Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 13. Ефективність діяльності аграрного підприємства та оцінка його ринкової позиції

Методичні поради до вивчення теми

Проблема ефективності упродовж багатьох десятиріч залишається ключовою у розвитку економіки не тільки аграрного сектору, але і всієї країни. Розпочати вивчення цієї теми необхідно із з’ясування суті ефективності як економічної категорії, яка відображає дію об’єктивних економічних законів і визначається результативністю виробництва.

Найбільш повно теоретико-методичні та прикладні аспекти ефективності діяльності аграрних підприємств вперше викладені у монографії професора Андрійчука В.Г. [3]. Всебічний і детальний аналіз зарубіжних і вітчизняних публікацій щодо цієї проблеми та оригінальні авторські розробки дають можливість глибоко засвоїти цю надзвичайно важливу тему.

Ефективність – це загальнонаукове поняття, яке в економіці трансформувалося у поняття економічної ефективності, що виявляється у наступному: при її визначенні порівнюється економічний ефект саме від економічної діяльності з витраченими на її одержання економічними ресурсами [3]. У сучасних умовах для України зростання економічної ефективності – це єдино вірний шлях зростання обсягів виробництва продукції кожної галузі економіки, зокрема аграрної, підвищення добробуту населення країни.

Важливо розкрити суть відомого у світі оригінального напрямку дослідження ефективності – вчення В. Паретто (1843–1923). Стан економіки, який цей вчений відмічав як ефективний, називають оптимумом (оптимальністю) Паретто.

Надзвичайно велике значення у розвиток теорії ефективності має вклад такого відомого у світі вченого як М. Фарелл, якому належить ідея розробки широко відомого у світі методу визначення ефективності – DЕА, або так званого «аналізу оболонки даних».

Слід відмітити, що у ринкових країнах часто поняття ефективності ототожнюється з терміном «продуктивність». Але метод DЕА передбачає використання цих понять як окремих категорій. Доцільно розглядати продуктивність лише як специфічну форму існування ефективності, а саме: продуктивність та ефективність тільки тоді можна ототожнювати, коли вироблена продукція співставляється із ресурсами. Це – початкова форма ефективності, яка є визначальною також і для її кінцевої форми, коли співвідносяться прибуток із витратами (ресурсами).

Такі методичні підходи можуть бути використані для будь-якої галузі економіки. Але аграрне виробництво має цілу низку особливостей, наприклад, основним засобом виробництва є земля. Для кращого розуміння принципових складових формування ефективності аграрного виробництва доцільно скористатись рис. 13.1.

Рис. 13.1. Принципова схема формування економічної ефективності аграрного виробництва

Стосовно видів ефективності існує багато точок зору. В основному виділяють наступні види:

  • економічна;

  • соціальна;

  • синергічна;

  • еколого-економічна, або екологічна.

Визначення цих видів ефективності наведено у термінологічному словнику до даної теми. Окрім того, особливості визначення екологічної ефективності та її показників детально висвітлені у відповідному розділі посібника.

До головних показників економічної ефективності виробничої діяльності аграрного підприємства (друге питання теми) належать наступні:

1. Прибуток у розрахунку на одну відпрацьовану людино-годину, одну голову тварин, один гектар продуктивної площі (грн):

Прибуток на 1 люд.-год. (гол. тв., 1 га)

=

виручка - повна собівартість .

відпрацьовані люд.-год. або поголів’я тварин, або площа посіву