Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psychology-programma-23.DOC
Скачиваний:
21
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
6.39 Mб
Скачать

Діагностика стану агресії (опитувальник «басса-дарки»)

Термін «агресія» надзвичайно часто використовується сьогодні в дуже широкому контексті й тому має потребу в серйозному «очищенні» від цілого ряду нашарувань і окремих змістів.

Різні автори у своїх дослідженнях по-різному визначають агресію й агресивність: як вроджену реакцію людини для «захисту займаної території» (Лоренд, Ардрі); як прагнення до панування (Моррісон); реакцію особистості на ворожу людині навколишню дійсність (Хорні, Фромм). Дуже великого поширення набули теорії, що пов'язують агресію і фрустрацію (Маллер, Доллард).

Під агресивністю можна розуміти властивість особистості, що характеризується наявністю деструктивних тенденцій, в основному в сфері суб’єктно-суб’єктних відносин. Імовірно, деструктивний компонент людської активності є необхідним у творчій діяльності, тому що потреби індивідуального розвитку з неминучістю формують у людях здатність до усунення і руйнування перешкод, подолання того, що і протидіє цьому процесу.

Агресивність має якісну і кількісну характеристики. Як і всяка властивість, вона має різний ступінь вираженості: від майже повної відсутності до її граничного розвитку. Кожна особистість повинна мати певний ступінь агресивності. Відсутність її призводить до пасивності, веденості, конформності й т.ін. Надмірний розвиток її починає визначати увесь вигляд особистості, яка може стати конфліктною, неспроможною на свідому кооперацію і т.д. Сама по собі агресивність не робить суб'єкта свідомо небезпечним, тому що, з одного боку, зв'язок, що існує між агресивністю й агресією не є твердим, а, з іншого боку, сам акт агресії може не набувати свідомо небезпечної і не схвалюваної форми. У життєвій свідомості агресивність є синонімом «зловмисної активності». Однак сама по собі деструктивна поведінка «зловмисністю» не володіє, таким її робить мотив діяльності, ті цінності, заради досягнення і володіння якими активність розвертається. Зовнішні практичні дії можуть бути подібні, але їхній мотиваційні компоненти прямо протилежні.

Виходячи з цього, можна розділити агресивні прояви на два основних типи: перший — мотиваційна агресія, як самоцінність, другий — інструментальна, як засіб (припускаючи при цьому, що і та, й інша можуть виявлятися як під контролем свідомості, так і поза ним, і сполучені з емоційними переживаннями: гнівом, ворожістю). Практичних психологів більше повинна цікавити мотиваційна агресія як прямий прояв реалізації властивих особистості деструктивних тенденцій. Визначивши рівень таких деструктивних тенденцій, можна з великим ступенем імовірності прогнозувати можливість прояву відкритої мотиваційної агресії. Однією з подібних діагностичних процедур є опитувальник Басса-Дарки.

А.Басс, що сприйняв ряд положень своїх попередників, розділив поняття агресії і ворожість, визначивши останню як «...реакцію, що розвиває негативні почуття і негативні оцінки людей і подій». Створюючи свій опитувальник, що диференціює прояви агресії і ворожості, автори виділили такі види реакцій:

1. Фізична агресія — використання фізичної сили проти іншої особи.

2. Непряма — агресія, обхідним шляхом спрямована на іншу особу чи ні на кого не спрямована.

3. Роздратування — готовність до прояву негативних почуттів при найменшому порушенні (запальність, брутальність).

4. Негативізм — опозиційна манера в поведінці від пасивного опору до активної боротьби проти сталих звичаїв і законів.

5. Образа — заздрість і ненависть до навколишнього за дійсні і вигадані дії.

6. Підозрілість — у діапазоні від недовіри й обережності стосовно людей до переконання в тому, що інші люди планують і приносять шкоду.

7. Вербальна агресія — вираження негативних почуттів як через форму (крик, вереск), так і через зміст словесних відповідей (прокльони, погрози).

8. Почуття провини — виражає можливе переконання суб'єкта в тому, що він є поганою людиною, що робить зло, а також, що відчувається каяття.

Опитувальник складається з 75 тверджень, на які опитувальний відповідає «так» чи «ні».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]