Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sociology 14.07.06.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Розділ II. Методологія та методика соціологічних досліджень і. Соціологічне дослідження, принципи його організації та проведення

1.1. Сутність та різновиди соціологічних досліджень

Основним джерелом інформації про соціальні явища та процеси є емпіричні соціологічні дослідження. Нині це поняття знайоме майже кожній дорослій людині. Про соціологічні дослідження ми чуємо з передач радіо, екранів телевізорів, виступів політичних і громадських діячів, читаємо в пресі, До них звертаються тоді, коли іншим шляхом неможливо отримати інформацію, наприклад, при вивченні громадської думки, впливу тих чи інших факторів (соціально-демографічних, політичних та ідеологічних поглядів, інтересів і здібностей тощо).

На позицію людини в суспільстві, її активність, ставлення до різних соціальних явищ і процесів тощо. Про практику отримання соціологічного знання, її технології йдеться в даному розділі посібника.

Соціологічне дослідження − певна система теоретичних та емпіричних процедур, що дозволяють отримати достовірні знання про той чи інший процес або явище суспільного життя. За своїм характером, метою і призначенням соціологічні дослідження бувають різними.

Залежно від глибини аналізу розрізняють розвідувальні, описові та аналітичні дослідження.

Розвідувальне (пілотажне, зондувальне, пробне) дослідження використовується або в роді попереднього етапу складних досліджень, або для отримання оперативних соціологічних даних; охоплює невелику кількість обстежуваних і проводиться за спрощеною програмою.

Описове дослідження проводиться за достатньо повною програмою і передбачає отримання досить важливих відомостей про те чи інше явище.

Аналітичне дослідження − найважливіший вид дослідження, у ході якого не просто отримується інформація, а виявляються причинно-наслідкові зв’язки та відношення.

Залежно від того, у статиці чи динаміці вивчається предмет або явище, розрізняють одноразові, повторні та панельні дослідження.

Одноразові дослідження здійснюються для вивчення певної проблеми і більше не повторюються (якщо навіть і буде досліджуватися ця тема, це буде зроблено на основі нової програми).

Повторне дослідження проводиться за однією й тією ж самою програмою через певні проміжки часу протягом певного, іноді тривалого періоду.

Панельне дослідження − особливий вид повторного дослідження, який передбачає кількаразове вивчення членів однієї і тієї самої вибіркової сукупності (панелі) через задані проміжки часу.

Залежно від мети та результатів розрізняють прикладні та теоретичні дослідження.

Прикладне дослідження має результатом конкретну програму дій, котрі дозволяють ефективно вирішувати проблему, що вивчалася.

Пізнавальне (теоретичне) дослідження має на меті отримання інформації про той чи інший об’єкт або явище.

Соціологічні дослідження здійснюються в певному порядку.

Етапи соціологічного дослідження

1. Складання програми дослідження.

2. Розробка методики, техніки дослідження, тобто сукупності певних способів і прийомів раціонального використання тих чи інших методів отримання інформації. Вони включають у себе:

а) методи збирання, фіксації та перевірки даних;

б) методи систематизування та аналізу цих даних.

3. Визначення об’єкта дослідження та одиниць вивчення.

4. Збирання емпіричних даних.

5. Обробка отриманого матеріалу.

6.Аналіз результатів дослідження, їх узагальнення, розробка рекомендацій щодо практичного їх використання. Оформлення звіту.

Програма соціологічного дослідження − це документ, у якому викладені мета дослідження, загальна концепція, гіпотези, обґрунтовуються методологічні підходи та методичні прийоми вивчення предмета дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]