розвідувально-експлуатаційних свердловин на воду, згідно з якою у 2009 році пробурено 5 артсвердловин.

У рамках вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами продовжується формування реєстрів об"єктів утворення, обробки та утилізації відходів, паспортизації місць видалення відходів.

Протягом звітного періоду здійснювалась робота з регулювання використання біоресурсів, формування екомережі. З метою упорядкування та розширення природно-заповідного фонду області протягом року створено 2 об"єкти природно-заповідного фонду. Це дало змогу збільшити частку природно - заповідного фонду на 171, 28 га або з 3,5 % до 3,8 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]