Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

13.6. Удосконалення системи управління та нормативно –правового регулювання у сфері охорони довкілля та екологічної безпеки

Наказом Мінприроди України від 25 вересня 2008 року № 485 визначено пріоритети діяльності Мінприроди у 2009 році:

  • динамічне формування екологічної мережі;

  • унеможливлення протизаконних дій у процесі розпорядження землею сільськогосподарського та несільсьгосподарського призначення, лісовими і водними ресурсами;

- проведення організаційно-правових заходів щодо державного регулювання земельних відносин та землекористування;

- контроль за додержанням вимог екологічної безпеки.

13.7. Стандартизація, метрологія охорони довкілля і природокористування

В Україні розроблено близько 400 нормативних документів, щодо охорони довкілля (якість води, якість грунтів, захист атмосфери від шкідливих викидів та ін.). У 2009 р. введено в дію вперше 50 нормативних документів.

ДП “Одесастандартметрологія” у фонді нормативних документів має усі видання за даною тематикою. Підприємства області отримують щотижня інформацію щодо надходження НД та замовляють копії зазначених нормативних документів.

Центр обслуговує , згідно договорів на протязі поточного року НВТ “Екологія” у формі ТОВ, УкрНДІ медичної реабілітації та курортології, ДНУ “Український науковий центр екології моря”, ТОВ “Інфокс” тощо.

При реєстрації технічних умов підприємств контролюється наявність у розділі “ Вимоги безпеки, охорони довкілля, утилізація ” вимог до екологічного стану води, грунту, охорони атмосфери, утилізації відходів. За 2009 р. зареєстровано з цими вимогами 128 технічних умов на продукцію.

Консультативно-методичний центр при ДП «Одесастандартметрологія» постійно проводить семінари та консультації, для підприємств та організацій області, стосовно розробки та впровадження систем екологічного менеджменту. Завдяки чому 6 підприємств впровадили систему управління навколишнім середовищем відповідно до вимог ISO 14001. Це такі підприємства як ВАТ «Лукойл-ОНПЗ», ВАТ «Одескабель», ЗАТ «Пласке», морський торговельний порт «Южний», ВАТ «Черномортехфлот», СП «Black Sea Shipping service LTD».

ДП «Одесастандартметрологія» атестовано 15 лабораторій та прийнято участь в атестації 6 лабораторій, що проводять моніторинг та контроль стану навколишнього середовища, охорони довкілля та природокористування в області.

13.8. Екологічний аудит

Екологічний аудит – це відносно новий ринковий механізм природокористування.

В Україні основні правові та організаційні засади здійснення екологічного аудиту і підвищення екологічної обґрунтованості та ефективності діяльності суб'єктів господарювання визначає Закон "Про екологічний аудит" від 24 червня 2004 року № 1862-IV.

Положення цього Закону поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності.

Відносини у сфері екологічного аудиту в Україні регулюються Законом „Про екологічний аудит” Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" , іншими актами законодавства України, державними стандартами України.

У 2009 році Держуправлінням спільно з Комінтернівською райдержадміністрацією з залученням фахівців Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, УкрНЦЕМу проводився експеримент, якій є дійовим інструментом для досягнення поліпшення якості навколишнього середовища причорноморських регіонів в коротко - та середньостроковій перспективі без виділення додаткових бюджетних фінансувань. Розпорядженням Комінтернівської РДА від 11.06.2009 № 724/А-2009 створено координаційну групу з питань розробки заходів щодо екологічної санації території району, впровадження екологічного аудиту та страхування потенційно небезпечних об’єктів.

В еколого-економічному експерименті з метою покращення екологічної ситуації району взяли участь 64 підприємства, що становлять підвищену екологічну небезпеку на території Комінтернівського району.

Метою запропонованого механізму є забезпечення в подальшому соціально-економічних та екологічних інтересів громади шляхом реалізації процедур екологічної паспортизації, аудиту та страхування потенційно небезпечних об’єктів. Результатом роботи стануть пропозиції для органів влади відносно плану дій з екологічної санації територій та зменшення техногенного впливу на довкілля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]