Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 9. Основні фонди та виробнича потужність

Економічна суть та значення виробничих фондів аграрних підприємств: поняття, класифікація.

Поняття, склад і структура основних виробничих фондів. Місце основних і оборотних фондів у формуванні собівартості продукції аграрних підприємств. Невиробничі основні фонди сільськогосподарських підприємств. Нормативні потреби в основних виробничих фондах сільськогосподарського призначення.

Характерні відмінності основних фондів в аграрних підприємствах різного виробничого напряму та необхідність їх раціонального поєднання.

Грошова оцінка основних засобів за первісною (початковою), справедливою, відновною, залишковою і ліквідною вартістю. Поняття балансової та первісної вартості. Досягнутий рівень забезпеченості аграрних підприємств основними фондами. Фізичне та моральне зношення основних засобів. Визначення ступеня морального зношення першого і другого роду. Поняття амортизації і необхідність її нарахування. Методи нарахування амортизації. Визначення балансової вартості груп основних фондів на початок звітного періоду. Індексація основних фондів і особливості їх відтворення за умов інфляції.

Поняття виробничої потужності підприємства. Визначення виробничої потужності сільськогосподарського підприємства. Коефіцієнт використання потужності і фактори його підвищення.

Шляхи поліпшення використання основних фондів. Удосконалення форм власності й оренда основних засобів. Раціональне співвідношення основних і оборотних фондів. Удосконалення структури основних фондів. Підвищення якості засобів виробництва і зниження цін на них. Зниження матеріаломісткості. Режим економії і матеріальної зацікавленості при використанні фондів. Розвиток ринку засобів виробництва [2].

Тема 10. Матеріальні ресурси підприємства та ефективність їх використання

Поняття матеріальних ресурсів підприємства. Функціональне призначення матеріально-речових елементів основних виробничих фондів. Енергетичні ресурси аграрного підприємства – розміри, структура, показники. Ефективність використання енергоресурсів сільськогосподарського підприєм­ства в ринкових умовах.

Проблема енергоносіїв та її загострення, можливі підходи до розв’язання цієї проблеми в Україні. Запровадження енергозберігаючих технологій.

Комплексна механізація і автоматизація виробництва. Поняття системи машин у сільському господарстві, вимоги до системи машин. Показники ефективності використання техніки в сільському господарстві, методика їх розрахунку.

Концепція забезпечення аграрного сектору технікою в умовах ринку. Ринок техніки, що була у користуванні. Шляхи підвищення ефективності використання техніки в ринкових умовах.

Сільське господарство як транспортоємна галузь. Значення і види транспорту, що використовується в аграрних підприємствах. Раціональне співвідношення між окремими видами транспорту.

Техніко-економічні показники використання транспорту в сільському господарстві, методика їх визначення. Шляхи поліпшення використання транспорту. Еколого-економічний аспект використання техніки у сільському господарстві.

Виробничі будівлі і споруди аграрних підприємств, їх значення, загальна характеристика, методика визначення показників ефективності використання.