Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТЕКОН.Методичка.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
662.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний університет

Кафедра економічної теорії і підприємництва

Методичні вказівки

та плани практичних занять

з дисципліни «Політична економія»

для студентів галузі знань

0305 «Економіка і підприємництво»

(усіх форм навчання)

Кривий Ріг - 2010

Укладачі: Паустовська Т.І., к.е.н., доцент

Андрієвська О.А., викладач

Рецензент: Кравченко Н.В., к.е.н., доцент

Відповідальний за випуск: зав. кафедрою ЕТіП Ковальчук В.А., д.т.н., професор

У методичних вказівках наведені теми, плани практичних занять, питання для самостійного опрацювання, тести, задачі, терміни та поняття, список рекомендованої літератури для вивчення дисципліни «Політична економія».

Розраховано на студентів І курсу усіх форм навчання галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво».

Затверджено на засіданні Схвалено на засіданні

кафедри ЕТіП вченої ради

Протокол №7 економічного факультету

від 29.03.2010 р. Протокол №7

від 15.04.2010 р.

ВСТУП

Політична економія – це перша економічна дисципліна, яку вивчають студенти-економісти КТУ і з якої починається вивчення економічної теорії.

Політекономія – це наука, яка досліджує найбільш глибинне й суттєве в економічних явищах і процесах суспільного життя. Вона, як навчальна дисципліна, має особливе значення для професійного становлення майбутніх економістів, є необхідною і дуже важливою основою формування високоосвічених фахівців економічного мислення сучасного типу. Дає можливість студентам поширити загальноекономічний кругозір, уявлення про закономірності і принципи розвитку ринкової економіки та переходу до ринкового господарювання.

Методичні рекомендації побудовані, виходячи із загального робочого нормативного навчального плану, щоб забезпечити ґрунтовну теоретичну підготовку студентів з політичної економії, націлити їх на творче пізнання законів і категорії цієї науки, закономірностей функціонування і розвитку суспільного виробництва в умовах обмеження ресурсів і управління ними з метою досягнення максимального задоволення потреб людей, в тому числі проблеми, «що, як, для кого і скільки виробляти?»

Слід зазначити, що на практичні заняття відводиться лише 36 годин на весь курс дисципліни політекономія, а при заочній формі навчання – тільки 12 годин. Це означає, що основного значення набуває самостійна робота кожного студента.

Для поглибленого вивчення даної дисципліни, підготовка до практичних занять, написання рефератів і курсової роботи, готуючись до написання контрольно-модульних робіт і здачі екзамену, студентам необхідно використовувати наукові і публікаційні статті в журналах і газетах, монографічну літературу, а також закони і законодавчі акти України з питань економіки і соціальної політики. Це дає студентам можливість зрозуміти взаємозв’язок економічної теорії і практики господарювання.