Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подходит!!!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

А. Формальності, прийняті в Україні щодо прийому студентів

Для здобуття освіти в Україні приймаються іноземці, які мають повну загальну середню освіту.

Іноземці, які навчалися у вищих навчальних закладах зарубіжних країн, приймаються для подальшого здобуття вищої освіти в Україні на підставі документів про наявність завершеного освітньо-кваліфікаційного рівня. Особи, які не мають такої освіти, приймаються для навчання в Україні згідно з вимогами цього Положення.

Для продовження терміну перебування письмові звернення іноземців чи осіб без громадянства та приймаючої їх сторони, не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення строку дії реєстрації, подаються до відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Донецькій області (п. 6 Наказу МВС України від 01.12.2003р. № 1456).

Перелік документів, необхідних для продовження терміну перебування в Україні іноземців чи осіб без громадянства, які прибули з метою навчання:

- письмове звернення вищого навчального закладу із зазначенням її реквізитів подається її представником (при первинному зверненні подаються також документи, що підтверджують факт державної регістрації приймаючої юридичної особи). При цьому, якщо житло у гуртожитку, яке надається іноземцю чи особі без громадянства для подальшого проживання, не належить приймаючій стороні, звернення погоджується за місцем проживання керівництвом житлового органу, організації, якій належить житло;

- письмове звернення іноземця чи особи без громадянства щодо продовження терміну перебування, подається особисто або уповноваженою особою приймаючої сторони;

- паспортний документ іноземця чи особи без громадянства та імміграційна картка (у разі її наявності);

- 6 фотокартки іноземця чи особи без громадянства розміром 3 х 4 см;

  • квитанція про оплату державного мита за продовження терміну перебування (17 грн);

  • квитанції про оплату платних послуг, які можуть надаватися службою Громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 квітня 2003 року N 478 "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися службою громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб" (6.23 грн);

- наявність у іноземця чи особи без громадянства дійсного страхового поліса про надання екстренної медичної допомоги, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1997 року № 1021 "Про вдосконалення Порядку надання медичної допомоги іноземним громадянам, які тимчасово перебувають на території України" та постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 1998 року N 1238 «Про затвердження Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства не навчання до вищих навчальних закладів», якщо Інше не встановлено міжнародними угодами;

- наявність в іноземця чи особи без громадянства документа про відсутність ВІЧ-інфекції, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1998 року N 2026 «Питання запобігання та захисту населення під ВІЧ-інфекції) та СНІД та постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 1998 року N 1238 «Про затвердження Положення про прийом іноземців та осіб без громадянства на навчання до вищих навчальних закладів», якщо інше не встановлено міжнародними угодами;

  • наявність в іноземця чи особи без громадянства зворотнього квитка з відкритою датою повернення на батьківщину терміном до одного року;

  • наявність в іноземця чи особи без громадянства коштів для покриття витрат, пов'язаних з перебуванням в Україні або підтвердження заявлених у зверненні приймаючої сторони гарантій.

Документи, які надані не в повному обсязі до розгляду не приймаються. Усі документи іноземних громадян далекого зарубіжжя повинні бути переведені на українську мову і завірені в консульському відділі посольства України.

Підставою для зняття з обліку іноземців та осіб без громадянства, які прибули на запрошення юридичних осіб є лист приймаючої організації (п. 21 Наказу МВС України від 01.12.2003р. № 1456).

Також згідно п.5 постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.1995р. № 1074 «Правила в'їзду іноземців в Україну, їх від’їзду з України та транзитного проїзду через її територію» адміністрація ВУЗу несе відповідальність за своєчасне вибуття відрахованих студентів на батьківщину.

Лінгвістичні вимоги: вільне володіння українською мовою.

Правила реєстрації

Іноземні громадяни, що в’їхали до України на навчання за запрошенням університету зобов'язані протягом 24 годин здати національні документи в деканат по роботі з іноземними студентами для оформлення в ВГІРФО У МВС України в Донецькій області.

Іноземні студенти, у яких минає термін дії національного паспорта, зобов'язані вчасно продовжити або обміняти документ у посольстві своєї країни і надати в деканат у встановленому порядку для надання зведення в ВГІРФО УМВС України в Донецькій області.

При необхідності продовжити термін дії реєстрації, іноземний студент зобов'язаний не пізніше, ніж за 10 днів до бажаного терміну, звернутися в адміністрацію ВУЗу.

Після закінчення навчального закладу або при відрахуванні, іноземний студент зобов'язаний виїхати з України на батьківщину в термін встановлений адміністрацією університету.

За порушення правил проживання, реєстрації і пересування по території України застосовуються наступні заходи впливу:

а) попередження, б) штраф, в) відрахування і видворення з України, г) залучення до кримінальної відповідальності відповідно до законодавства України.

Адреса ВГІРФО УМВС України в Донецькій області:

м. Донецьк, вул.. Ходаковського, 10,

тел.(0622) 99-55-25, факс (0622)954056