Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology 14.07.06.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які підходи використовуються при вивченні історії соціології?

  2. Чому саме в 30-40-ві роки XIX ст. виникла соціологія як окрема суспільствознавча наука?

  3. Які основні періоди історії соціології можна виділити? У чому їх особливості? З прізвищами яких учених та їх працями ці періоди пов’язані?

  4. Який учений упровадив термін „соціологія”? Як він називав науку про суспільство до цього? Чому?

  5. Які науки справили вплив на формування предмета соціології? Яке значення це мало для соціології?

  6. Які дослідження в галузі емпіричної соціології на початку XX ст. сприяли її подальшому розпитку?

  7. Які основні теорії сучасної соціології ви знаєте? У чому їх сутність?

Проблемні питання, вправи та завдання

  1. Необхідність виникнення соціології в 30-40-ві роки XIX ст. була пов’язана із суспільними потребами. А чи існувала для цього можливість? На якій основі стало можливим виникнення цієї науки?

  2. Які причини сприяли розвитку емпіричної соціології? Яке зна­чення мав для розвитку соціологічної науки інтенсивний розвиток емпіричних досліджень?

  3. У „Курсі позитивної філософії” О.Конта подана ієрархія основних наук: математика – астрономія – фізика – хімія – біологія – соціологія. Учений уважав, що соціологія ґрунтується на законах біології і без них неможлива, але вона має понад усе щось своєрідне, що видозмінює вилив цих законів та випливає із взаємодії індивідів, ця взаємодія особливо ускладнюється в людському роді внаслідок впливу кожного покоління на наступне. У чому полягає новизна цього положення? Як Конт розумів специфіку соціологічного підходу до суспільства?

  4. Як би ви пояснили відому формулу Е.Дюркгейма: „Соціальні факти треба розглядати як речі”?

  5. Скажіть, з точки зору якої теорії, що дуже популярна в сучасній соціології, можна розглядати вислів відомого американського вченого Н.Дж.Смелзера: „Люди не реагують безпосередньо на діяння зовнішнього світу подібно до жаби, яка автоматично викидає язик, коли чує дзижчання мухи. Замість цього люди надають певні значення стимулам, що отримують, і реагують найбільше на ці значення або стимули, а не на самі стимули. Серед символів, на які реагують люди, можуть бути слова, предмети, дистанція, на якій спілкуються люди, вирази їх обличчя та вчинки...” Як називається ця теорія? У чому полягала найбільша її цінність для соціології?

  6. У чому криються особливості трактування соціального конфлікту в працях, з одного боку, західних соціологів (Дарендорфа, Турена та ін.) і, з другого боку, марксистськи орієнтованих учених? Які розуміння конфлікту вам здаються більш обґрунтованими?

  7. Використовуючи словник „Современная западная соціологія” (М., 1990) або іншу довідкову літературу, зробіть аналіз „географії” поширення соціології в сучасному світі. Випишіть у таблицю назви країн і прізвища соціологів, які там працюють. Де, на ваш погляд, найбільше уваги приділяється розвитку цієї науки? Як ви вважаєте, чому це так?

  8. Використовуючи словник „Сучасна західна соціологія” або іншу довідкову літературу, випишіть назви основних соціологічних теорій та концепцій, які, на ваш погляд, ще не викликали інтересу в нашій країні. Запишіть основні положення цих теорій та концепцій, а також прізвища соціологів, що їх розвивали чи розвивають.

  9. Проаналізуйте зміст соціологічних журналів, що видаються в Києві та Москві („Філософська та соціологічна думка”, „Социологические исследования”). У якій мірі в них знайшли відображення проблеми історії соціології? Доберіть матеріали про творчість того чи іншого соціолога, підготуйте реферат, присвячений цьому соціологу. Подайте в ньому деякі біографічні дані, наведіть назви основних праць, охарактеризуйте внесок цього соціолога в розпиток соціологічної науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]