Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

14. Пропозиція і закон пропозиції. Вплив на пропозицію різних факторів.

Пропозиція, аналогічно попиту, також характеризується набором обсягів певного блага, які виробники (постачальники) бажають та можуть продати на ринку, за відповідних цін. Пропозиція окремої фірми визначається її виробничими можливостями, згідно з якими для кожної конкретної ціни фірма може запропонувати до продажу певні обсяги благ. Пропозиція певного товару окремого виробника є індивідуальною пропозицією. Ринкова пропозиція складається із сукупності обсягів товару, які виробляються і пропонуються до продажу всіма виробниками (продавцями) товару за відповідною ціною за певний період часу. Ринкова пропозиція дорівнює сумі індивідуальних пропозицій. Оскільки пропозиція залежить від ціни, то відображати пропозицію найзручніше функцією. Функція пропозиції це залежність обсягу пропозиції блага від його ціни. На відміну від функції попиту функція пропозиції є завжди зростаючою, що відомо як закон пропозиції. За інших однакових обставин, пропозиція змінюється в прямій залежності від ціни. Тобто обсяг пропозиції зростає при зростанні ціни, і навпаки, обсяг пропозиції спадає при зменшенні ціни. Основною причиною чинності закону пропозиції є зростання стимулів для збільшення виробництва при зростанні ціни. Збільшується доходність продажу продукції, а це дає змогу збільшувати прибутки фірми та винагороду її працівникам.

Функція пропозиції може бути виражена таблицею або графіком:

Ціна

(грош. од. за шт.)

Обсяг пропозиції

(шт. за рік)

1,0

0

2,0

20

3,0

30

4,0

35

5,0

40

Р S

5 -

4 -

3 -

2 -

1 –

0 ' ' ' ' ' ' ' '

10 20 30 40 Q

а) б)

Крива пропозиції S – це графічне відображення функції пропозиції. Вона зростаюча крива (б). У теорії пропозиції всю сукупність чинників, які впливають на її величину, поділяють на цінові і нецінові. До цінових факторів відносять ціну на даний товар, а до нецінових – всі інші фактори, так звані детермінанти пропозиції: До основних нецінових факторів (детермінантів) зміни пропозиції можна віднести: Зміна собівартості виробництва. Собівартість виробництва буде змінюватись, коли будуть змінюватись ціни на ресурси або технологія виробництва. Наприклад, зниження (збільшення) цін на ресурси зменшить (збільшить) собівартість продукції, отже збільшить (зменшить) пропозицію; удосконалення технології виробництва дозволить з меншими витратами ресурсів виробляти продукцію, отже пропозиція збільшиться; Податки та дотації. Підвищення податків зменшує пропозицію, і навпаки, зниження їх призводить до підвищення пропозиції. Дотації підвищують пропозицію; Ціни на інші товари. Тобто інші джерела одержання прибутку. Наприклад, підвищення ціни на пшеницю можуть спонукати фермерів, зменшити вирощування кукурудзи, що зменшить пропозицію кукурудзи, хоча ціна на неї не зміниться; Очікування зміни ціни на продукцію, може спонукати виробників зменшити або збільшити поставку продукції на ринок у теперішній час; Кількість продавців на ринку. Збільшення продавців на ринку (за інших однакових умов) призводить до збільшення пропозиції.

Якщо під впливом нецінових факторів пропозиція збільшується, то крива пропозиції зміщується вправо, якщо пропозиція зменшується, то – вліво.

P S2 S S1

Q

Зміна пропозиції під дією детермінантів

Слід розрізняти зміну обсягу (величини) пропозиції і зміну пропозиції. Зміна обсягу пропозиції – це зміна величини пропозиції при зміні ціни на товар, тому графічно це відповідає пересуванню по кривій пропозиції з однієї точки в іншу, не змінюючи її положення.

Зміна пропозиції відбувається під дією нецінових факторів і графічно це відбувається зміщенням кривої пропозиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]