Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

13.11. Участь громадськості у процесі прийняття рішень

Участь громадськості у прийняті екологічно важливих рішень, що стосується охорони та раціонального використання навколишнього природного середовища, має не абияке значення на сьогодні. У наші дні громадськість повинна не тільки брати участь у конкретних акціях з охорони довкілля, що вона робила до цього часу, а й повинна мати можливість здійснювати громадський контроль за рішеннями влади щодо ії діяльності та бути причетною до державних справ з охорони і покращення навколишнього природного середовища. Наше національне законодавство, особливо екологічно законодавство, передбачало участь громадськості в прийнятті рішень, однак тільки з підписання Орхуської конвенції, та після її ратифікації Парламентом, з’явилась реальна можливість зрушити право громадян на участь у прийнятті рішень з питань охорони навколишнього середовища.

Світовий досвіт свідчить, що лише об’єднання зусиль державних, муніципальних органів і громадськості дозволяє вирішувати локальні й регіональні екологічні завдання ефективно та у короткий термін.

Природоохоронні органи Одеського регіону тісно співпрацюють з громадськими організаціями області та міста з метою реалізації екологічної політики регіону, рішення екологічних проблем регіону. В Одеській області діє понад 120 громадських екологічних організацій міста та області, зареєстрованих органами юстиції. 25 з цих представників делеговано до роботи у складі Громадської ради при Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Основними напрямами роботи Громадської ради – консультативно-дорадчого органу Держуправління є: координація дій громадських об’єднань, вирішення проблемних екологічних питань щодо стану довкілля, Чорного моря, проведення громадських експертиз, взаємодія із Орхуським центром та ЗМІ, робота у напрямку екологічної освіти та виховання. Основними завданнями Громадської ради є організація та проведення активної роботи громадських об’єднань, залучення молоді та нових районних громадських об’єднань, широке інформування населення щодо питань, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища на території Одеської області. Основними вагомими питаннями, якими займалась Громадська рада протягом 10 років роботи були наступні проблеми: несанкціонована забудівля прибережної смуги р. Дністер, будівництво нафтотерміналу у с.Джурджулешть (Молдова), екологічний аудит Одеського припортового заводу, технічна експлуатація каналів та проходів судоходного ходу “Дунай-Чорне море”, несанкціонована забудова прибережної смуги Чорного моря, сміттєзвалища в області та інші. Протягом року проведено 9 засідань Громадської ради при Держуправлінні з вирішення проблемних екологічних питань за участю представників ЗМІ. Так, на обговорення виносилися питання: утилізації, переробки та зберігання відходів, радіоактивних у тому числі, обговорення роботи Держуправління зі встановлення меж Національної екомережі Одеської області, екологічні проблеми при експлуатації Молдавської ДРЕС, про роботу громадських інспекторів в області, зокрема виявлення несанкціонованого видобування корисних копалин у верхів’ї Куяльницького лиману, ініціювання збереження парку на Приморських схилах від мису Ланжерон до мису Аркадія, а також про збереження вікових дерев тощо.

25 лютого поточного року на Одещині відбулося чергове засідання Громадської ради при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області, в якому прийняло участь 20 громадських організацій, представники СОН «Лузанівський» та СОН «Жеваховський», Управління екологічної безпеки Одеської міської ради та Одеської Державної бібліотеки ім.М.Горького, ЗМІ.

В ході засідання представник Держуправління ознайомив громадськість зі станом природно-заповідного фонду на території Одеської області та про перелік території, які потребують особистої уваги для заповідання. Начальником Держуправління було урочисто вручено почесні грамоти представникам громадських організацій, які стояли у джерел створення Національного Природного Парку «Нижньодністровський».

Представник громадської організації «Чорноморське гайдамацьке з’єднання» доповів про проблему Куяльницького лиману пов’язану з правопорушеннями природоохоронного законодавства, підсумки проведеного рейду по виявленню порушників природоохоронного законодавства.

Також, на засіданні було презентовано збірник робіт з питань територіального освоєння, реабілітації та подальшого соціального розвитку таких важливих для міста територій, як «Поля фільтрації» (поля зрошення), «Жевахова гора», «Куяльницький» і «Хаджибейський» лимани. Змістом збірки є ряд проектів перспективного освоєння території: формування ландшафтного парку, створення культурних історико - етнографічних центрів, заповідної зони.

