Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

7.3. Геологічний контроль за вивченням та використанням надр

Державний контроль за вивченням та використанням надр здійснюється Державним комітетом України по геології і використанню надр та його органами на місцях. В Одеській області контроль здійснюється Чорноморською територіальною інспекцією ДО «Інспекція державного геологічного контролю за веденням робіт по геологічному вивченню та використання надр» (далі - Інспекцією геологічного контролю), Державною екологічною інспекцією в Одеській області та ін. органами.

Перевірками встановлено, що цілий ряд підприємств області в порушення вимог Кодексу України "Про Надра" та “Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” здійснюють свою діяльність без спеціальних дозволів та з порушеннями вимог щодо користування та охорони надр.

Протягом 2009 року ДО «Чорноморська ТІ ДГК» по Одеській області проведено 47 перевірок за напрямками:

  • перевірка ефективності і якості геологорозвідувальних робіт - 2 спільні перевірки (4 титули) Причорномор ДРГП;

  • перевірка виконання підприємствами і організаціями умов спеціальних дозволів (ліцензій) на користування ділянками надр з експлуатації надр - 34 спецдозволів (28 підприємств);

  • перевірка виконання підприємствами і організаціями умов спеціальних дозволів (ліцензій) на користування ділянками надр з геологічного вивчення - 2 спецдозволи (2 підприємства);

  • перевірка дотримання «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з по­шуку (розвідки) корисних копалин» - 2 ліцензії (2 підприємства);

  • перевірки за листами та зверненнями (за згодою Міністерства), в тому числі користу­вання надрами без спеціального дозволу - 7 підприємств.

За результатами перевірок:

Інспекція пропонувала подати на анулювання - 16 спецдозволів, анульовано - 8;

Інспекція пропонувала подати на зупинення - 11 спецдозволів, зупинено - 8.

Державною екологічною інспекцією в Одеській області протягом 2009 року проведено 37 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства при видобуванні корисних копалин на території області.

Основні правопорушення, які є характерними при видобуванні корисних копалин, це:

1) зняття родючого шару ґрунту без відповідного погодження з органами що здійснюють контроль в галузі охорони та використання земель;

2)користування корисними копалина­ми без спеціальних дозволів;

3) відсутність відве­дення земельних ділянок, в установленому законом порядку, для розро­бки кар'єрів;

4) відсутність погоджених та затверджених гірничих від­водів;

5) нецільове використання земельних ділянок;

6) порушення пра­вил утримання артезіанських свердловин, значна кількість яких трива­лий час не експлуатується, внаслідок чого відбувається їх пошкодження;

7) відсутність документації дозвільного характеру (на розміщення від­ходів та на викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря);

8) від­сутність проектів розробки кар'єрів, а при їх наявності відсутність пого­дження в установленому законом порядку;

9) невиконання умов спеціальних дозволів на користування надрами та невиконання умов екологічних карток.

Іванівський район

  • 11 кар’єрів по розробці піску (на території Більчанської сільради, ПП промгеф, СПД Нужненко В. О., Северинівської сільради);

  • 12 кар'єрів пиляного вапняку (на території Коноплянської сільської ради, СПД Таранов М.В., СПД Соловей М.В.,СПД Івано В.М., ТОВ "Гренада", ТОВ "Конти­нент");

  • 1 кар'єр по відбору глини (на території Баранівської сільської ради);

  • 1 кар'єр по відбору жорстви (на території Більчанської сільської ради).

Загальна площа порушених земель, що сталося при видобуванні корисних копалин, по Іванівському району складає близько 120 га. Всі кар'єри по Іванівському району потребують рекультивації. При проведенні перевірки виконання вимог природо­охоронного законодавства було перевірено діяльність 9 підприємств, які добувають корисні копалини. За результатом проведеної роботи було складено дев'ять матеріалів перевірок, проведено розрахунків за: самовільне зняття родючого шару ґрунту, самовільне зайняття земельної ділянки, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням на загальну суму 2583440,6 грн. Вісім матеріалів переві­рок передано до правоохоронних органів для встановлення осіб винних у правопо­рушенні та одну справу, щодо розробки кар'єру на території Севернівської сільсь­кої ради, було передано до прокуратури Одеської області.

