Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 18. Якість продукції аграрного підприємства

Зміст поняття “якість продукції”. Значення якості продукції для підвищення ефективності виробництва. Закон зростаючих потреб і якість продукції. Особливості споживчих властивостей сільськогосподарської продукції та її розмежування на кінцеву, проміжну і сировинні ресурси.

Поняття показника якості і його рівня. Характеристика біологічних показників якості, показників технологічності, надійності, транспортабельності, безпеки, естетичності та ін.

Методи визначення якості продукції: органолептичний, лабораторний, економіко-статистичний. Характеристика якості основних видів сільськогосподарської продукції. Вплив якості продукції на кінцеві результати виробництва аграрних підприємств.

Напрями забезпечення конкурентоспроможності товарів за якістю. Функціональний аспект якості. Управління якістю і сучасні тенденції його розвитку в країнах з розвинутою ринковою економікою. Резерви підвищення якості продукції рослинництва і тваринництва. Посилення матеріальної зацікавленості і відповідальність за якість продукції.

Якісна сільськогосподарська продукція – це екологічно чиста продукція. Стандартизація продукції, її суть і значення для підвищення якості. Поняття стандарту на продукцію. Види стандартів та їх характеристика. Відповідність української продукції вимогам євростандартів.

Поняття сертифікації продукції. Обов’язкова і добровільна сертифікація. Сертифікація якості продукції та її значення для виходу підприємств на міжнародний ринок, для вступу України до СОТ та ЄС [2]. Стандарти серії ISO 9000 та 14000.

Тема 19. Конкуренція в аграрному секторі

Поняття конкуренції, її особливості у сільському господарстві. Позитивні та негативні сторони конкуренції. Види конкуренції.

Методи конкуренції. Економічні форми конкурентної боротьби. Цінова та нецінова конкуренція. Види нецінової конкуренції. Конкуренція як механізм контролю на ринку продовольства. Особливості конкуренції на екологічно нестабільних територіях, в зоні радіаційного забруднення.

Концентрації конкуренції. Порівняльні переваги, конкурентний перетин, конкурентні переваги, сили конкуренції, конкурентна позиція, частка на ринку, конкурентна стратегія. Аналіз конкуренції за М. Портером:

  1. Майбутні цілі.

  2. Припущення.

  3. Поточна стратегія.

  4. Можливості.

П’ять сил конкуренції за М. Портером. Загальні стратегії за М. Портером: лідерство у зниженні витрат, диференціація, фокусування.

Державна програма демонополізації економіки та розвитку конкуренції. Оцінка конкурентоспроможності підприємства.

Для спеціальностей 6.050 200 “Менеджмент організацій”, “Менеджмент ЗЕД”, “Облік і аудит, фінанси”:

Тема 20. Економіка рослинництва

Значення, склад, стан і завдання розвитку галузей рослинництва в сучасних умовах. Ринок зернових культур. Значення галузі зернового господарства, структура, розміщення і сучасний рівень розвитку, попит і пропозиція на ринку зерна, екологічні аспекти виробництва, шляхи зростання ефективності, можливості виходу на ринки ЄС.

Ринок технічних культур (цукрових буряків, льону, хмелю, соняшнику). Значення галузі, сучасний рівень розвитку, попит і пропозиція, особливості виробництва в умовах екологічної нестабільності, шляхи зростання ефективності. Можливості виходу на ринки ЄС.

Ринок картоплі і овочів. Значення, сучасний рівень розвитку, попит і пропозиція, шляхи зростання ефективності. Екологічні аспекти виробництва і зберігання.

Ринок кормових культур. Кормова база та її значення у розвитку тваринництва. Джерела кормових ресурсів. Польове кормовиробництво та виробництво кормів з природних кормових угідь. Попит і пропозиція на ринку кормів. Еколого-економічна ефективність кормових культур та угідь. Шляхи її зростання.

Особливості ведення галузі рослинництва в умовах екологічної та економічної нестабільності. Шляхи зростання еколого-економічної ефективності рослинництва в сучасних умовах.