29 жовтня поточного року в м. Одеса в музеї ім. В. Паустовського відбулося чергове засідання Громадської ради при Держуправлінні.

У засіданні прийняли участь представники громадських організацій міста та області, Держуправління, Державної екологічної інспекції, а також представники обласної ради та депутати міської ради.

Держуправлінням на виконання наказу Мінприроди України від 05.10.2009 р. № 522 «Про збереження вікових дерев» було включено до порядку денного питання виявлення нових вікових дерев, що мають особливу екологічну, наукову, естетичну, господарську і істотко-культурну цінність для подальшого їх заповідання у 2010 році у співпраці з органами місцевого самоврядування та науковими установами. з метою активізації роботи по забезпеченню збереження вікових дерев в області, пропаганді їх екологічної, наукової, естетичної, господарської та історико-культурної цінності серед населення. Також на засіданні було презентовано проект що здійснюються членами Громадської Ради, «Створення скверу Паустовського», ініціювання збереження парку на Приморських схилах від мису Ланжерон до мису Аркадія та про стан роботи обласного штабу громадських інспекторів – «Про проблеми щодо порушення природоохоронного законодавства на території Маякської сільради Біляївського району».

Доступ до екологічної інформації, згідно з Орхуською конвенцією, забезпечує розуміння суспільством, громадськістю того, що відбувається з довкіллям, і дає можливість свідомо брати участь у процесі прийняття екологічних рішень.

Екологічна інформація містить не тільки відомості про стан навколишнього середовища і його елементів, але і про стан безпеки людей, угоди у сфері довкілля, про політику, законодавство, плани, програми, дані економічного аналізу тощо.

Правовий механізм доступу громадян до інформації про стан навколишнього природного середовища України регулюється Конституцією України (1991), Законом України “Про охорону навколишнього природного середовища” (1991, ст. 50), Законами України “Про інформацію” (1992), “Про екологічну експертизу” (1995), “Про звернення громадян” (1996), Орхуською конвенцією “Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень і доступ до правосуддя з питань, що стосуються навколишнього середовища” (1998), Загальнодержавною програмою охорони та відтворення довкілля Азовського та Чорного морів, затвердженою Законом України (2001), Указом Президента України “Про додаткові заходи щодо забезпечення відкритості діяльності органів державної влади” (2002).

З метою доведення до відома громадськості напрямів екологічної політики та її реалізації, а також інформування про основні напрями діяльності природоохоронних органів, на веб-сайті Держуправління запроваджено розділи “Орхуський центр”, “Громадська рада”, “Преса”, “Охорона навколишнього природного середовища в Одеській області”. Поточна інформація постійно оновлюється.

На базі інноваційно-інформаційного центру “ІНВАЦ” Держуправлінням ОНПС в Одеській області, за підтримки Одеської обласної Ради народних депутатів, друкується “Причорноморський екологічний бюлетень ”, в редакційну колегію якого входить керівництво природоохоронних служб області. ”Причорноморський екологічний бюлетень ” містить такі розділи: “Екологічна політика”, “Стан та проблеми довкілля”, “Екологія міста”, “Колонка інспектора”, “Екологічний калейдоскоп”, “Екологічна громада”, тощо.

На сторінках бюлетеня опубліковані такі матеріали, як: Звіти про стан навколишнього природного середовища в Одеській області за 2003-2008 роки, Паспорти Одеської області за 2005-2008 роки; Регіональна програма охорони та поводження з токсичними відходами в Одеській області до 2008-2015 роки”; Обласна програма “Здоров’я на 2002-2011 рр.”; Закон України “ Про внесення змін до Закону України про забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення ”; Регіональна комплексна програма захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь Одеської області у 2001-2005 роках, прогноз до 2010 року; Програма формування національної екологічної мережі Одеської області на 2005-2015 рр., Огляд законодавства України з питань регулювання водних ресурсів; Освітлено проблеми раціонального використання ресурсів природних систем гирлової частини Дунаю та острова Зміїний та ряд інших; Проблеми Придунайського регіонального міжріччя та інші.

