Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 6. Кінцеві результати діяльності аграрного підприємства

Методичні поради до вивчення теми

Важливість даної теми зумовлена значенням понять валової і товарної продукції, прибутку для діяльності сільськогосподарського підприємства. Розпочати вивчення теми потрібно із визначення валової продукції сільського господарства та сільськогосподарського підприємства. Пояснити, для чого потрібно оцінювати валову продукцію у вартісному та натуральному виразах. Звернути увагу на важливість визначення валової продукції за собівартістю (для розрахунку чистої продукції або валового доходу) та за співставними цінами (для оцінки в динаміці, для визначення рівня продуктивності праці). Важливо зробити аналіз динаміки виробництва валової продукції та причин зниження її виробництва за останні роки. Слід звернути увагу слухачів, що в Україні при визначенні валової продукції має місце так званий повторний рахунок, розмір якого безпосередньо залежить від обсягу продукції власного виробництва, яка спожита на виробничі цілі у даному підприємстві, наприклад, корми, насіння, гній.

За методикою ООН – ФАО у розвинутих країнах розрізняють такі показники валової продукції:

  • зібрана продукція;

  • загальний обсяг виробництва продукції (за своїм змістом це поняття тотожне нашій валовій продукції);

  • валове виробництво сільськогосподарської продукції.

Важливо також приділити увагу поділу сільськогосподарської продукції на взаємодоповнюючі, неконкуруючі та конкуруючі види. В умовах зростання конкуренції та становлення ринкових відносин розуміння такої класифікації сприятиме зростанню ефективності виробництва.

Далі дати визначення та розкрити значення товарної продукції для зростання ефективності аграрного підприємства. Пояснити, що розмір товарної продукції може бути більшим від валової за рахунок закупок її у населення і реалізації підприємством. Розкрити суть показника рівня товарності.

Дати визначення та розкрити значення кінцевої продукції аграрного підприємства та агропромислового формування.

Доцільно приділити увагу різниці в поняттях кінцевої, валової і товарної продукції. Розглянути методику визначення кінцевої продукції окремого підприємства та АПК в цілому.

Результати кінцевої фінансової та економічної діяльності сільськогосподарських підприємств багато в чому визначаються об’ємами і кількістю реалізованої продукції. Слід звернути увагу слухачів, що за останні роки в Україні змінилися канали реалізації сільськогосподарської продукції: зникли традиційні і з’явились нові. Так, замість майже 90 % держзамовлення, яке було у радянські часи, залишилась тільки державна закупівля зерна Державною акціонерною компанією ДАК “Хліб України” (приблизно 2–3 % від усього проданого зерна). Поряд з цим функціонують такі канали реалізації сільськогосподарської продукції, як продаж на продовольчих ринках; бартерний обмін; реалізація на біржах, ярмарках, аукціонах, через мережу фірмових магазинів, через оптових посередників; на оплату праці населенню; в рахунок орендної плати за землю та майно тощо. Доцільно звернути увагу студентів на успішність функціонування в розвинутих країнах такого каналу реалізації, як продаж через систему INTERNET з використанням комп’ютерної мережі та мобільного зв’язку.

Слухачі мають усвідомити, що згідно з Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” категорія валового доходу за своїм змістом відповідає поняттю чиста продукція. Для її визначення необхідно до валової продукції за собівартістю (код 110 довідки 1 річного звіту) додати суму перевищення (прибуток) грошової виручки від реалізації продукції у звітному році над собівартістю цієї продукції (код 120), відняти збиток від реалізації продукції, за якою грошова виручка була меншою від її собівартості (код 130), відняти усі витрати звітного року, окрім оплати праці і відрахувань на соціальні заходи (код 160).

Важливо також усвідомити основні фактори, які визначають розмір чистої продукції як основного джерела розширеного відтворення.

Одним із найважливіших показників кінцевої діяльності підприємства залишається прибуток.

Доцільно опрацювати Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” (статтю 4 “Валовий дохід”). Важливо засвоїти методики визначення валового та операційного прибутку, прибутку від звичайної діяльності до і після оподаткування, чистого прибутку.