Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подходит!!!.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

1. Ідентифікація: Українська та зарубіжна культура

2. Опис Змістові модулі:

Змістовий модуль 1. Зародження та еволюція української культури. Суть та основні функції культури. Об’єкт і предмет курсу. Визначення і суть поняття “культура”. Роль культури у житті суспільства і особи. Історичний розвиток поглядів на культуру. Особливості етногенезу українського народу. Культурно-історична своєрідність регіонів України. Закономірності розвитку функціонування культури. Історичні шляхи формування української культури. Освіта та література в Україні: історія розвитку, досягнення та проблеми. Нові напрямки розвитку науки в Україні. Книгодрукування. Бібліотеки і їх роль в розвитку освіти і культури.

Змістовий модуль 2. Розвиток української літератури . Музика, театр і кіномистецтво в Україні Становлення та розвиток українського театру. Зародження театру. Шкільна драма, інтермедія, вертеп; український кріпацький театр. Становлення професійного театру. Видатні представники українського театру. Розвиток музичної культури:. видатні українські композитори. Історія розвитку кіно і телебачення . Українське образотворче мистецтво: Архітектура, її художні і стильові особливості. Розвиток української скульптури. Живопис в Україні. Побут та звичаї українського народу. Господарство та матеріальна культура українців: основні галузі господарства і заняття населення; житло; народний одяг. Сімейні звичаї та обряди.

Змістовий модуль 3. Особливості розвитку світової культури. Культура стародавньої Греції. Давньоримська культура. Культура Ренесансу: Соціально-економічні передумови виникнення Ренесансу. Гуманізм – ідейний зміст Ренесансу. Література та мистецтво культури Відродження. Культура народів країн СНД в історичному контексті. Культура народів Росії. Історія культури слов’янських народів (Білорусь, Молдова). Культура народів Закавказзя. Розвиток культури народів Середньої Азії.

Змістовий модуль 4. Культура Західної Європи ХVІІ – ХVІІІ ст .ст. Формування нових світоглядних орієнтирів, розвиток природничих наук і філософії. Архітектура та живопис. Література, музика, театр. Світова культура ХІХ – ХХ ст.ст. Переворот у техніці та зрушення у масовій свідомості. Освіта і наука. Архітектура і образотворче мистецтво. Література, музика та театральне мистецтво, кіно, телебачення. Традиційна гуманітарна культура. Культура постмодернізму. Гуманізм і технократизм у сучасній культурі. Культура та глобальні проблеми. Характерні риси масової культури.

3. Рівень

А) Попередні умови : студент повинен володіти знаннями історії України, всесвітньої історії.

Б) Цілі та завдання:

Цілі: здобуття необхідних для інтелігента обсягу і рівня загальнокультурної освіти, забезпечення орієнтації в культурному просторі, формування світогляду.

Завдання: знання свого родоводу, історичних і культурних надбань предків, необхідних не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сьогодення, формування національної свідомості у студентів

В) Бібліографія:

  1. Українська культура: історія і сучасність. Навч. посібник за ред. Черепанової С.В.- Львів: Світ.-1994.-456 с.

  2. Лекції з історії світової та вітчизняної культури: навч. вид. / за ред. Яртися А.В. і ін. -Львів: Світ.-1994.-496с.

  3. Історія світової культури: навч. посібник/за ред. Шевчук Л.Т. – К.: Либідь.-1992.-320 с.

  4. Бичко А.К. та ін. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. Курс лекцій. - К.: Либідь.-1992.-392с.

  5. Культура і побут населення України (Наулко В.І.).-К., 1993.

  6. Історія української літератури. У 2т.-К., 1987.

  7. Історія українського мистецтва У 6 т. – К., 1966 – 1970.

  8. Історія української музики. У 6 т.- К., 1989.

  9. Українська літературна енциклопедія. –К., 1988.

  10. Методичні рекомендації і плани семінарських занять з української та зарубіжної культури. – Донецьк, ДонДУЕТ.- 2001.

  1. Обов’язкова

  2. Викладацький склад:

Смирнова Ірина Євгеніївна, к.і.н., ст. викладач.

  1. Тривалість:

108 години, кредити EСTS – 3. Семестр - 2.

2 години на тиждень, 18 тижнів на засвоєння.

  1. Форми та методи навчання

Лекції, СРС.

  1. Оцінювання: Контроль знань:

- поточний (тестування);

- підсумковий (залік).

  1. Мова: українська.

1. Ідентифікація

Українська мова

2. Опис. Змістові модулі.

Змістовий модуль 1: Наукова мова у системі сучасної української літературної мови (СУЛМ). Поняття літературної мови, норми літературної мови. Стилістична диференціація СУЛМ. Науковий стиль у системі СУЛМ. Поняття наукової лексики. Термін як основна одиниця наукової мови. Заліковий модуль 2 Основні правила правопису, пов’язані з особливостями української вимови. Аналіз фонетичних процесів української мови та їх фіксація на письмі (чергування, спрощення, подвоєння і подовження приголосних; вимова і правопис букв и, і в основах слів).

Змістовий модуль 2. Морфологія у наукових текстах. Морфологічна будова слова і правила словотворення. Правопис складних слів. Способи словотвору. Правопис деяких префіксів та суфіксів у практиці написання наукових текстів. Правила переносу слів.

Змістовий модуль 3. Пунктуаційні норми в науково-професійних текстах. Значення і функції розділових знаків. Типові помилки та правила їх виправлення у синтаксисі писемної форми.

Змістовий модуль 4. Складання і переклад текстів професійного спрямування. Специфіка перекладу українською мовою. Найтиповіші граматичні, стилістичні і лексичні помилки, що зустрічаються при перекладі текстів українською мовою. Аналіз фонетико-орфографічних особливостей наукових текстів.