Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подходит!!!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Шульга Андрій в’ячеславович – ст. Викладач.

6. Тривалість:

216 годин кредити ESTS – 6. Семестри 5, 6.

10 годин на тиждень. 34 тижня на засвоєння

7. Форми і методи навчання:

лекції, практичні та лабораторні заняття, самостійна робота.

8. Оцінювання:

Контроль знань:

- поточний (опитування, приймання індивідуальних розравхунково- графічних завдань у формі співбесіди перед екраном монітору, тестування)

- підсумковий (залік) у п‘ятому семестрі, іспит у шостому

9. Мова: російська, українська.

1. Ідентифікація.

Гідравліка, гідро- і пневмопривод.

2. Опис. Змістові модулі.

Змістовий модуль 1. Гідростатика. Значення курсу. Основні властивості рідини. Закон Ньютона. В'язкість. Ідеальна рідина. Сили, діючі у рідині. Поняття про тиск. Рівняння Ейлера рівноваги рідини. Основні рівняння гідростатики. Закон Паскаля. Сила тиску на плоскі стінки. Центр тиску. Сила тиску на криволінійні поверхні. Закон Архімеда і основи плавання тіл.

Змістовий модуль 2. Основні рівняння гідродинаміки. Основні поняття кінематики рідини. Рівняння видатку. Диференційні рівняння руху ідеальної рідини. Рівняння Бернуллі для сталого руху ідеальної рідини. Геометричне і енергетичне тлумачення рівняння. Рівняння Бернуллі для потоку в'язкої рідини. Загальні відомості про гідравлічні втрати і види гідравлічних втрат.

Змістовий модуль 3. Рух рідини у трубах. Ламінарний і турбулентний режим. Основи гідродинамічної подібності. Розподіл швидкостей по перетину круглої труби. Втрати напору на тертя по довжині труби. Початкова ділянка потоку. Особливості турбулентного руху рідини. Пульсація швидкостей і тиску. Розподіл швидкостей по перетину. Дотичні напруги в турбулентному потоці. Втрати напору в трубах. Формула Дарсі. Шорсткість стінок. Графік Нікурадзе і Муріна. Причини виникнення місцевих опорів. Основні види місцевих опорів. Коефіцієнт місцевих втрат. Витікання рідини через отвір в тонкій стінці. Витікання рідини через циліндричні насадки. Витікання при змінному напорі.

Змістовий модуль 4. Гідропривод і його елементи. Призначення насосів і гідродвигунів. Класифікація насосів. Схема насосної установки. Основні параметри роботи насосів. Основи теорії лопатевих насосів. Основні рівняння лопатевих насосів. Відцентрові насоси і втрати в ньому. Характеристика відцентрових насосів. Коефіцієнт швидкохідності. Об'ємні насоси. Принцип дії і класифікація. Поршневі насоси. Роторні насоси, їх класифікація і принцип пристрою. Принцип дії об'ємного гідроприводу. Елементи гідроприводу. Класифікація гідроприводів. Схеми гідроприводів. Схеми гідроприводу з замкнутою і розімкнутою циркуляцією. Схеми гідроприводу з дросельним і об'ємним регулюванням.

3.Рівень.

А) Попередні умови: студент повинен володіти знаннями з курсів математики і фізики.

Б) Цілі та завдання:

Ціль: дати студенту уявлення про фізичні явища, що відбуваються при русі рідини і на яких базується робота гідромашин, привчити його до математичного мислення і формального використання математичного апарату, підготувати студента до самостійної виробничої роботи.

Завдання: Знати найважливіші положення вчення про рівновагу і рух рідини, що застосовуються для рішення поодиноких питань на практиці: закон розподілу тиску у спокійній і рухомій рідині, основні рівняння динаміки рідини (рівняння сталості видатку рідини, рівняння Д. Бернуллі), режими руху рідини і основні принципи визначення втрат енергії при русі рідини, закони витікання рідини через отвір і насадки, основи гідравлічного розрахунку трубопроводу і особливості розрахунку його при послідовних і паралельних сполученнях трубопроводу, а також устрій і принцип роботи насосів, гідродвигунів, апаратури управління і інших елементів гідроприводів, принцип роботи гідроприводів, області раціонального застосування, їх технічні і виробничі можливості. Уміти робити вимірювання тиску, видатку і інших параметрів гідравлічних елементів і приладів, проізводити гідравлічні розрахунки, теоретично осмислювати і обгрунтовувати розрахунок, вибір і раціональну експлуатацію трубопровідного і насосно-компресорного обладнання, уміти читати і складати схеми гідроприводів.

В) Бібліографія:

1.Гидравлика, гидравлические машины и гидроприводы: Учебник для машиностроительных вузов /Т.М. Башта, С.С. Руднев, Б.Б. Некрасов и др. – 2-е изд., перераб. – М.: Машиностроение, 1982. – 423 с.

2.Машиностроительная гидравлика. Примеры расчетов /В.В. Вакина, И.Д. Денисенко, А.Л. Столяров – Киев: Вища школа. Головное изд-во, 1986. – 208с.

3.Сборник задач по машиностроительной гидравлике /Д.А. Бутаев, З.А. Калмыкова, Л.Г. Подвидза и др. – 3-е изд., перераб. – М.: Машиностроение, - 1972. – 472 с.

4.Методические указания к проведению лабораторных работ по курсу "Гидравлика гидромашины и гидропривод" (часть II), Донецк, 1986.

4. Обовязкова дисципліна.

5.Викладацький склад:

Гаврилов Віталія Якович, к.т.н., доцент,

Данько Владислав Павлович, асистент.

6.Тривалість:

150 годин, 4,5 кредити ECTS. Семестр 6.

3 години на тиждень, 18 тижнів на засвоєння.

7.Форми та методи навчання:

лекції, лабораторні заняття, самостійна робота

8.Оцінювання.

Контроль знань:

  • поточний (тестування, усне опитування);

  • підсумковий (іспит).

9.Мова:

Українська, російська

1. Ідентифікація.

Технологічні основи машинобудування.

2. Опис. Змістові модулі.

Змістовий модуль 1. Предметна область машинобудування. Виробничий і технологічний процес. Точність у машинобудуванні.

Змістовий модуль 2. Верстати з ЧПК.

Техніко-економічні показники в машинобудуванні.

Розрахунок сили закріплення заготовок.

Змістовий модуль 3. Затискні пристрої заготовок у машинобудуванні. Властивості матеріалів заготовок. Лиття в машинобудуванні. Зборка в машинобудуванні.

Змістовий модуль 4. Іспит машин і складальних одиниць.

З'єднання в машинобудуванні.