Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

46.Ринковий попит на фактори виробництва. Зміна обсягу попиту та попиту загалом.

Ринки факторів виробництва (ресурсів) – це ринки, на яких в результаті взаємодії попиту та пропозиції формуються ціни на працю, капітал і природні ресурси у формі заробітної плати, процентного доходу та ренти.

Криві попиту на фактори виробництва похило спрямовані вниз, так само як і криві попиту на готові товари. Проте, на відміну від споживчого попиту на товари і послуги, попит на фактори є похідним попитом від готових товарів. Ресурси задовольняють споживачів не прямо, а побічно, через виробництво товарів і послуг.

Похідний характер попиту на ресурси означає, що сталість попиту на будь-який ресурс буде залежати від:

а) продуктивності ресурсу при створенні товару;

б) ринкової вартості або ціни товару, виробленого за допомогою даного ресурсу.

Для аналізу попиту на фактори виробництва, припустімо, що фірма виробляє продукцію, користуючись двома ресурсами: капіталом С і працею L, які можна придбати відповідно за ціною r (вартість капіталу) та w (рівень заробітної плати). Додаткова виручка від додаткової одиниці праці називається вартісним граничним продуктом (граничною доходністю ресурсу).

Вартісний граничний продукт (MRP) це приріст валового доходу в зв’язку з використанням додаткової одиниці ресурсу: де: TR – зміна валового доходу, а L – зміна кількості ресурсу (праці)

Вартісний граничний продукт показує на скільки зросте валовий доход фірми, якщо вона використає додаткову одиницю ресурсу (найме додаткового робітника).

Щоб визначити ринковий попит на ресурс, треба визначити рівень попиту кожної галузі на ресурс, а потім скласти їх.

Галузевий попит на ресурс – це сума обсягів попиту на виробничі ресурси з боку окремих фірм галузі при кожній з можливих на них ціні.

Галузевий попит буде залежати від того, чи призведе зміна ціни на ресурс до зміни ціни на готову продукцію, яка виготовляється за допомогою даного ресурсу. Слід розрізняти зміну обсягу (величини) попиту і зміну попиту загалом. Зміною обсягу попиту прийнято називати зміну величини попиту при зміні ціни на ресурси за решти однакових умов, тобто графічно це відповідає пересуванню по кривій попиту з однієї точки в іншу, при цьому крива попиту залишається у тому самому положенні. Крім того попит на ресурс може змінюватися під впливом інших факторів. Попит на ресурс змінюється в тому ж напрямку, що і продуктивність праці.

Якщо ресурси взаємозамінні, то існує пряма залежність між ціною на один і попитом на інший ресурс. Якщо ресурси використовуються одночасно для виробництва одного товару – зворотна залежність між ціною на один ресурс і попитом на інший.

47.Ринкова пропозиція праці. Ринок праці з конкуренцією.

Головним і визначним фактором функціонування економіки є праця. До робочої сили відносяться всі зайняті (включаючи військовослужбовців) та безробітні – економічно активне населення.

Людину не можна розглядати як товар. Водночас не доводиться заперечувати, що люди за певну ціну надають свої послуги в оренду. Ціною їхніх послуг є ставка заробітної плати.

Ринкова пропозиція певного виду праці похило прямує догори, відображаючи той факт, що при відсутності безробіття, фірми, які наймають робітників, будуть змушені платити більшу ставку заробітної плати, щоб одержати більше робітників. Оскільки фірми повинні привабити робітників з інших галузей і місцевостей, з різноманітних посад. Коли вхідним ресурсом є праця, то рішення щодо пропозиції приймають радше люди, а не фірми. Тоді основною метою стає не максимізація прибутку, а максимізація корисності. Значне зростання рівня заробітної плати може призвести до зменшення годин праці і збільшення годин дозвілля. Тобто крива пропозиції праці є зростаючою кривою, але при високих ставках заробітної плати може вигинатися назад

w S

L

На динаміку ринку праці впливають ряд факторів, які можуть змінити попит та пропозицію праці: а) рівень народжуваності – темпи росту працездатного населення змінює пропозицію праці. б) ступінь економічної активності груп працездатного населення, наприклад, якщо в складі робочої сили є діти, то пропозиція праці збільшиться. в) процес еміграції також змінює пропозицію. г) науково-технічний прогрес та економічна кон’єктура впливають на попит праці

Чисто конкурентний ринок праці має такі характерні риси:

  • Велика кількість фірм, які конкурують одна з одною наймаючи конкретний вид праці.

  • Численні кваліфіковані робітники незалежно один від одного пропонують даний вид праці. Мається в виду, що робітники мають однакову кваліфікацію, витрачають однакові зусилля, тобто праця, яку витрачає кожен робітник, ніяк не різниться одна від одної

  • Ні фірми, ні робітники не здійснюють контроль над ринковою ставкою заробітної плати.

В умовах чисто конкурентного ринку праці кожна із численних фірм наймає незначну долю робітників від загальної пропозиції даного виду праці, тож не може вплинути на ринкову ставку заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]