Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology 14.07.06.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

4.3. Проблеми та труднощі сучасної сім’ї

Розглядаючи сучасну сім’ю, необхідно відзначити, що її розвиток пов’язаний з цілим рядом проблем і труднощів, характерних для інституту сім’ї в різних суспільствах і країнах. Деякі науковці пишуть не просто про ці складності чи навіть кризу сім’ї, а про те, що йде її відмирання. Що це за проблеми, які дозволяють говорити про кризу сучасної сім’ї? Українські аналітики вирізняють кілька чинників, які актуалізували труднощі розвитку сучасної української сім’ї43.

Чинники загострення проблем формування та розвитку сімей

  • Глобальні процеси індустріального розвитку та урбанізації;

  • поступове звільнення сім’ї від виконання виробничої функції;

  • відокремлення дорослих одружених дітей від батьків, зумовлене економічними, культурними, психологічними чинниками, спричинили формування тенденції до поширення простих сімей, які складаються з шлюбної пари і дітей;

  • збереження практика спільного проживання дорослих дітей та одного із самотніх батьків подружжя, що пов’язано як із шлюбно-сімейними традиціями, так і з проблемами з житлом, низькими рівнями пенсійного забезпечення, розвитку інфраструктури та сервісу для літніх людей;

  • практично перестали діяти такі економічні чинники багатодітності, як потреба в робочих руках для селянських господарств та матеріальне забезпечення в старості;

  • масове залучення жінок у суспільне виробництво, їх освітні, професійні та громадські інтереси стали конкурувати з дітородними орієнтаціями, що зумовило малодітність та бездітність;

  • стрімке падіння рівня життя населення України й формування глибокого розриву між існуючими стандартами рівня життя й його реальним рівнем призвели до того, що реалізацію дітородних орієнтацій на дводітність 80% молодих подружжів пов’язують із необхідністю створення умов для забезпечення належного рівня доходів, близько двох третин – окремої квартири.

Одною з поширених „хвороб” сучасної родини залишаються конфлікти всередині сім’ї. Існують різні причини, що їх викликають.

По-перше, це розходження поглядів членів сімї (батьків, дітей) на різні проблеми повсякденного життя, цінності та норми, що обирає для себе кожна людина в процесі соціалізації. Спеціальні дослідження показують, що це такі проблеми та цінності, як діти та їх виховання, взаємовідносини між подружжям, стосунки з батьками чоловіка або дружини, розподіл домашніх обов’язків, влади в сім’ї, фінансів тощо.

По-друге, це порушення спілкування між подружжям, зумовлене емоційною неврівноваженістю, критичним ставленням до інших людей, прагненням до владарювання, підозрілість та інші соціально-психологічні фактори, які створюють несприятливий соціально-психологічний клімат у сім’ї.

По-третє, конфлікти в сім’ї можуть бути викликані такими явищами, як низький рівень розвитку культури подружжя або одного з них, ревнощі, алкоголізм, наркоманія, низький рівень сексуальної культури, подружня невірність тощо.

Найпоширенішим і найнебезпечнішим „ворогом” сім’ї є алкоголізм. Дослідження показують, що чоловічий алкоголізм (більш поширений, ніж жіночий) і ті явища, які він провокує (жорстокість, подружня невірність, імпотенція тощо) обумовлюють більшу кількість розлучень з ініціативи жінок. Не менш небезпечний і жіночий алкоголізм, який підвищує ймовірність народження дитини з ураженнями нервової системи, затримкою її розумового розвитку. За даними соціологічного моніторингу, зовсім не вживає алкоголю майже п’ята частина населення України (10% чоловіків і 28% жінок). Частіше як раз на тиждень це роблять близько 7% (13% чоловіків і 2% жінок).

На думку деяких учених, однією з дуже поширених проблем, що призводить до розпаду сімей і, у певному розумінні, стала причиною кризових явищ в інституті сім’ї, є сексуальна невідповідність і сексуальна неграмотність чоловіків і жінок. Д.Карнегі наводить кілька висловлювань спеціалістів, які підтверджують це. Один із них, наприклад, відзначає, що більшість чвар у подружньому житті має своїм джерелом сексуальну несумісність.У будь-якому випадку, на розходження, що зникають з інших причин, найчастіше не звертали б уваги, якщо б сексуальні стосунки були задовільними.

Неможливість розв’язання мирним шляхом конфлікти в сім’ї призводять до її розпаду, до розлучень, що стають зараз дуже поширеним явищем у більшості країн. Найчастіше вони дозволені законом: спостерігається значне спрощення процедури розлучення навіть у країнах із сильними релігійними традиціями.

На думку американських соціологів – спеціалістів з проблем сім’ї, причинами кризи сучасної сім’ї та збільшення розлучень є: зміна функцій сім’ї: деякі традиційні функції сім’ї, що були її суверенним надбанням (виховання дітей, задоволення потреб у харчуванні тощо), цілком або частково перейшли до інших соціальних інститутів і служб; значне збільшення кількості працюючих жінок у всіх країнах світу, що призводить до зменшення їх залежності від чоловіка; зниження впливу батьків на вибір чоловіка (дружини), внаслідок чого знизився шлюбний вік і збільшилась кількість „скороспілих” шлюбів. Має місце значна зміна ставлення до розлучень з боку суспільства, а також зниження релігійних і соціальних санкцій проти розлучення. Широко поширилася „філософія особистого щастя”, шлюб став сприйматися не як сукупність взаємних прав та обов’язків, а, насамперед, як шлях до щастя та задоволеності спільним життям. Проаналізувати рівень розлучень в окремих країнах дозволяють дані, наведені в таблиці далі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]