Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Павловська 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
2.78 Mб
Скачать

Тема 1. Предмет і методи курсу “Економіка підприємства”

Проблема вибору і його економічне значення. Обмежені ресурси: матеріальні – земля або сировина; матеріально-грошові – капітал, людські – праця і підприємницька здатність. Шляхи вирішення основної економічної проблеми – недостачі ресурсів у галузях економіки країни.

Значення та особливості сільськогосподарського виробництва, особливості виробництва продукції з врахуванням екологічних аспектів (у зоні радіаційного забруднення).

Предмет науки. Її місце у системі економічних і спеціальних наук. Завдання курсу “ Економіка підприємства ”.

Методи науки. Загальні та спеціальні. Дедукція та індукція як взаємодоповнюючі методи дослідження. Характеристика спеці­альних методів дослідження економіки підприємства: економіко-статистичного, монографічного, розрахунково-конструктивного, балансового, нормативного, економіко-математичного, експери­ментального, абстрактно-логічного та інших.

Тема 2. Попит та пропозиція на аграрну продукцію в умовах ринку

Поняття ринку, ринкових відносин. Види ринків. Поняття попиту на аграрну продукцію. Вплив технічного прогресу на зростання пропозиції продукції. Зміна попиту і пропозиції на сільськогосподарську продукцію та її наслідки. Взаємозв’язок між попитом, пропозицією і ціною на сільськогосподарську продукцію. Фактори, що впливають на зміну попиту і пропозиції. Формування ціни рівноваги.

Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську про­дукцію. Відносно еластичний, одиничний і відносно нееластичний ціновий попит на продукцію та його вплив на економічний стан аграрних підприємств. Фактори, що формують загальну відносну нееластичність цінового попиту на сільськогосподарську продукцію. Аналіз впливу нееластичності цінового попиту на дохідність аграрних підприємств у сприятливі і несприятливі за погодними умовами роки [2].

Проблема нестабільності доходів виробників продукції довгострокового періоду і причини, що її породжують. Коли­вання об’єму виробництва і внутрішнього попиту. Нестійкий зовнішній попит. Необхідність державної економічної підтримки аграрних товаровиробників.

Тема 3. Підприємство як основна ланка ринкової економіки

Поняття підприємства як самостійного суб’єкта господа­рювання. Умови ефективної роботи підприємств в умовах ринкової економіки. Економічна і соціальна роль підприємства.

Закони України, що регулюють діяльність підприємства: “Про фермерське господарство”, “Про господарські товариства”, “Про кооперацію” а також Господарський кодекс України.

Комплексність організаційного складу підприємства – необхідна умова його конкурентоспроможності і тривалості існування як юридичної особи. Структурні ланки підприємства, що необхідні для реалізації його ринкових функцій та їх характеристика. Кінцева мета діяльності підприємства і необхідність постановки та розв’язання проміжних цілей для її досягнення. Державні та комунальні унітарні підприємства. Підприємства колективної власності.

Загальна характеристика видів підприємств, що діють у сільському господарстві України. Значення малого бізнесу для ефективного функціонування і розвитку ринкової економіки.

Об’єднання як основна організаційна форма діяльності підприємств. Види об’єднань та їх характеристика. Створення і особливості функціонування приватно-орендних підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю, командитних та акціонерних товариств.

Поняття фермерського господарства й економічні засади його функціонування. Законодавчі акти щодо виникнення фермерських господарств в Україні. Раціональні розміри фермерських господарств і проблеми їх розвитку на сучасному етапі. Ефективність фермерських господарств. Напрями перспективної спеціалізації фермерських господарств і шляхи зростання їх ефективності в умовах поглиблення екологічної кризи та з врахуванням входження до ЄС, приєднання до СОТ.

Економічні засади функціонування державних аграрних підприємств і сільськогосподарських кооперативів [2].