Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

45.Попит на ресурси відповідно до теорії граничної продуктивності

Ринковий попит на ресурс – це сума попиту пред’явленого всіма фірмами різних галузей, які використовують даний ресурс у виробничому процесі.

Щоб визначити ринковий попит на ресурс, треба визначити рівень попиту кожної галузі на ресурс, а потім скласти їх.

Галузевий попит на ресурс – це сума обсягів попиту на виробничі ресурси з боку окремих фірм галузі при кожній з можливих на них ціні.

Кожна фірма галузі може купити більше, наприклад, трудових послуг, і збільшити обсяг виробництва без впливу на ціну блага. Якщо всі фірми галузі придбають більше послуг праці, то збільшиться пропозиція благ, в результаті знизиться їх ціна, що, в свою чергу, потягне за собою зміщення кривих граничної доходності ресурсу (МRР) у кожної фірми даної галузі донизу.

Пониження заробітної плати при інших однакових умовах буде стимулювати фірми найняти більше робітників. Якщо зниження зарплати вплине лише на одну фірму, то вона пристосовується до цього найму більшого обсягу трудових послуг до тих пір, поки МRР не зрівняється з більш низькою зарплатою. Якщо ж зниження зарплати вплине на всі фірми даної галузі, то збільшення обсягу виробництва знизить ціну блага, що призведе до зсуву кривої попиту на працю і призведе до того, що кожна фірма найме менше робітників.

Таким чином галузевий попит буде залежати від того, чи призведе зміна ціни на ресурс до зміни ціни на готову продукцію, яка виготовляється за допомогою даного ресурсу. Якщо ціна готової продукції залишиться без змін, то обсяг попиту дорівнює сумі обсягів попиту всіх фірм галузі. Якщо результатом зниження ціни ресурсу, буде зменшення ціни на готову продукцію, то галузевий попит на ресурс буде меншим суми попиту окремих фірм галузі на даний. Крім того попит на ресурс може змінюватися під впливом інших факторів (детермінантів), до них відносять:

Ціни на інші ресурси. Якщо ресурси взаємозамінні, то існує пряма залежність між ціною на один і попитом на інший ресурс. Якщо ресурси використовуються одночасно для виробництва одного товару – зворотна залежність між ціною на один ресурс і попитом на інший. Зміна продуктивності праці. Попит на ресурс змінюється в тому ж напрямку, що і продуктивність праці.Зміна попиту на готову продукцію у виробництві якої використовується даний ресурс. Пряма залежність: зниження попиту на готову продукцію понижує попит на ресурс і навпаки .

Зміни в технології виробництва. Нова технологія сприяє економії ресурсів і може потягнути до зниження попиту на ресурси, але якщо при цьому значно розшириться випуск продукції, то попит на ресурс може збільшитися.

Якщо під впливом детермінантів попит на ресурс збільшується, крива попиту переміщується вправо, і навпаки, якщо попит на ресурс зменшується, крива попиту переміщується вліво. Це відбувається тому, що попит під впливом детермінантів змінюється незалежно від ціни ресурсу, тобто, якщо діють детермінанти попиту на ресурс, то при незмінній ціні на ресурс, буде новий попит на даний ресурс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]