Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 6. Кінцеві результати діяльності аграрного підприємства

Поняття валової продукції сільського господарства та сільськогосподарського підприємства. Необхідність та методика визначення валової продукції у натуральній та вартісній формі, за собівартістю, у цінах реалізації, у співставних (2000 р.) цінах. Динаміка валової продукції, причини зниження.

Поняття та значення для економіки підприємства товарної продукції. Вартісна оцінка товарної продукції. Визначення рівня товарності сільськогосподарської продукції. Основні чинники, що впливають на товарність сільськогосподарської продукції.

Кінцева продукція аграрних підприємств і агропромислових формувань: поняття, значення, методика визначення.

Реалізація – кінцева стадія сільськогосподарського виробництва. Особливості реалізації сільськогосподарської продукції на сучасному етапі розвитку України. Шляхи удосконалення каналів реалізації.

Сучасний механізм розподілу валового продукту аграрних підприємств. Фонди відшкодування, споживання, нагромадження, резервний.

Прибуток як найважливіший кінцевий результат діяльності підприємства. Методика визначення валового доходу (чистої продукції) підприємства згідно з Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”. Методика визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню.

Тема 7. Земельні ресурси та їх використання

Поняття та значення ресурсного, виробничого і стратегічного потенціалів АПК. Земля – основний засіб виробництва в сільському господарстві. Земля як предмет і засіб праці. Особливості землі як засобу виробництва. Види родючості ґрунтів.

Склад земельного фонду України у відповідності із “Земельним кодексом України”, розподіл земельного фонду за землекористувачами. Землезабезпеченість та її динаміка. Екологічний стан земель України.

Поняття і структура сільськогосподарських угідь. Земельна реформа як складова економічної реформи України. Поняття, етапи, порядок проведення земельної реформи. Реформування земельних відносин на сучасному етапі. Особливості нового етапу земельної реформи. П’ятий Земельний Кодекс України.

Поняття земельного кадастру, його складові частини. Кількісна, якісна і економічна оцінка земель. Вартісна оцінка земель у світлі закону України “Про вартість землі” та Земельного кодексу України.

Поняття ринку землі і можливості завершення його формування в Україні. Проблеми застави земельної ділянки.

Економічний зміст і методика визначення показників інтенсивності та економічної ефективності використання земельних ресурсів із урахуванням екологічних аспектів.

Основні напрями раціонального використання земельних ресурсів України, особливості на радіоактивно забруднених територіях.

Тема 8. Трудові ресурси та продуктивність праці

Особливості праці у сільському господарстві. Поняття трудових ресурсів. Структура трудових ресурсів, динаміка і показники їх використання. Забезпеченість трудовими ресурсами. Сезонність використання трудових ресурсів в аграрних підприємствах і шляхи її подолання. Постійні, тимчасові, сезонні працівники.

Відносне і абсолютне зменшення населення і працівників. Показники використання трудового потенціалу. Вплив трудозабезпеченості і якісного складу працівників на ефективність виробництва. Економічний зміст показників використання трудових ресурсів.

Ринок праці, попит та пропозиція на трудові ресурси. Шляхи підвищення ефективності використання трудових ресурсів України в ринкових умовах. Соціальний захист селян. Стратегія подолання бідності в Україні.

Поняття продуктивності праці в сільському господарстві. Система показників продуктивності праці і методика їх визначення. Проблеми підвищення продуктивності праці і зниження трудомісткості в сільському господарстві на сучасному етапі. Значення підвищення продуктивності праці у розв’язанні економічних і соціальних проблем. Співвідношення темпів зростання продуктивності і оплати праці та його економічні наслідки.

Основні фактори підвищення продуктивності праці. Підвищення родючості землі і врожайності сільськогоспо­дарських культур та продуктивності тварин. Раціональне використання виробничих ресурсів, досягнень науково-технічного прогресу і передового досвіду. Впровадження комплексної механізації та електрифікації сільськогоспо­дарсь­кого виробництва, ресурсо-, енерго-, екологозберігаючих технологій. Стимулювання матеріальної зацікавленості у результатах праці, поліпшення умов праці та побуту. Підвищення кваліфікації кадрів і зміцнення дисципліни праці. Вдосконалення форм організації праці і виробництва. Соціально-економічні фактори підвищення продуктивності праці. Ринковий механізм як фактор підвищення продуктивності праці.

Поняття продуктивності у розвинутих країнах. Мета та складові руху за продуктивність.