Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_ekonomika_pratsi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать
    1. Праця як предмет наукового економічного дослідження.

Праця— це доцільна, свідома, організована діяльність людей, спрямована на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення суспільних і особистих потреб людей.

Процес праці містить три основні моменти: доцільну діяльність людини, тобто власне працю; предмет праці, на який спрямована праця; засоби праці, з допомогою яких людина впливає на предмет праці.

Особливістю праці як об’єкта дослідження полягає в тому, що:

  1. Праця – це доцільна діяльність людей зі створення благ та послуг, яка має бути ефективною, раціонально організованою;

  2. Праця є однією з головних умов життєдіяльності не лише окремої особи, але й будь-якого іншого підприємства чи організації;

  3. В процесі праці формується ситсема соціально-трудових відносин, які утворюють стрижень суспільних відносин на рівні економіки в цілому.

Елементи праці: предмет праці, засіб праці, технологія діяльності, організації праці, жива праця.

Функції праці: є основним природним, суспільним способом задоволення матеріальних та духовних потреб; творює суспільне багатство; формує спільноти людей і визначає суспільний процес; рушійна сила в розвитку людей; люди пізнають закон розвитку і закони природи.

Класифікація праці:

  • за характером та змістом (наймана і приватна; індивідуальна і колективна; фізична і розумова; продуктивна і творча; за бажанням і за примусом);

  • за предметом і продуктом праці (наукова, інженерна, управлінська, виробнича; підприємницька, відтворювальна, комерційна; промислова, с/г)

  • за засобами та способами праці (ручна, механізована, автоматизована; низько-, середньо-, та високотехнологічна);

  • за умовами праці (стаціонарна і нестаціонарна; надземна і підземна; приваблива і неприваблива; вільна і регламентована).

  • за регламентацією та інноваційністю (регламентована, інноваційна, духовна).

    1. Економіка праці в системі наук.

Економіка праці межує з таким науками: економічна теорія, соціологія і психологія праці, наукова організація праці, управління персоналом, техніка безпеки, охорона праці, демограція, соціальна політика, трудове право, економіка підприємств, економіка освіти.

    1. Історична довідка: трудовий напрямок економічної думки.

Етапи:

  1. останні 10 років 19 ст. – 20-ті рр. 20 ст. – відгалуження економіки праці як самостійної науки. З’являється психотехніка, психофізіологія, гігієна праці;

  2. 20-60 рр. 20 ст. – Захід (ринок праці, Пол Дуглас) та СРСР (Струмілін (класифікація професій, заперечення зрівнялівки в оплаті праці, перспективний плановий баланс праці), Гаст’єв (організатор інституту праці, засновник школи наукової організаці праці), Керженцев (досліджував техніку управління)

  3. 60-70 рр. 20 ст. – зовнішнє середовище, поняття «людські ресурси» та «людський капітал»

  4. 90 рр. 20 ст і сьогодні– інформаційна революція, відбуваються дослідження та розвиток концепцій людського капіталу, інтелектуального капіталу, соціальнокок-лу, менеджмментк-лу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]