Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology 14.07.06.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Фахівці, що мають науковий ступінь

доктори наук

кандидати наук

1995

2004

1995

2004

Усього

9759

11573

57610

65839

у т.ч. мають учене звання академіка

1224

1533

389

445

члени-кореспонденти

451

575

476

537

професори

5369

6537

877

1016

доценти

1373

1876

24602

26272

ст. наукові співробітники

2198

2153

8637

6009

Науковий колектив − група наукових працівників, зайнятих спільним дослідженням за єдиною програмою, під єдиним керівництвом, із складною функціонально-рольовою структурою. Соціологи науки особливу увагу приділяють вивченню організації та діяльності трудового колективу, дослідженню психологічного клімату, міжособистісних взаємовідносин, проблемі конфліктів у трудових колективах учених.

Наукове товариство − це сукупність індивідів, які працюють в одній сфері, галузі знань, пов’язані системою наукових комунікацій, стійкими міжособистісними та міжгруповими відносинами, користуються єдиним понятійним апаратом, процедурами отримання знань, каналами передачі інформації. Важливу роль у функціонуванні наукового товариства відіграє наукова комунікація.

Наукова комунікація − це встановлення пізнавальних і соціальних відношень усередині наукового товариства, а також між ними та іншими соціальними суб’єктами з метою використання наукових знань, обміну інформацією, для оцінки наукової праці. Наукова комунікація виступає як засіб взаємного стимулювання творчої активності вчених, колективів, товариств, як основний механізм розвитку та функціонування науки, механізм її зв’язку із суспільством. Розвинуті наукові комунікації підвищують ефективність наукової діяльності і наукових досліджень. Виділяють різні види та рівні наукової комунікації: офіційні − неофіційні, адресні − безадресні. З точки зору видів і характеру контактів між учасниками наукової комунікації виділяють: зв’язки за допомогою технічних засобів тиражування (книги, журнали, репринти, матеріали, що не публікувалися); безпосередні зв’язки − особисті бесіди, очні дискусії, повідомлення або доповіді, з якими виступає вчений; змішані зв’язки − наукові конференції, виставки тощо.

Дисциплінарне товариство – соціальний осередок науки, на рівні якого здійснюється відтворення наукової діяльності та підготовка нових поколінь дослідників. Характерними ознаками наукової дисципліни вважають наявність професійних журналів, професійних громадських організацій, навчальних кафедр тощо.

Полідисциплінарне товариство − сукупність соціальних суб’єктів, пов’язаних із певною сферою чи галуззю знань (фізика, хімія та ін.).

Професійна спільність учених − це сукупність усіх соціальних суб’єктів, котрі здійснюють наукову діяльність у різних сферах науки.

На думку соціологів науки, як сама наука, так і її соціальні носії можуть бути поділені і за іншими критеріями: природничі; гуманітарні; технічні науки. Між ними існують певні відмінності, що стосуються як пізнавальних установок, наукових методів, так і форм соціальної організації наукової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]