Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Raspechatat.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
817.15 Кб
Скачать

26. Середні та граничні витрати виробництва короткостроковому періоді та їх графіки.

При аналізі діяльності підприємства важливе місце займають такі показники, як середні та граничні витрати.

Середні витрати – це витрати що припадають на одиницю виробництва (виробленої продукції)

Якщо порівняти середні витрати з ціною на продукцію, то можна одержати уявлення про прибутковість фірми.

Розрізняють: Середні постійні витрати AFC = FC Середні змінні витрати AVC = VC/Q,

Середні валові витрати ATC = TC/Q =AFC+AVC

В економічної практиці середні змінні витрати називають собівартістю продукції (вартість продукції для самого себе).Граничні витрати (МС) – це приріст витрат при збільшенні обсягу виробництва на одиницю. Граничні витрати показують на скільки збільшаться витрати виробництва, якщо обсяг продукції збільшиться на одиницю, тобто скільки буде коштувати підприємству збільшення випуску на одиницю.

Їх можна розрахувати як на підставі змінних, так і на підставі валових витрат, тому що валові витрати відрізняються від змінних на величину постійних витрат: або ,де: ТС і VC – зміна у витратах, а Q – зміна обсягу продукції.

Середні постійні витрати з ростом випуску продукції зменшуються, але не приймають негативного значення. Середні змінні, граничні та середні валові витрати в короткостроковому періоді, коли виробничі потужності фірми не змінюються спочатку зменшуються, а потім, коли фірма починає використовувати виробничі потужності надмірно, починають зростати.

Г рафічне відображення середніх та граничних витрат в короткостроковому періоді наведено на мал.. 7.3.1. Проаналізуємо їх поведінку.

P АТС МС

.

AVC

.

Q

.

Крива середніх постійних витрат (AFC) при зростанні обсягу виробництва прямує до горизонтальної осі.

Форма інших кривих витрат в короткостроковому періоді визначається зв’язком між кривими граничних та середніх витрат. Якщо граничні витрати менші за середні, то середні витрати зменшуються, якщо граничні витрати перевищують середні – середні витрати зменшуються. З цього випливає, що крива граничних витрат (МС) перетинає криві середніх змінних витрат (AVC) і середніх валових витрат (ATC) в точках їх мінімального значення. Поведінка кривих АVC, ATC та МС показує, що у короткостроковому періоді при раціональнішому використанні виробничих потужностей середні та граничні витрати фірми зменшуються, а при надмірному їх використанні середні та граничні витрати починають зростати.

І снує прямий зв’язок між продуктивністю факторів виробництва та виробничими витратами. Якщо порівняти графіки граничних і середніх змінних витрат з графіками граничного та середнього продукту (мал..7.3.2), то можна помітити, що вони є їх дзеркальним відображенням. тобто коли граничний і середній продукт зростає, граничні та середні змінні витрати зменшуються і, навпаки, коли граничний і середній продукт зменшується, граничні та середні змінні витрати зростають. Це дія закону спадної віддачі.

Q AP P AVC

MC

MP

L Q

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]