Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

5. Рівновага споживача

Досягнувши раз оптимального становища, він не покине його до тих пір, доки не зміняться ціни благ, гранична корисність грошей, чи шкала його упадобань. Тому такий стан зветься станом рівноваги споживача.

Рівновага споживачаце ситуація, при якій споживач витрачає свій доход на придбання таких товарів, комбінація, яких дозволяє максимально задовольнити його потреби при даному рівні цін та доходу. Тобто він не може збільшити сукупну користість від придбаних товарів, витрачаючи менше грошей на купівлю одного товару і більше на купівлю іншого.

З’ясуємо, в яких пропорціях споживач повинен купувати різноманітні блага, щоб досягнути найбільшого задоволення своїх потреб (одержати максимальну корисність). Розглянемо приклад: споживач витрачає 10 доларів на придбання двох видів товару – картоплю та м’ясо. Фунт картоплі коштує 1 дол., а фунт м’яса – 2 дол. Гранична корисність цих двох товарів для споживача складає:

Кількість одиниць

Гранична корисність картоплі

Гранична корисність м’яса

1

10

24

2

8

20

3

7

18

4

6

16

5

5

12

6

4

6

7

3

4

Купуючи товари, споживач повинен врахувати не тільки граничну корисність товарів, а також їх ціну, тобто він буде приймати рішення про покупку кожної одиниці товару на основі граничної корисності в розрахунку на одну грошову одиницю – “зваженої граничної корисності”

Зважена гранична користість (АМU) – гранична корисність в розрахунку на одну грошову одиницю. Визначається: граничну корисність блага поділити на його ціну. АМU = МU / Р. Визначимо зважену граничну корисність:

Кількість одиниць

Гранична корисність картоплі

Зважена гран. кор. картоплі

Гранична корисніст м’яса

Зважена

гран. кор. м’яса

1

10

10

24

12

2

8

8

20

10

3

7

7

18

9

4

6

6

16

8

5

5

5

12

6

6

4

4

6

3

7

3

3

4

2

Вибираючи таким чином, споживач придбає на свої 10 доларів: 2 фунта картоплі та 4 фунта м’яса і одержить найбільшу сукупну корисність від придбаних товарів:

TU = 10+8+24+20+18+16 = 96 ютілій.

Якщо зменшиться ціна за фунт м’яса до одного доллара, то споживач придбає 4 фунта картоплі та 6 фунтів м’яса, щоб отримати максимальну корисність від придбаних товарів. Можна зробити висновок: якщо ціна на товар падає, його купується більше.

Другий закон Г.Госсена полягає в ствердженні, що одержана споживачем корисність від останньої грошової одиниці, яка витрачена на придбання будь-якого блага, однакова, незалежно від того на яке саме благо вона витрачена. Згідно з даним законом можна сформулювати правило максимізації корисності:

Споживач одержить найбільшу сукупну корисність від придбаних товарів, коли відношення граничної корисності різних видів товарів до їх ціни будуть однаковими:

MUА/PА = MUВ/PB = … =MUN/PN,

де: MU – гранична корисність; P – ціна товарів; A, B…N – види товарів.

Правило максимізації корисності, можна записати в іншому вигляді:

MUA/PA = MUB/PB MUA/MUB = РА/PB :

Споживач одержить найбільшу корисність від придбаних благ, коли відношення граничних корисностей благ буде дорівнювати відношенню їх цін.

У нашому прикладі: MUк/Pк = MUм/Pм = 8, або: Muк/MUм = Рк/Pм = ½

Зміст цього закону такий – кожний товар, чи то годинник, чи трактор, користується підвищеним попитом до певного часу, цей час наступає тоді, голи зважена гранична корисність цого товару стане рівною зваженій граничній корисності всіх інших товарів. Такий момент називається станом рівноваги зважених граничних корисностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]