На сторінках Причорноморського бюлетеня публікуються статті спеціалістів природоохоронних служб. Щорічно на його сторінках публікується національна доповідь природоохоронних служб, у тому числі про стан Чорного моря.

Держуправління співпрацювало з видавництвом “Новий світ” (м.Київ), ТОВ «Видавництво «Престиж Медіа Інформ» (м.Київ) та “Наш вибір” (м.Донецьк), для чого було направлено інформацію про поточну роботу Держуправління у сфері охорони навколишнього природного середовища, аналітичний огляд екологічного стану регіону та природно-заповідний фонд області.

Держуправління взято участь у ХІІ Міжнародній виставці – ярмарку «Екологія-2009». Держуправлінням проведено організаційну роботу щодо представлення виставкових експонатів для презентації Одеської області у складі загальної експозиції Мінприроди. А саме, за період з 8 по 11 квітня презентовано: представницький стенд Одеського регіону (туризм, рекреація, діючі підприємства); відеофільми Одеського регіону (відеоролики «Одеський регіон. Соціально-економічні досягнення», «Екологічні проблеми Одещини», «Трансграничне дослідження басейну р.Дністер. Вирішення проблем», «Багатства регіонального ландшафтного парку Тилігульський»); буклети про основні складові Одеського ресурсного потенціалу; друковане видання про результати роботи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області у 2004-2007 роках (примірники книги “Причорноморський бюлетень ”).

На виконання п.3 Окремого доручення Держуправлінням проведено роботу щодо залучення підприємств, що характеризуються раціональним використанням природних ресурсів в області, за результатами чого у ХІІ Міжнародній виставці - ярмарку «Екологія-2009» експозицію Одеської області презентували: ДП «Морський порт Южний», ДП «Іллічівський морський торгівельний порт». За результатами проведеної роботи Держуправління нагороджено Дипломом за активну участь у проведенні екологічних проектів Експоцентру України.

Організовано 15 інтерв’ю керівництва Держуправління на міських телеканалах, таких як: ТК “НТН”, “Град”, “Глас”, “ОДТРК”. для передачі “Екологія з Юрієм Геращенко” на тему: “Екологічні проблеми області та основні досягнення Держуправління”, “Проблеми створення РЛП “Тузловські лимани”, “Екологічна ситуація в смт Затишшя”. Проведено 5 прес-конференцій за участю начальника та заступника начальника Держуправління.

Протягом 2009 року Держуправління тісно співпрацювало із засобами масової інформації, про що свідчать кількісні характеристики: опубліковано 135 статей у газетних виданнях та журналах, прийнято участь у 88 заходах, що транслювалися по регіональному телебаченню, 18 інформації анонсовано на радіо, 180 повідомлень у мережі Інтернет, на веб-сайтах Держуправління, Мінприроди України та ОДА. Держуправлінням проведено 55 зустрічей з громадськістю під час проведення конференцій, семінарів, круглих столів, брифінгів, нарад, наукових секцій, природоохоронних свят, серед яких: День водно-болотних угідь, Першоцвіт, День довкілля, Посади своє дерево, Майбутнє лісу у твоїх руках, Всесвітній День навколишнього середовища, День Дунаю, День Дністра, День водних ресурсів, День біорізноманіття, «День Чорного моря», а також у Всеукраїнській щорічній акції «До чистих джерел».

У вирішенні екологічних проблем пріоритет надається екологічній освіті, як найбільш широкій і всеохоплюючій ланці суспільства. Екологічна освіта сприяє формуванню екологічної свідомості та екологічної культури, особливо підростаючого покоління. Освіта в цілому як частина державної політики визнана одним з найважливіших стратегічних напрямів переходу суспільства до сталого розвитку.

На території Одеси працює педагогічний колектив еколого-натуралістичного підрозділу Одеського обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання плідно співпрацює у напряму проведення масових заходів природоохоронного спрямування.

