Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

15. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага.

Функції попиту і пропозиції кожна окремо характеризують свою сторону ринку певного товару. Щоб зрозуміти, як діє ринок в цілому і як при цьому установлюються ціни і кількість товару, що купується, потрібно розглянути взаємодію попиту і пропозиції. Для цього необхідно сумістити криві попиту і пропозиції на одному графіку. В наслідок цього отримаємо ринкову модель балансу попиту і пропозиції. Вона показує, що із всіх можливих обсягів продаж і закупок товару за різними цінами існує тільки одна ціна (Р0), за якої наміри споживачів і виробників співпадають. Це і є рівноважна ринкова ціна, яка визначається точкою перетину кривих попиту і пропозиції (М). Тобто рівноважна ціна – це ціна при якій попит дорівнює пропозиції., а відповідний цій точці обсяг продукції (Q0) є рівноважним, тобто вся вироблена продукція може бути закуплена споживачем.

Р

надлишок S

Р1 .

Р0 М .

Р2 .

D

дефіцит

Q1 Q0 Q2 Q

Взаємодія попиту і пропозиції

На конкурентному ринку рівноважна ціна утворюється автоматично, і відхилення від рівноважної ціни не бажане ні для покупців, ні для продавців. Тобто ринкова ціна прагне до такого рівня, коли обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції.

Аби зрозуміти тенденцію ринку до рівноваги, уявімо собі, що початкова ціна перевищує рівноважну ціну. В цьому разі виробники намагатимуться виробляти й продавати товарів більше, ніж їх бажають придбати споживачі, – виникне надлишок товару (перевиробництво). Щоб розпродати його чи принаймні не дати зрости запасам, виробники почнуть знижувати свої ціни. Зрештою ціни падатимуть, попит зростатиме, а пропозиція зменшуватиметься доти, доки не буде досягнуто ціни рівноваги.

Уявімо, натомість, що початкова ціна буде меншою від рівноважної ціни, очевидно що за такої ціни обсяг попиту перевищуватиме обсяг пропозиції – виникне дефіцит. Покупці, які не отримали бажаного товару або отримали його у меншій кількості, схильні до підвищення ціни (зявляється “ чорний ринок ”, де продаються товари за підвищеними цінами). Зрештою ціни підніматимуться, пропозиція збільшуватиметься, а попит зростатиме, доки не буде досягнуто рівноважної ціни.

Рівноважна ціна не може бути, звичайно, досягнута відразу, для цього потрібний початковий період спроб і помилок, період коливань навколо рівня, що вимагається, поки ціна не встановиться в обсяг пропозиції не врівноважить обсягу попиту.

Один раз установлена рівновага не залишається постійною. У випадку зміни попиту або пропозиції відбувається зміщення їх графіків і точка нової ринкової рівноваги займе нове положення.

Зменшення попиту при незмінній пропозиції тягне за собою падіння рівноважної ціни. Якщо попит залишається незмінним і зростає пропозиція, рівноважна ціна зменшується, а зменшення пропозиції призведе до зростання рівноважної ціни. Величина зміни рівноважної ціни, коли змінюються ринкова рівновага, залежить від величини зміщення і нахилу кривих попиту та пропозиції.

Коли ж одночасно змінюються попит і пропозиція, рівноважна ціна може змінюватися в будь-якому напрямку або ж залишатися на попередньому рівні. Все це залежить від відстані, на яку будуть зміщуватися криві попиту і пропозиції.

Можна сформулювати закони ціноутворення:

  1. Ринкова ціна прагне до такого рівня, коли обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції.

  2. Якщо від впливом нецінових факторів, збільшується попит при незмінній пропозиції або зменшується пропозиція при незмінному попиті, то ціна зростає. А якщо зменшується попит при незмінній пропозиції або збільшується пропозиція при незмінному попиті, то ціна падає.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]