Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Показники інтенсивності використання земельних ресурсів підприємства

Показники

Значення показника

1

2

3

1

Рівень господарського використання земель,  %

2

Рівень розораності земель,  %

3

Рівень меліорованості земель,  %

4

Питома вага інтенсивних культур у загальній посівній площі,  %

1. Рівень господарського

використання земель,  % =

=  100 %.

2. Рівень розораності земель =

=  100 %.

3. Рівень меліорованості земель =

=   100 %.

4. Питома вага інтенсивних культур

у загальній посівній площі =

=  100 %.

До інтенсивних культур відносять хміль, льон, цукровий буряк, соняшник, тютюн, картоплю, овочі, коноплю, кормовий буряк, кукурудзу на зерно. Розмір їх площ наведений у

формі 9-АПК “Виробництво і собівартість продукції рослинництва” у графі 1. Ці культури потребують значних витрат коштів та праці на їх вирощування і дають (за умови ефективного, некризового господарювання) значні прибутки підприємству.

Для визначення загальної посівної площі необхідно підсумувати площі посіву (у річному звіті – зібрану площу, форма 9-АПК) усіх культур, які вирощуються даним підприємством.

Оцінка отриманих результатів. Чим більше значення усіх наведених вище показників, тим інтенсивніше використовуються земельні ресурси підприємства, що не тотожне зростанню їх ефективності. Наприклад, не можна стверджувати, що високий рівень розораності земель свідчить про їх ефективне використання. Так, в Україні у середньому цей рівень за останні десятиріччя становив 82 % і був одним із найвищих у світі. Скоріше, це свідчення надзвичайно інтенсивної, нераціональної експлуатації земель – найбільшого нашого національного багатства, оскільки зростання рівня розораності означає зменшення площ сіножатей та пасовищ, а значить і зменшення можливостей отримати дешеву тваринницьку продукцію.

Завдання 7.3. Користуючись бухгалтерським звітом підприємства, визначити натуральні та вартісні показники ефективності використання земельних ресурсів.

Вихідна інформація. Для визначення урожайності основних сільськогосподарських культур доцільно скористатись формою 9-АПК річного звіту, графа 2 “Збір продукції з 1 га, ц”, починаючи з коду 0255. Для визначення валового виробництва основних культур – та ж сама форма річного звіту, графа 1 “Збір продукції – всього, ц – по рослинництву та формою 13-АПК, графа 1, починаючи з коду 230 – по тваринництву. Для визначення об’єму виробництва м’яса усіх видів необхідно додати прирости живої ваги по кожному виду тварин на відгодівлі.

Інформацію про площі ріллі та сільськогосподарських угідь можна взяти із таблиці 7.1 або з розділу 7 “Землекористування” річного звіту. Дані про валову продукцію у співставних цінах наведені у формі 6-АПК річного звіту, про валовий дохід – у довідці 1 до форми 6-АПК, про прибуток – у формі 7-АПК, код 0510 – від графи 4 відняти дані графи 5.

Грошова оцінка земель України у розрізі областей наведена у додатку 3. За відсутності цієї інформації по вашому господарству можна скористатись даними додатку 3 для приблизного визначення землевіддачі.

Методика виконання. Результати розрахунків доцільно розмістити у таблиці 7.3.

Таблиця 7.3