Школярі області представляють результати участі у екологічних експедиціях та навчально-польовій практиці, підсумки роботи у творчих об’єднаннях та гуртках еколого-натуралістичного спрямування вищого рівня на районних та обласних науково-практичних конференціях на обласних конференціях, виставках, фестивалі та конкурсах, які проводить підрозділ, „Юні друзі природи”, „Молодь досліджує світ” та інші. Працівники управління беруть активну участь в роботі журі науково-практичних конференцій та масових заходах (фестиваль екологічних агітбригад, екологічний брей- рінг, тощо), за результатами чого Держуправління нагороджує переможців конференцій та природоохоронних заходів грамотами та природоохоронними матеріалами. Співпраця еколого-натуралістичного підрозділу Одеського обласного гуманітарного центру з Громадською Радою при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області. Еколого-натуралістичний підрозділ до участі у своїх заходах запрошував представників громадських організацій (представників Громадської Ради). До участі у обласному семінарі «Організаційно-педагогічні умови роботи з цілеспрямованими учнями ПНЗ» (для керівників гуртків еколого-натуралістичного спрямування) 19 березня 2009 року з доповіддю «Сучасні проблеми енергетики та енергозбереження» виступав Гордіян Валерій Олександрович, представник Одеського обласного благодійного фонду «Честь і милосердя».

У роботі журі обласного фестивалю природоохоронної пропаганди «Екологічний ярмарок – 2009» приймав участь представник громадської організації «Екологічний центр сталого розвитку» Олійник Сергій Євгенович. Нагородження переможців фестивалю відбулося завдяки голові Громадської Ради при Держуправлінні Геращенко Юрію Євгеновичу, який залучив до формування призового фонду громадські організації.

Під час підготовки до ІІІ Всеукраїнського збору учасників екологічних експедицій, походів, польових практик, який відбувся 26-29 червня 2009 року в Кілійському районі Одеської області, працівники підрозділу співпрацювали з секретарем комісії по екології Одеської обласної Ради Хоменко Миколаєм Йосиповичем при вирішенні питань, пов’язаних з матеріальним забезпеченням проведення збору.

Юннати Одещини традиційно звітуються по результатам проведення Дня довкілля, Дня ВБУ, акції «До чистих джерел» - кращі роботи юннатів відправлені до Мінприроди України.

Крім того, роботу з охорони довкілля Одещини проводить підрозділ Одеського державного екологічного університету.

Загально університетські заходи:

- олімпіада з екології та охорони довкілля серед учнів випускних класів загальноосвітньої школи. Проведена в березні 2009 року. Прийняло участь близько 250 осіб.

- Всеукраїнська студентська наукова конференція «Екологічна безпека» та ІІ етап Всеукраїнської студентської екологічної олімпіади. Загальна кількість учасників близько 200 осіб.

- проведення актуальних для Одеського регіону наукових розробок:

  • «Наукове обґрунтування системи інтегрованого управління природокористування в морський прибережній смузі Одеської області»

  • «Розробка регіональної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки»

  • «Оцінка багаторічних змін складових водного балансу Куяльницького лиману для розробки рекомендацій по збереженню його природних ресурсів»

  • «Оцінка наповнення Хаджибейського лиману поверхневими водами та довгострокове прогнозування його стану у весняний період року».

Регіональний центр розповсюдження екологічних знань ОДЕКУ.

Окремий структурний підрозділ університету, до основних завдань статутної діяльності якого відноситься просвітницька діяльність в навчальних закладах, громадських організаціях тощо Півдня України.

У поточному році були проведені регіональні наукові семінари-тренінги, а саме:

- «Дунайський біосферний заповідник: минуле, сучасне, майбутнє»;

- «Національні природні парки Північно-західного Причорномор’я - безцінні скарби України»;

- Розбудова екологічної мережі Національних природних парків: «Білобережжя Святослава» та «Бузький гард»

- «Про механізми і умови збереження біорізноманіття у Національному природному парку «Нижньодністровський»;

- «125-річчю І. І. Пузанова присвячується».

Участь в регіональних семінарах-тренінгах прийняли представники громадських організацій, навчальних та наукових закладів м. Одеси та всіх районів Одеської області. Загальна кількість учасників зазначених заходів склала близько 700 осіб.

Просвітницька діяльність в засобах масової інформації:

- у рубриці «Якість життя» Одеської державної ТРК щомісячно виходять телепрограми за темою «Екологічно безпечне довкілля». За оцінкою фахівців аудиторія глядачів складає близько 1 млн. осіб.

