Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Передмова

У сучасних ринкових умовах ми всі повинні бути обізнаними в економіці. Наймаючись на роботу, створюючи власний бізнес, купуючи товари, отримуючи заробітну плату чи стипендію, ми щоденно займаємося практичною економікою. Знання конкретної економіки нам потрібно як споживачам продукції і як громадянам. Для майбутніх менеджерів, економістів, спеціалістів з обліку і аудиту, фінансистів «Економіка підприємства» – одна із базових професійних дисциплін, або, кажучи зовсім коротко, фундаментальних. І звичайно ж «будинок» спеціальних знань та вмінь цих фахівців буде надійним та потужним тільки за умови дійсно могутнього «фундаменту». Саме на формування широкого кола знань та умінь з економіки підприємства спрямовано даний посібник.

Останнім часом в Україні з’явилось чимало підручників та посібників з економіки. У своїй роботі я керувалась головним принципом – найскладніші речі донести до читача зрозуміло і за можливістю цікаво. Крім того, мабуть у житті кожної людини настає час, коли виникає бажання поділитися набутим досвідом. Моя мета – допомогти кожному бажаючому зрозуміти, що економіка – це цілий світ: яскравий, живий, цікавий і такий необхідний у сучасному житті не тільки спеціалістам-економістам, але і кожному громадянину.

Посібник відповідає типовій програмі дисципліни, при цьому основну увагу приділено питанням, які недостатньо або зовсім не висвітлені у вже відомих виданнях. Це стосується, насамперед, екологічних аспектів проблем, що вивчаються, таких тем, як: конкуренція в АПК, економіка рослинництва і тваринництва, підприємство, інфраструктура, ефективність ресурсозберігаючих технологій. Крім того, значна увага приділяється методиці викладання дисципліни та активізації навчання, методиці розробки інвестиційних проектів. Заради полегшення роботи з книгою використано багато спеціальних прийомів: рисунки, таблиці, питання для обговорення, глосарій, тести і, що особливо важливо, приклади вирішення навчальних завдань та оцінка отриманих результатів. У додатках можна знайти статистичні дані з аграрної економіки за останні 5–10 років. В цілому ж у посібнику наведений весь комплекс методичних матеріалів до дисципліни «Економіка підприємства» від робочої програми до рекомендацій по написанню курсової роботи та проведенню виробничої практики. Маю надію, що студенти, викладачі, аспіранти, наукові та практичні працівники – кожен знайде для себе корисну та цікаву інформацію, викладену у доступній формі.

Глибоку вдячність хочу висловити моїм Вчителям: професору І.В. Поповичу, студенткою якого я була і «Методика економічних досліджень» якого стала настільною книгою ще з часів студентства, на практичній роботі, а пізніше і в аспірантурі; особлива подяка професору, академіку УААН В.Г. Андрійчуку, який є Вчителем для багатьох представників нинішнього покоління економістів-аграрників і який зумів першим, використавши власний досвід та світові надбання щодо наукової та навчальної літератури в галузі аграрної економіки, створити посібник і підручник з економіки аграрного підприємства за світовими стандартами.

Щиро дякую рецензентам посібника: доктору економічних наук, професору В.В. Зіновчуку; доктору економічних наук П.К. Канівському; доктору економічних наук, доценту І.О. Соловйову, слушні зауваження яких були враховані у процесі роботи над книгою.

І, нарешті, не можу не подякувати моїм рідним та близьким за їх розуміння та щиру підтримку моєї праці, а також моїм аспірантам та студентам, які з нетерпінням чекали на завершення цієї роботи.