Роздільнянський район

За результатами перевірки Кіровської сільської ради складено акт перевір­ки дотримання вимог природоохоронного законодавства. Складено 1 протокол. Ке­рівник філії ДЕД "Одеський облавтодор" притягнутий до адміністративної від­повідальності за ст. 47,53-1,53-3 КУ про АП (відсутність дозволу на користування надрами, самовільний захват земельної ділянки та зняття родючого шару ґрунту) на суму 1700,0 грн. За самовільний захват земельної ділянки площею 0,86784 га сума нарахованих збитків складає 728 грн. 82 коп. Внаслідок використання земельної ді­лянки за не цільовим призначенням заподіяно збитків на суму 16 954 грн. 33 коп. За зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) сума збитків склала 12 766 грн. 82 коп.

За результатами перевірки Новоукраїнської сільської ради складено акт перевір­ки дотримання вимог природоохоронного законодавства. За виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства керівник ДП "Одеське лісове господар­ство" притягнутий до адмінвідповідальності за ст. 53-3 КУпАП (зняття родючого шару ґрунту) на суму 850,0 грн . Внаслідок зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) на земельній ділянці площею 0,09818 га заподіяно збитків на суму 1444 грн. 33 коп.

При перевірці Єгорівської сільської ради було зафіксовано самовільне корис­тування надрами, що в деяких випадках супроводжувалось зняттям родючого шару ґрунту та нецільовим використанням земельних ділянок. Таким чином, до адмін. відповідальності був притягнутий ПП "Сидорук С.А." за ст. 53-1 КУпАП на суму 1700,0 грн. Внаслідок використання земельної ділянки площею 0,2854 га за не ці­льовим призначенням нараховані збитки складають 5 575 грн. 64 коп. За зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) нараховані збитки у сумі 4 198 грн. 53 коп.

ПП "Гінькіньов В.В." притягнутий до адмінвідповідальності за ст. 53-1 КУпАП ( самовільний захват земельної ділянки) на суму 1700,0 грн. За самовільне зайняття земельної ділянки площею 2,505 га нараховані збитки складають 2 100 грн. 83 коп. Внаслідок використання земельної ділянки за не цільовим призначенням сума зби­тків складає 48 938 грн. 28 коп. За зняття ґрунтового покриву (родючого шару грунту) площею 0,238745 га сума збитків 3 512 грн. 19 коп. Внаслідок засмічення зе­мельної ділянки площею 0,08126 га нараховані збитки на суму 56 грн. 43 коп. За невиконання рішення про тимчасову призупинку ПП «Кісельов» притягнутий до адмін. відповідальності за ст. 188-5 КУпАП , розмір штрафу склав 510,0 грн.

За результатами перевірки Лиманської сільської ради складено 2 акти дотри­мання вимог природоохоронного законодавства. В актах зафіксовано факти пору­шення вимог природоохоронного законодавства, на підставі даних здійснено роз­рахунки з битків заподіяних навколишньому природному середовищу, справи пе­редані до правоохоронних органів для встановлення винних осіб. При перевірці Щербанської сільської ради за відсутність дозволу та лімітів на утворення та розміщення відходів голова Щербанської сільської ради притягнутий до адмінвідповідальності за ст. 82 КУпАП. Сума накладеного штрафу складає 136,0 грн.

При перевірці Кучурганської сільської ради за зняття родючого шару ґрунту виконавчий директор ДП «Кучурганське» притягнутий до адмінвідповідальності за ст. 53-3 КУпАП, сума штрафу 850,0 грн.

Загалом за результатами проведеної роботи в Роздільнянському районі Одеської області було напрацьовано та передано до правоохоронних органів вісім матеріалів перевірок.

Біляївський район

Протягом поточного року було перевірено два підприємства - надрокористувача, а саме: ТОВ Агрофірма "Дружба народів" та ПМП «Алес», в ході перевірки було встановлено відсу­тність дозволу на утворення та розміщення відходів, які утворюються при експлуа­тації кар'єру. За результатами перевірки складено три протоколи про адміністрати­вне правопорушення за ст.ст. 82, 821, 824 КУпАП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]