- на телеканалах «Здоров’я», «Глас», «Страна Советов» продемонстровано цикл з 10 телепрограм «Екологічна енциклопедія»

- за минулий рік представники університету (ректор, проректори з навчальної та наукової роботи, декани факультетів, завідувачі кафедр екологічного спрямування) прийняли участь майже в 20-ти телепрограмах на різних каналах Одеського телебачення, присвячених екологічним проблемам Одеської області, Північно-Західної частини Чорного моря, Дунаю, Дністра, Південного Бугу, малих річок Одеської області.

- провідні науковці та викладачі університету щомісячно публікують різноманітні матеріали екологічного спрямування в Одеських газетах. Наприклад, в 2009 році зазначені публікації видавались в газетах «Вечірня Одеса», «Одесские известия», «Одеські вісті», «Аргументи та факти», «Комсомольська правда».

Видавницька діяльність направлена на різні верстви населення Одещини, зокрема на навчальні заклади системи середньої загальноосвітньої школи, громадські екологічні організації та об’єднання.

Вся поліграфічна продукція Одеського державного екологічного університету розповсюджується безкоштовно.

В поточному навчальному році видано:

- в серії «Лимани Північно-Західного Причорномор’я – важливі складові Національної екологічної мережі» науково-популярні брошури:

«Сасик, Шагани, Алібей, Бурнас»

«Дністровський, Будакський лимани»

«Куяльницький, Хаджибейський лимани»

«125-річчя І.І. Пузанова присвячується»

Загальний тираж зазначених науково-популярних брошур – близько 1000 примірників.

- в серії «Лимани Північно-Західного Причорномор’я – важливі складові Національної екологічної мережі» кольорові інформаційні плакати:

«Сасик, Шагани, Алібей, Бурнас»

«Дністровський, Будакський лимани»

«Нижньодністровський національний природний парк»

«Куяльницький, Хаджибейський лимани»

«Міжнародний день Чорного моря»

Загальний тираж зазначених кольорових інформаційних плакатів становить близько 2000 примірників.

- Щоквартально видається бюлетень «Екологічна скринька» накладом 3000 примірників.

Методична діяльність розробляються та видаються з урахуванням проведення різних регіональних заходів (конференції, семінари, тренінги тощо), вони без коштовно поширюються серед учасників зазначених заходів.

За поточний період видано:

- «Вступ до викладання принципів сталого розвитку у середній школі»

- «Викладання засад сталого розвитку у середній школі»

- «Задунайська січ» (робочий зошит для досліджень навколишнього середовища у регіоні нижнього Дунаю)

- «Методичні матеріали щодо гідроекологічних досліджень»;

- «Нижньодністровський парк очима молодих», вип.1 (ділова гра щодо розвитку туристичної діяльності у дельті Дністра)

- «Нижньодністровський парк очима молодих», вип.. 2 (ділова гра щодо збереження та відновлення біотичного та ландшафтного різноманіття);

Загальний тираж зазначених методичних розробок – близько 2500 примірників.

Гідроекологічна річкова науково-навчальна лабораторія.

Зазначений структурний підрозділ університету розташований в с. Маяки Біляївського району Одеської області.

В структурі науково-навчальної лабораторії працює окремий підрозділ, який займається просвітницькою діяльністю серед школярів Біляївського, Овідіопільського, Білгород-Дністровського районів Одеської області та м. Одеси.

На базі лабораторії працюють наукові гуртки молоді, які в першу чергу займаються вивченням екологічного стану водних об’єктів басейна Дністра, оцінкою біологічного різноманіття Нижнього Дністра, Дністровського лиману, поймених озер.

Наукові гуртки лабораторії щорічно на постійній основі відвідують 70-90 школярів. Загальна кількість учнів середніх шкіл, які приймають участь в заходах екологічного спрямування складає 200-250 осіб.

Геофізична морська науково-навчальна лабораторія

Зазначений структурний підрозділ розташований в м. Одеса в Отраді в районі Яхтклубу.

Просвітницька діяльність співробітників геофізичної морської науково-навчальної лабораторії аналогічна діяльності гідроекологічної річкової лабораторії, з урахуванням того, що основним напрямом діяльності зазначеного підрозділу – вивчення екологічного стану морського середовища, в першу чергу, Північно-Західної частини Чорного моря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]