Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PR_13.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
470.02 Кб
Скачать

Мета: Познайомитися з ефектом виникнення прозорої області при зєднанні обєктів, що перетинаються; познайомитися з виконанням операції обєднання декількох обєктів і згадати прийоми вирівнювання і побудови градієнтної заливки; виконати операції перетинання обєктів і використати прийоми перетворення контурної лінії в обєкт.

Хід роботи

1. З’єднання об’єктів

  1. Побудовано за допомогою інструмента Polygon (Многоугольник) посередині сторінки витягнутий по вертикалі восьмикутник розмірами 40 на 90 мм.

  2. Відкрито вікно Transformation (Преобразование). В групі перемикачів вибору місцеположення центру обертання натиснуто на нижньому середньому перемикачі, щоб зєднати центр обертання з нижнім кутом восьмикутника. В лічильнику Anchaptere (Угол) введено значення 15° і декількома натисненнями на кнопці Apply To Duplicate (Применить к копии) перетворено восьмикутник в розетку.

  3. Виділивши всі обєкти, задано товщину Контурної лінії в 4 пункти. Колір обводки і заливки обєктів вибрано. Після призначення заливки стає видно положення обєктів в стопці.

  4. Тепер зєднано всі восьмикутники, натиснувши на кнопці Combine (Соединить) на панелі атрибутів.

2. Побудова об’єкту складної форми шляхом об’єднання

  1. В цьому завданні намальовано пляшку. Розпочато з побудови прямокутника, який витягнутий по горизонталі, розміром 100 на 70 мм. Тепер закруглено два з чотирьох кутів прямокутника.

  2. Побудовано правильне коло діаметром 70 мм. Щоб точно зєднати діаметр з правим боком прямокутника, включено режим привязки до обєктів командою View > Snap To Objects (Вид >Привязать к объектам) і переміщено коло на місце інструментом Pick (Выбор), а потім виключено режим привязки до обєктів оскільки в подальшому вона не потрібна.

  3. Побудовано два еліпса і прямокутник, виділено їх разом і вирівняно по правому краю виділення. Натиснувши клавішу Shift, додано в виділене коло або прямокутник і

  1. вирівняно всі фігури по середині виділення, зєднавши їх середини на одній горизонтальній лінії геометричної вісі пляшки.

  2. Виділено індивідуально прямокутник з двома закругленими кутами і призначено йому заливку 10 % чорного. Розтягнуто прямокутник виділення навколо всіх обєктів і натиснуто на кнопці Quick Weld (Быстрое объединение) панелі атрибутів.

  3. Тепер побудовано декілька відблисків на поверхні пляшки. Кожний з них представляє собою коло без обвідки з радіальною градієнтною заливкою з переходом кольору від білого в середині до 10 % чорного на периферії.

3. Перетин об’єктів

  1. Зображено фрагмент витої пари два відрізка дроту різного кольору, скручені один з одним. Для початку зображено один з дротів. За допомогою інструменту Bezier (Кривая Безье) побудовано короткий вертикальний відрізок прямої. Включено режим привязки до обєктів і перетягнуто побудований відрізок строго вниз до зєднання початкового вузла нового положення з кінцевим вузлом колишнього положення. Перед тим як відпустити ліву кнопку миші, натиснуто праву кнопку. Повторено зміщення вниз з копіюванням ще двічі. В результаті отримано чотири вертикальних відрізка, причому у другого, третього і четвертого початкові вузли співпадають з кінцевими вузлами попередніх відрізків.

  2. Тепер перетворено ці чотири відрізка в криву, яка складається з чотирьох сегментів. Для цього їх виділено разом і зєднано, натиснуто на кнопці Combine (Соединить) панелі атрибутів. Тепер є крива, яка складається з чотирьох гілок. Тепер перетворено зєднану криву в звичайну, для цього вибрано інструмент Shape (Форма) і почергово виділено ним пари вузлів в місцях зєднання відрізків, натиснуто після виділення на кнопці Join Two Nodes (Соединить узлы) панелі атрибутів. В результаті отримано криву, яка містить в одній гілці пять вузлів, які розміщенні на кінцях чотирьох лінійних

сегментів.

  1. Сегменти, які утворюють криву, перетворено в криволінійні. Виділено всі вузли кривої і натиснуто на кнопці Convert Line To Curve (Криволинейный сегмент) панелі атрибутів. Виділено вузли кривої через один інструментом Shape (Форма) при натиснутій клавіші Shift і зміщено їх по горизонталі на деяку відстань.

  2. Далі перетворено криву в обєкт з заливкою. Виділено криву інструментом Pick (Выбор) і задано товщину контурної лінії, яка дорівнює 16 пунктів. Призначено колір контурної лінії, натиснуто правою кнопкою миші на відповідному зразку екранної палітри. Вибрано команду Arrange > Convert Outline To Object (Монтаж > Преобразовать контур в объект) і відкрито вікно диспетчера обєктів.

  3. Тепер побудовано другий дріт як дзеркальне відображення першого. Виділіть дріт інструментом Pick (Выбор), натисніть клавішу Ctrl і перетягнуто правий середній маркер рамки виділення вліво до появи зліва від дроту його «фантомної» копії. Перед тим як відпустити ліву кнопку миші, натиснуто на її праву кнопку. Призначено побудованій дзеркальній копії заливку.

  4. Тепер дроти необхідно зєднати. Виділено два обєкта і використовуючи діалогове вікно Align and Distribute (Выровнять и распределить), щоб зєднати їх вертикальні вісі.

  5. Виділено червоний дріт, натиснувши на ньому інструментом Pick (Выбор), вибрано альтернативу Intersection (Пересечение) в списку вікна Shaping (Формообразование) і потім натиснуто на кнопці Intersect With (Пересечь с). Зєднання вказаних обєктів складається тільки з одного обєкту, натиснуто на жовтому дроті, не натискуючи клавіші Shift. Тепер дроти помінялися місцями в стопці обєктів і жовтий тепер лежить вище. Вікно диспетчера обєктів показує, що насправді в місцях перетину дротів утворився новий зєднаний обєкт, який складається з чотирьох гілок, що має форму близьку до ромба, і успадкувала жовтий колір від вказаного обєкту жовтого дроту.

  6. Тепер знищено ромбовидні обєкти через один. Для цього виділено зєднаний обєкт, натиснувши інструментом Pick (Выбор) на будь-якому з ромбів, і розєднано його на окремі гілки командою Arrange > Break Apart (Монтаж > Разъединить).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]