Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

5.3.3. Охорона та відтворення видів тварин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України

З усіх видів риб, що занесені до Червоної книги України, в Одеській області здійснюється відтворення дунайських осетрових видів риб.

В даний час вирішення задачі відновлення популяцій дунайських осетрових здійснюється на базі приватного підприємства ТОВ «Одеський осетрівницький комплекс», розплідник якого в Дністровсько-Дунайському межиріччі на Карналієвському водосховищі зданий в експлуатацію у 2009 р. Планована потужність підприємства – 1,5 млн. шт. підрощеної памолоді на рік. На базі цього господарства проводиться штучне розведення і вирощуванню памолоді осетрових для відновлення їх чисельності шляхом випуску в річки Дунай і Дністер. Заготівля плідників для цілей штучного відтворення здійснюється сумісно з ОдЦ ПівденНІРО під час проведення науково-дослідних ловів в районі м. Кілія. Загальний вилов склав: севрюга – 13 екз., 69 кг; осетер – 2 екз., 41 кг; стерлядь – 2 екз., 3 кг. З них для цілей штучного відтворення відібрані 11 екз. севрюги і 2 екз. руського осетра.

Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Одеській області протягом 2009 року ДП «ОдЦ ПівденНІРО» видано 2 погодження на отримання дозволу Мінприроди України на використання тварин, занесених до Червоної книги України (білуга, стерлядь, севрюга, російський осетер), в р. Дунай у 2009-2010 роках.

У 2009 році в риборозпліднику одержана перша партія російського осетра (50 тис. шт.), яка була випущена в р. Дунай біля м. Кілія. Випуск був здійснений в листопаді на 43-му кілометрі ріки (о. Катєнька).

Продовжувалась співпраця з Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова з вирішення питання щодо оновлення Переліку рідкісних і тих, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин Одеської області. Для створення відповідної робочої групи складений перелік з 33 вчених та працівників з 11 організацій та установ, у тому числі з Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Одеського філіалу Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського, НДУ «Український науковий центр екології моря», ДП «Одеський центр Південного науково-дослідного Інституту морського рибного господарства та океанографії», Дунайського біосферного заповідника Національної академії наук, Нижньодністровського національного природного парку, Ботанічного саду Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», Одеського обласного управління лісового та мисливського господарства, Одеської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Крім того, Одеським зоологічним парком загальнодержавного значення у 2009 році проводилась комплектація тварин, в результаті чого видове різноманіття поповнилось 10 видами та на кінець року складає 164 види. З видів, що поступили до зоопарку, 4 занесені до Червоної книги України – огарь, кавказький сапсан, змієїд, лісовий кіт. Розмножувалось 30 видів диких тварин, у тому числі й рідкісні та зникаючі: сокіл балабан, філін, совка сплюшка, патагонська мара, лев.

У зоопарку продовжені науково-практичні роботи по програмам «Рідкісні та зникаючі хижі птахи України6 моніторинг-розведення реінтродукція», «Розведення рідкісних видів птахів (журавель красавка, курячий гусь та ін.)», «Методи адаптації тропічних морських та безхребетних тварин», «Збагачення середи існування птахів і хижих ссавців». Наукова група поновила виконання програми моніторингу чисельності рідкісних хижих і ін. птахів в Одеській області.

При цьому, фінансування заходів з відтворення видів тварин, включених до Червоної книги України та тих, що підпадають під дію міжнародних конвенцій і договорів, ратифікованих Україною, проводилось виключно за рахунок виділення коштів з бюджету м. Одеси та власних коштів зоопарку.

Чисельні характеристики охорони та відтворення тваринного світу наведена у таблиці 5.3.3.1., кількість видів фауни, яким загрожує небезпека, наведена у таблиці 5.3.3.2.

Охорона та відтворення тваринного світу

Таблиця 5.3.3.1.

Район

Усього видів тварин, занесених до Червоної книги України, екз.

Кількість видів тварин, занесених до Червоної книги України, відтворено на територіях та об’єктах ПЗФ,

екз., назва

Кількість популяцій видів тварин, занесених до Червоної книги України, які зникли , од., назва

Одеська область

Ссавці – 12

0

0

Птахи – 42

0

0

Рептилії – 4

0

0

Комахи – 64

0

0

П’явки – 2

0

0

Багатоніжки – 1

0

0

Примітка: Інформація Одеського національного університету ім. І.І . Мечнікова

Кількість видів фауни, яким загрожує небезпека

Таблиця 5.3.3.2.

Назва виду

Кількість видів

Види, яким загрожує небезпека

2006

2007

2008

2009

1

2

3

4

5

6

Клас Ссавці

27

27

27

27

27

Клас птахи

254

254

254

254

254

Клас рептилії

8

8

8

8

8

Клас Амфібії

6

6

6

6

6

Комахи

64

64

64

64

64

Клас П’явки

2

2

2

2

2

Багатоніжки

1

1

1

1

1

Примітка: Інформація Одеського національного університету ім. І.І . Мечникова

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]