Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

16. Еластичність попиту за власною ціною блага. Фактори які впливають на еластичність попиту.

Люди по різному реагують на зміну ціни на товар – при зміні ціни на одні товари, навіть незначної, може значно збільшитись обсяг попиту на них, а обсяг попиту на інші товари, навіть при значної зміні ціни, може змінитися дуже мало або зовсім не змінитися.

Важливим показником, що відображає чутливість реакції попиту на зміну ціни є цінова еластичність попиту (еластичність попиту).

Цінова еластичність попиту це відносна зміна обсягу попиту, що припадає на одиницю відносної зміни ціни.

Цінова еластичність попиту показує на скільки процентів зміниться обсяг попиту на товар, якщо ціна його зміниться на один процент. Розраховується цінова еластичність попиту за формулою:

де: Q – процентна зміна попиту. Р – процентна зміна ціни.

Враховуючи розрахунок процентної зміни, коли попит змінюється з Q0 до Q1, а ціна з Р0 до Р1, формула буде мати вигляд:

Це формула цінової еластичності попиту у точці.

З означення еластичності попиту випливає, що при чинності закону попиту (зменшення попиту при збільшенні ціни) еластичність попиту буде від’ємною величиною.

Судження про еластичність чи нееластичність попиту основується на значенні абсолютної величини визначеної еластичності. Розрізняють:

Еластичний попит – коли на відсоток зміни ціни припадає більше одного відсотка зміни попиту (попит змінюється швидше ніж ціна): ЕР 1.

Нееластичний попит – коли на відсоток зміни ціни припадає менше одного відсотка зміни попиту (попит змінюється повільніше ніж ціна): ЕР 1.

Одинична еластичність попиту – коли на відсоток зміни ціни припадає відсоток зміни попиту (попит змінюється відповідно до зміни ціни):

ЕР= 1.

Існують два особливих випадки еластичності попиту:

Абсолютно еластичний попит – коли навіть за найменшого зростання ціни вище цього рівня попит зменшується до нуля, а за будь-якого зниження ціни попит необмежено зростає: Ер= ∞

Абсолютно нееластичний попит – будь яка зміна ціни товару не змінює попиту: ЕР= 0.

За будь-якою комбінації ціни та попиту, чим більший кут нахилу кривої, тим менш еластичний попит.

P P P Р Р D

ЕР 1 ЕР= 1 ЕР 1 ЕР= ЕР= 0

D

D D D

Q Q Q Q

Еластичність попиту.

Формула еластичності має вигляд:

.

Визначена таким чином еластичність попиту одержала назву: дугова еластичність попиту, при розрахунку якої використовуються середні величини попиту та ціни.

Отже, коли мають справу з невеликими змінами досліджуваних величин, використовують формулу еластичності в точці, коли ж відхилення значні – дугову еластичність.

Треба також зауважити, що еластичність попиту, це не постійна величина вздовж всієї кривої попиту. При високих цінах попит на товар еластичніший, а потім при подальшому зниженні ціни еластичність його зменшується. Це особливо відчутно, коли функція попиту є лінійною: Q = а0 – а1Р (мал.. 5.4.2).

Р

а01 ЕР 1

ЕР= 1

ЕР 1

а0 Q

Мал.. 5.4.2. Еластичність в різних точках кривої.

Якщо попит еластичний, то це означає, що зниження в ціні, призведе до зростання виручки, а її підвищення – до скорочення обсягу продаж. Коли ж попит нееластичний, то залежність буде прямою: підвищення ціни призведе до збільшення виручки, а зниження – до її скорочення. Якщо ж еластичність одинична, зміни в ціні товару не вплинуть на обсяг продаж.

На еластичність попиту, в значній мірі впливають індивідуальні особливості споживачів. Виділяють характерні фактори впливу на еластичність попиту, які притаманні еластичності багатьох товарів:

  • Наявність товарів-замінників. Якщо товар має ідеальний замінник, попит на нього еластичний, тому що, коли підвищується ціна на основний товар, споживач може задовольнити свої потреби товаром-замінником.

  • Наявність доповнюючих товарів. Доповнюючі товари будуть мати меншу еластичність, тому що, коли споживач купив основний товар, доповнюючі товари він буде купувати навіть тоді коли ціни на них будуть підвищуватися. Наприклад, якщо споживач купив автомобіль, він буде купувати бензин і інші предмети догляду за автомобілем.

  • Фактор часу. В короткий проміжок часу попит має тенденцію бути нееластичним, оскільки споживач зразу не встигає відповідним чином відреагувати, пристосуватися до умов, що змінилися.

  • Фактор значущості. Еластичність, менша за одиницю, характерна для товарів першої необхідності. А еластичність, значно більша за одиницю, характерна для предметів розкоші.

  • Доля товару у витратах споживача. Тобто еластичність залежить від того, яку частку свого доходу споживач може витрачати на певний товар. Чим більшу долю займає товар у витратах споживача, тим вищою буде його еластичність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]