Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
odesa 2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.63 Mб
Скачать

8.5. Державне регулювання в сфері поводження з відходами

Крім промислових відходів, що утворюються на підприємствах, на території Одеської області нараховується 119 складів, на яких зберігається біля 1900 т непридатних, або заборонених для подальшого використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), які накопичувались на території області з часів Радянського Союзу та з часом прийшли у непридатний стан. З них 7 складів знаходиться у доброму стані, 47 складів знаходяться у задовільному стані та 65 - у незадовільному.

З 26 районів Одеської області у 6 районах непридатні ХЗЗР відсутні: у Болградському (повністю зачищено у 2007 році), Комінтернівському, Ренійському (повністю зачищено у 2007р.), Роздільнянському, Татарбунарському, Фрунзівському районах.

Основні накопичення зосереджені: в отрутомогильнику Одеського морського торговельного порту біля с.Алтестове Біляївського району, що у 2-х км від Хаджибейського лиману - 922 тонни ДДТ, на складі у с. Саф"яни Ізмаїльського району - 200 тонн отрутохімікатів, на складі біля с. Затишшя Ширяївського району - 215 тонн.

На території отрутомогильника біля с.Алтестове проводяться моніторингові дослідження Українським науково - дослідним проектно - конструкторським інститутом морського флоту України (УкрНПМФ) згідно договору з Одеським морським торговельним портом. Згідно дослідженням, на сьогоднішній день впливу на навколишнє природне середовище немає.

Умови зберігання непридатних або заборонених для подальшого використання хімічних засобів захисту рослин в багатьох районах області не відповідають діючим санітарним та екологічним нормам, заборонені для подальшого використання пестициди потребують перезатарення для подальшого вивезення та знешкодження.

Питання знешкодження заборонених, або непридатних для подальшого використання хімічних засобів захисту рослин повинно вирішуватись як на місцевому, так і на державному рівні, оскільки воно потребує значних фінансових витрат. Для цього за 2009 рік в області проводилась наступна робота.

У 2009 році на перезатарювання непридатних ХЗЗР складу хімічних відходів біля смт Затишшя у Ширяївському районі рішенням сесії облради від 11.09.2009р. № 919-V виділено 730 тис.грн. Станом на червень 2010р. роботу не закінчено.

За ініціативою Держуправління Мінприроди України направлено запит та обгрунтовуючу документацію на фінансування заходів щодо знищення накопичених на території Одеської області непридатних ХЗЗР у кількості 1900 тон за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища за бюджетною програмою 2401250 " Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами" на суму майже 38000,0 тис. грн. Подібний запит в 2008 році на суму 16000 тис. грн.. не задоволено.

Крім того, в 2009 р. на замовлення управління екологічної безпеки Одеської міськради виконано проект ліквідації буферного ставка колишньої промиво- пропарювальної станції „Одеса-Сортувальна” Одеської залізниці. Фінансування в сумі 650 тис.грн здійснювалось за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища Одеської міськради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]