Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

32.Тривала рівновага галузі в умовах досконалої конкуренції.

В умовах досконалої конкуренції, коли немає обмежень доступу на ринок, приваблені прибутковістю справи, в галузі з’являться нові фірми. Пропозиція знову збільшиться, а ціна зменшиться. Такий перелив фірм в галузі відбувається постійно, поки на ринку не встановиться рівновага.

Рівновага на ринку встановиться тоді, коли не буде стимулу як для входу, так і для виходу фірм із галузі. Це досягається тоді, коли ринкова ціна встановиться на рівні найменшого значення довгострокових середніх витрат фірм, і економічний прибуток таким чином зникне. Фірми будуть 1 одержувати нормальний прибуток.

P

MC

AC

MR=P

Q

Довгострокова ціна беззбитковості підприємства (нульового економічного прибутку, довгострокової ринкової рівноваги) це найменша ціна, за якою підприємство у довгостроковому періоді може лише повертати свої витрати. Вона відповідає самій низькій точці на кривій довгострокових середніх витрат

Таким чином, рівновага у довгостроковому періоді досягається при встановленні такої рівності: MR = P = MC = АС.

33.Ознаки чистої монополії. Різновиди монополії.

Монополія – це структура ринку, коли на ньому діє лише один продавець та багато покупців, входу на ринок перешкоджають високі бар’єри. Монопольна фірма є єдиним виробником продукту, у якого немає близьких замінювачів. Характерні риси чистої монополії:

  • Єдиний продавець. Монопольна фірма є галузь, яка складається з одної фірми. Одна фірма є єдиним виробником певного продукту.

  • Немає близьких замінювачів товару, який випускає монополіст. З точки зору споживача, це означає, що немає прийнятних альтернатив, тобто він повинен купляти продукт у монополіста або обходитись без нього.

  • «Диктуючий ціну». Фірма здійснює значний контроль над ринковою ціною. Монополіст випускає і контролює обсяг пропозиції свого товару. Він може змінювати ринкову ціну, маніпулюючи кількістю запропонованої продукції, якщо це йому вигідно.

  • Заблокований вступ у галузь інших фірм. Будь-який монополіст зможе зберегти своє монопольне становище лише тоді, коли вступ до цієї галузі для інших виробників буде надійно заблокований. Тому блокування вступу в галузь, встановлення відповідних бар’єрів – обов’язкова умова для існування чистої монополії.

Становище фірми-монополіста докорінно відрізняється від становища фірми в умовах досконалої конкуренції. Маючи монополію на виробництво певного блага, можна керувати ціною.

Можливість певного виробника впливати на ціну називається монопольною владою. При цьому можливе існування конкурентів.

Розрізняють декілька типів монополії:

Закрита монополія. Вона захищається від конкуренції за допомогою юридичних обмежень – патенти, ліцензії, авторські права тощо.

Натуральна (природна) монополія. Галузь, в якої середні витрати досягають мінімуму, коли одна фірма обслуговує весь ринок в цілому, тобто розділення випуску продукції між двома або більшою кількістю фірм призведе до того, що масштаби виробництва кожної будуть неефективно малі. В основному це монополії, які базуються на володінні унікальними природними ресурсами.

Відкрита монополія. Фірма на деякий час є єдиним постачальником будь-якого продукту і не володіє ніяким захистом від конкуренції. В такій ситуації можуть опинитись фірми, які вперше вийшли на ринок з новою продукцією.

Монополія з використанням нечесної конкуренції. Фірми блокують вхід в галузь за допомогою агресивних, жорстоких дій.

Чиста монополія. Коли виконується умова продажу продукції по однаковій ціні всім споживачам. Власне кажучи, характерні риси монополії, які були розглянуті, властиві саме чистої монополії.

Чиста монополія трапляється рідко. Ринки, на яких конкурують одна з одною кілька фірм, зустрічаються набагато частіше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]